Hebbe, hebbe hebbe,… Winnen, Winnen, Winnen…

Iets gratis krijgen, geeft toch een vreemde sensatie aan mensen. Winnen we geen Telebotten, dan haten we Telenet. De Nationale loterij (weet je wel die belastingen voor domheid) heeft in 2012 een recordomzet van 1.25 miljard Euro speelgeld opgehaald. En op Facebook denken we allemaal dat we met een like&share actie een Iphone/Macbook/weekendhuisje/villa/cruise/tickets voor Tomorrowland… kunnen winnen.

winnenfacebook

Neen, de enigen die beter worden van al die Facebook pagina’s, zijn de eigenaars, die deze pagina’s voor grof geld verkopen (remember ook mijn verhaal van FB likes kopen).

“Win a macbook” Facebook pagina te koop

Deze morgen zag ik op een Nederlands webmaster-verkoopforum een topic staan en dit vraagt gewoon eens voor een blogpost.

De Facebookpagina Win a Macbook wordt te koop aangeboden door de eigenaar voor een starbod van 100€ met een nu kopen prijs van 600€. De echte achterkant dus van al die zinloze like&share wedstrijden wordt pas duidelijk in de reacties van het topic:
macbookforfree

 

Het gaat hierbij over volgende Like&share winpagina op Facebook:
macbookforfree2

Er heeft nog niemand gewonnen. Ik heb wel een aantal vrienden laten zeggen dat ze de Macbook hebben ontvangen om het geloofwaardig over te laten komen. De pagina begon als experiment om te kijken hoeveel mensen het bericht op de pagina zouden delen en liken en hoe snel dat zou gaan.

Ik had binnen 2 dagen al 10.000 likes. Hierdoor kwam ik op het idee dat ik er geld mee zou kunnen verdienen alleen door veel tijdgebrek door mijn studie kan ik hier weinig aandacht aan besteden en dus niet 100% eruit halen.

Facebook kan niet controleren dat het niet wordt weggegeven. Bij elke macbook die wordt ‘weggegeven’ laat ik een vriend van mij ‘winnen’.


Door om de zoveel tijd iets te plaatsen dat ze kunnen winnen door te sharen. Als je dit doet komen er ook weer likes bij.

freemacbook

Dat dit soort wedstrijden trouwens verboden zijn volgens de Facebook guidelines (zie mooi overzicht van dutchcowboys), daar trekken we ons even niets van aan.

Enkele voorbeelden wat dus NIET mag bij het organiseren van wedstrijden op Facebook (en wat FB het recht geeft je FB-page te verwijderen):

  • Like dit bericht en win.
  • Reageer op dit bericht om kans te maken op.
  • Deel dit bericht met je vrienden en wie weet win jij.
  • Geef antwoord op deze poll en onder de stemmers verloten wij.

Dus vanaf nu verstuur ik deze blogpost als echte spammer naar elke Facebook vriend, die ik nog betrap op het liken&sharen van dit soort onzinnige Facebook pagina’s. Je bent gewaarschuwd! Als je dan toch iets wilt liken, like dan gewoon de Dailybits.be Facebook page… 😉

Update 15/06/2016
Enkele updates waarbij ik verwijs naar een aangaande twitterdiscussie over dit onderwerp.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

NVDR… Niet ALLE Facebook wedstrijden zijn fake!

Reply to  Facebook
11 jaren geleden

Maar er is een verschil tussen pagina’s van een merk/shop/… en deze anonieme pagina’s, die enkel bedoeld zijn voor het vergaren van likes, om deze nadien te verkopen.

En een anonieme comment is trouwens echt zoooo 2012… 😉

11 jaren geleden

“De Nationale loterij (weet je wel die belastingen voor domheid) heeft in 2012 een recordomzet van 1.25 miljard Euro speelgeld opgehaald.”

Met de uitspraak “belastingen voor domheid”, ben ik niet akkoord Herman.
OK, de kans is zeer klein dat je wint, maar ik speel zelf on-line mee met de Lotto (wel maar voor 1€ wekelijks), omdat ik heilig geloof in het creëren van kansen voor jezelf om iets te winnen/bereiken.

Ik ga er vanuit dat dit geen weggesmeten geld is, want:
1. ik creëer een kans om een grote geldsom te winnen (hoe klein de kans ook is, wat nog altijd beter is als geen kans IMO)
2. ik hiermee ook goede doelen steun

Jo
11 jaren geleden

Ooit eens een ‘foto met de meeste likes wint’ actie gedaan en 24u block gekregen. Maar dat kwam omdat iemand van de verliezers een klacht had ingediend 🙂

Guy
11 jaren geleden

Kijk eens op Clint.be vandaag. Staat een artikel over

Reply to  Guy
11 jaren geleden

Hahaha,

Credits geven doen ze daar ook niet snel.

Je ziet, op Dailybits vind je de primeurs. 😉