Deze ochtend begint de lang verwachtte superdump bezig in de Alpen. EINDELIJK krijgen ze een goede 1-2 meter op hun dak, waardoor de rest van het winterseizoen minder bibberen en beven is voor de plaatselijke wintersportsector.

Begin januari waren we in het Franse skigebied Portes du Soleil voor een snowtrip en konden we meemaken wat voor een kunstenaars de vele mensen achter de schermen van een skigebied zijn, om met minimale sneeuwcondities er toch het beste van te maken.

Zowel de pisteurs (hulpdiensten op de piste) als de dameurs (die ’s nachts de pistes prepareren) deden er alles aan om toch de nodige pistes veilig te kunnen openhouden. Met dank aan hun werkpaarden, die wanneer de avond valt uit hun stal worden gehaald.

pistenbully - dameuse

Bucketlist checkmark: met een pistenbully de piste op

Dankzij de Tourist info mensen van Chatel, kan ik sinds die week ook een dikke vette checkmark op mijn bucketlist zetten, daar we de kans kregen om ’s avonds mee de piste op te gaan met een pistenbully (of dameuse in het Frans) EN zelf achter het stuur te mogen kruipen.

Wat deed jij vanavond? Och zelf leren rijden met een pistebully op een piste. #themax! #300000euro #490pk #bloggerperks

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

De dameurs van het skigebied Chatel (fanpage op Facebook zeker eens checken) hebben in totaal 15 pistenbullies tot hun beschikking, die verspreid staan over de 3 hoofddelen van hun skigebied (Super-Chatel, Linga en alles boven Pré-La-Joux).
F-Chatel p16 v2 IS

Elke avond rijden de pistenbullies uit vanaf 17u., waarbij ze in een 7u shift (werkweek = 5dagen/week) ieder hun deel van de pistes in orde brengen. De shiften lopen dus tussen 17u-24u., waarbij ze continu via de radio met elkaar in contact staan. Vanaf 5u. ’s morgens zijn er meestal nog enkele pistenbullies die een trip door het skigebied maken om bij sneeuwval ’s nachts alles nog even na te kijken.

Er zijn hierbij 2 verschillende soorten dameuses (kostprijs rond de €300.000 en een goede 300-500PK onder de motorkap) :

  • Standaardmodel, waarmee wij de piste op gingen, waarmee ze dus ook sneeuw van boven naar de lager gelegen stukken van de piste brengen.
  • Model met een lier (van 700-1000m) lang, dat gebruikt wordt voor de steile pistes te prepareren. Op deze manier gaat de pistenbully enkele tonnen sneeuw mee naar boven brengen omhooggetrokken aan de lier. Je kan de ankerpunten trouwens geregeld naast de pistes zien staan.

Achteraan de dameuse is er trouwens een breker, die aan hoge snelheid de ijsplekken op de piste breekt. Welke pistes extra aandacht nodig hebben, wordt elke dag in samenspraak met de patrouillerende pisteurs besproken en beslist.

Deze pistenbullies hebben standaard 1 SUPER comfortabele zitplaats voor de bestuurder (denk aan verwarmde, verende stoel met autoradio voor de nodige muziek) met daarnaast een bank voor 1-2 personen. Met dank aan de bestuurster (die haar 3de nacht als dameuse werkte!) en haar instructeur, hebben we ons nog mee in die cockpit gewrongen. Dat ik mezelf ook een piste Mr. Plow mocht voelen, was natuurlijk top. Let the beast go! 😉

Rijden met een pistenbully / snowcat

Het rijden met een pistenbully is redelijk eenvoudig (trip down memory lane om als kleine pagader de traktor recht te laten rijden bij het stro oogsten op de boerderij):

  • Klein, maar hypergevoelig stuur. De minste correctie naar links of rechts doet je met de rupsbanden die kant op gaan.
  • Enkel een gaspedaal. Remmen of ontkoppelen zijn overbodig, daar de aangehouden snelheid rond de 12-14 km/u is en je op rupsbanden staat en niet op banden.
  • Met de Joystick heb je alle controls om de sneeuwschup vooraan en de ijsbreker achteraan te gaan controleren.
  • Wel opletten dat je achteraan breder bent dan vooraan. 😉
  • Op de joystick kan je met een blauw of rood knopje schakelen tussen vooruit en achteruit.

Zoiets dus van cockpit.
pistenbully / dameuse cockpit

Je staat er soms niet altijd bij stil, maar terwijl je als wintersporter ’s avonds in de après-ski of sauna hangt, staat er dus een heel team klaar om die pistes weer in orde te krijgen. Dit met 7u lange shiften alleen in de cockpit van 1 van deze monsters.

Alle teamleden dameurs hebben 1 voor 1 een groot respect voor de bergen de belangrijkste criteria bij een jobinterview zijn dan ook een passie voor de bergen. Diep respect voor deze mensen!

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments