Facebook is al langer van een owned medium naar een paid medium gegaan voor merken en bedrijven. In het kort gezegd: Betalen zal je moeten, willen je de optimale return uit die social medium halen.

Facebook is een waanzinnig krachtig medium om enerzijds trafiek te gaan genereren naar een bepaalde website/blogpost.

Zie een voorbeeldje met mijn Dynamic pricing blogpost, waar ik per bezoeker de volle 0,05EUR aan kosten had met een FB ad.
Ads_Manager

Daarnaast is Facebook de koning om lokaal te gaan adverteren en naar een mooi afgelijnde doelgroep.

Case: onze speelstraat in de picture brengen

Wij wonen aan een speelpleintje in een traditionele kleine landeigendom wijk uit de jaren 50. Door de verjonging van de afgelopen jaren hebben we nu een groepje buren met allen kleine kinderen en hebben we dan ook de bureaucratische molen doorlopen om voor 2 weken ons pleintje verkeersvrij te mogen maken.

We kregen de uiteindelijke goedkeuring pas een paar dagen voor de start van de speelstraat, dus veel promotietijd was er niet meer. Met wat improvisatie met de buren zelf een springkasteel gehuurd voor een paar dagen en een burenbbq in elkaar gestoken als startpunt op zondag.

Het handige aan Facebook is dat je perfect een advertentie maken voor een zeer lokale doelgroep en zo een bepaalde FB-post kan gaan in de kijker zetten bij de juiste mensen.

Via de Ads manager van Facebook kan je een custom audience gaan aanmaken en dit geval koos ik voor een advertentie gericht naar de inwoners tussen 24-65 jaar uit Ranst en Broechem. Een 6000 personen volgens Facebook.
facebook audience ranst

Door het boosten van mijn Dailybits FB-post naar deze audience heb ik mijn post dus in de kijker geplaatst bij de FB-gebruikers uit Ranst en Broechem die tussen zondag 10u en 18u Facebook gebruikte.
facebook fb ad speelstraat

Enkele resultaten:

  • 2296 mensen bereikt in mijn doelgroep tijdens die zondag
  • 92% van bereik haalde ik uit de mobile news feed. FB is in het weekend zeker een voornamelijk mobile medium via de FB app.
  • 123 engagement op mijn advertenties met o.a. 42 post likes van mensen uit mijn doelgroep in Ranst/Broechem
  • 5 post shares door mensen uit mijn doelgroep in Ranst/Broechem
  • Het meeste engagement kwam uit de groep mannen en vrouw tussen 25-34 jaar -> onze doelgroep van de speelstraat ๐Ÿ˜‰
  • In totaal heeft deze advertentie me 18EUR gekost
  • Relevantiescore van 10/10 ๐Ÿ˜‰

Het was dan ook leuk om op zondag en de afgelopen dagen van verschillende mensen te horen, dat ze via Facebook over de speelstraat hadden gehoord en zo waren komen kijken (waardoor het al een paar dagen vollenbak is). Bam! ๐Ÿ˜‰

Organiseer je een bepaald lokaal event, denk dan volgende keren echt eens aan FB voor een lokale advertentie. Reeds voor 5-20EUR bereik je jou lokale doelgroep en kan je op deze manier buiten je gewone netwerk mensen bereiken.

13600064_10154346791194846_8002319201494216832_n

(Hahaha, als ik mijn blogpost trouwens teruglees uit 2012 over FB ads. ๐Ÿ˜‰ )

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments