Exact een jaar geleden had ik tijdens een gezinsvakantie reeds een #digitaldetox gedaan. Een weekje de smartphone (en tablet, Macbook, smartwatch…) afzetten. Wait.. What?!?

Vorige week was het dan ook tijd voor de 2016 versie en had ik zelfs de smartphone gewoon thuis gelaten voor een midweek Nederland.

Zoals je in de blogpostbanner kan zien had ik geleerd van vorig jaar en een Polaroid mini-8 camera mee, zodat ik toch een camera tot mijn beschikking had.

Analoog plannen maken via boek #AskGaryVee

Met dank aan een hustling-wedstrijd van TNWEurope heb ik het #askgaryvee boek van Gary Vaynerchuk in bezit en dit bleek ideaal te zijn voor een analoog weekje.

In dit boek worden vragen en antwoorden vanuit zijn Youtube show bij elkaar gebracht rond enkele topics. Echt top om zelf even stil te staan en te kijken hoe ik tegen enkele zaken aankijk.

Dit is dan ook het startplan geweest om analoog eens wat blogposten voor te bereiden (de teller staat op 9 nieuwe drafts voor de komende weken), (bij)beroepstrategie na te kijken, wishlist van gadgets en tech uitkuisen,…

Toevallig zag ik nog net voor onze vakantie een berichtje van Katrijn (@glamouristaNL) die een eigen planner had ontworpen en nu via Etsy verkoopt.
digital_detox_planner

Ik steun graag leuke initiatieven en ik heb dan ook direct exemplaar nummer 1 gekocht. 😉

Katrijn haar planner geeft je de ideale werkplaats om analoog je weken/maanden/todo’s eens aan te vatten en op papier te gaan ordenen. Ikzelf werk volledig digitaal van agenda, maar het was wel eens een goede ervaring om het eens op papier uit te zoeken.

Notificaties overload bij terugkomst

Altijd leuk om mee te maken is het moment, dat je je smartphone terug aanzet na enkele dagen offline geweest te zijn.

Ik heb namelijk dagelijks een overload aan notificaties vanuit FB, Twitter, Whatsapp, Slack, mails. Enkele getallen:

  • 111 Whatsapp berichten -> met dank aan het begin van het EK en de vriendengroep. 😉
  • 300 Mails (141 Dailybits – 161 Intracto) -> na een eerste kuis bleven er nog een 50tal over die meer aandacht vragen dan delete-forward-archiveer.
  • 6 nieuwe Linkedin connectieaanvragen met 3 bekend klinkende namen.
  • 71 FB meldingen met dank aan o.a. mijn adminrollen op enkele FB pages.
  • Wat nieuwe SnapchatvolgersMet dank aan mijn recente blogpost 😉
  • 47 Android apps wilde een update downloaden (er zijn er dan ook enkele ineens verwijderd nu).


Best confronterend trouwens en ik heb dan ook na deze notificatie-storm weer enkele notificatie instellingen aangepast.

En net als vorig jaar moet ik vaststellen dat Facebook Messenger mijn laagste prioriteit heeft. Sorry voor wie me daarmee berichten heeft verstuurd. Op mijn Dailybits.be FB-page heb ik gelukkig reeds een autoresponder staan, die je vriendelijk vraagt alles nog eens te mailen.

Telecoms are doomed

Ik geef toe dat ik geen grote fan van telefoneren ben. Opvallend vaststelling is dat ik tussen die honderden notificaties geen ontvangen voicemail of sms heb gevonden.

Als ik even naar mijn laatst verstuurde/ontvangen SMS’en ga kijken, zie ik volgende types van SMS berichten:

  • 2 factor authenticatie sms’en om te kunnen inloggen op online services
  • SMS-betaalservice met De Lijn
  • SMS-verkeer met de mama, al is dat ook mee met Whatsapp
  • Veel sms-verkeer van tijdens TNWEurope, daar mijn roaming niet werkte in NL.

Enja opvallend hoe ik voor de communicatie met vrienden, vrouw en familie bijna volledig SMS heb verlaten. Ik ben er ook niet de enige in…
WhatsApp-vs-SMS

FOMO – Fear Of Missing Out

Zeker door de opkomst van social media lijden we allen meer en meer aan FOMO. Zie ook hierin de reden, waarom we zo kwaad worden al Instagram niet meer alle foto’s laat zien chronologisch (zoals sinds dit weekend een feit is).


Voor mij is FOMO wel degelijk een gevaar. Ik blijf bijvoorbeeld Feedly gebruiken om via RSS toch vooral niets te missen van mijn favoriete blogs en websites.

Deze Digital Detox was dus weer een goede FOMO therapie (al keek ik wel dagelijks naar het één Journaal en las ik die week de AD, NRC en NRC Next krant op vakantie 😉 ).

fomo garfield

Ook eens een #Digitaldetox doen?

Het verbaasde me echt hoe vlot ik een dergelijke #digitaldetox aankan. De beste tip is natuurlijk om alles thuis te laten, zodat je nergens in de verleiding kan komen.

Dat ik er ook stevige punten bij scoorde bij mijn vrouw en kinderen was natuurlijk mooi meegenomen. Al miste vooral de zoon de gsm van papa om soms eens even foto’s of een filmpje op te komen kijken. 😉

Ik kan het iedereen zeker aanraden om te doen en ben eigenlijk wel eens nieuwsgierig of jullie het ook kunnen volhouden?

(Funny note: afgelopen week blijkt mijn beste bijberoep week ooit geweest te zijn. Wordt die 4-hour workweek dan toch haalbaar? 😉 )

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Haha, zo leuk om de planner in gebruik te zien 🙂 En al die notifications, insane!! 😀