De achterkant van die vele Facebook like&share wedstrijden

Hebbe, hebbe hebbe,… Winnen, Winnen, Winnen…

Iets gratis krijgen, geeft toch een vreemde sensatie aan mensen. Winnen we geen Telebotten, dan haten we Telenet. De Nationale loterij (weet je wel die belastingen voor domheid) heeft in 2012 een recordomzet van 1.25 miljard Euro speelgeld opgehaald. En op Facebook denken we allemaal dat we met een like&share actie een Iphone/Macbook/weekendhuisje/villa/cruise/tickets voor Tomorrowland… kunnen winnen.

winnenfacebook

Neen, de enigen die beter worden van al die Facebook pagina’s, zijn de eigenaars, die deze pagina’s voor grof geld verkopen (remember ook mijn verhaal van FB likes kopen).

“Win a macbook” Facebook pagina te koop

Deze morgen zag ik op een Nederlands webmaster-verkoopforum een topic staan en dit vraagt gewoon eens voor een blogpost.

De Facebookpagina Win a Macbook wordt te koop aangeboden door de eigenaar voor een starbod van 100€ met een nu kopen prijs van 600€. De echte achterkant dus van al die zinloze like&share wedstrijden wordt pas duidelijk in de reacties van het topic:
macbookforfree

 

Het gaat hierbij over volgende Like&share winpagina op Facebook:
macbookforfree2

Er heeft nog niemand gewonnen. Ik heb wel een aantal vrienden laten zeggen dat ze de Macbook hebben ontvangen om het geloofwaardig over te laten komen. De pagina begon als experiment om te kijken hoeveel mensen het bericht op de pagina zouden delen en liken en hoe snel dat zou gaan.

Ik had binnen 2 dagen al 10.000 likes. Hierdoor kwam ik op het idee dat ik er geld mee zou kunnen verdienen alleen door veel tijdgebrek door mijn studie kan ik hier weinig aandacht aan besteden en dus niet 100% eruit halen.

Facebook kan niet controleren dat het niet wordt weggegeven. Bij elke macbook die wordt ‘weggegeven’ laat ik een vriend van mij ‘winnen’.


Door om de zoveel tijd iets te plaatsen dat ze kunnen winnen door te sharen. Als je dit doet komen er ook weer likes bij.

freemacbook

Dat dit soort wedstrijden trouwens verboden zijn volgens de Facebook guidelines (zie mooi overzicht van dutchcowboys), daar trekken we ons even niets van aan.

Enkele voorbeelden wat dus NIET mag bij het organiseren van wedstrijden op Facebook (en wat FB het recht geeft je FB-page te verwijderen):

  • Like dit bericht en win.
  • Reageer op dit bericht om kans te maken op.
  • Deel dit bericht met je vrienden en wie weet win jij.
  • Geef antwoord op deze poll en onder de stemmers verloten wij.

Dus vanaf nu verstuur ik deze blogpost als echte spammer naar elke Facebook vriend, die ik nog betrap op het liken&sharen van dit soort onzinnige Facebook pagina’s. Je bent gewaarschuwd! Als je dan toch iets wilt liken, like dan gewoon de Dailybits.be Facebook page… 😉

Update 15/06/2016
Enkele updates waarbij ik verwijs naar een aangaande twitterdiscussie over dit onderwerp.

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.