De elektrische wagens worden algemeen beschouwd als een eerste stap naar volledig zelfrijdende wagens, die we over 5-10 jaar massaal op onze wegen gaan mogen verwachten (zoals ook treinen ;-)). Je ziet dan ook dat er meer en meer modellen op de weg te vinden zijn.

Onze overheid heeft dan ook een stevige fiscale push ingezet ter promotie van elektrische/hybride wagens en in het eerste kwartaal van 2016 zijn er nieuwe 2.2.04 elektrische + plugin-hybrides ingeschreven.

Andere landen zijn ons al enkele jaren voor, zoals Japan (waar er reeds een jaar meer publieke laadpalen zijn dan tankstations) en Noorwegen (waar ondertussen 20% van de nieuwe wagens elektrisch rijdt).

Daar ikzelf wel eens wilde ervaren of ik volledig elektrisch zou “overleven”, ben ik dan ook een testweek aangegaan met een BMW I3.

Mijn eigen verjaardagcadeau (toch voor een week). Eens kijken of ik een week enkel elektrisch kan overleven van vervoer. #i3

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Elektrisch rijplezier

Ik heb de afgelopen jaren al veel kortere testritjes gereden met elektrische wagens (gaan van Ford prototypes, tot de e-smart , een paar honderd meter met een Nissan Leaf en een paar keer met een Tesla S).

Wat steeds terugkomt is het gokart rijplezier van een elektrische wagen. Direct vol vermogen, waardoor je als een raket wegschiet. En dan dat geluidje erbij: woooossshhhhhhhh!

De BMW I3 heeft dan ook 170PK vol op de achterwielen (koppel van 250 Nm), waardoor je op 7sec op 100km/u zit (4sec sneller dan mijn Golf), maar vooral op 3,7sec op 60km/u. Vooral de hernemingen rond 70-90km/u maken het verschil (ahja en hij is begrensd op 150km/u).

Leuk om te weten is dat ik bijna continu reed op de zuinige Eco Pro-mode om dan op momenten dat “ertoe doen” even over te schakelen naar de sportieve Comfort-mode. De hoge/smalle wieltjes/banden (155/70 R19 84Q) zorgen trouwens voor een zweverig/zeilend gevoel bij veel zijwind.

bmw i3 dashboard

Je rijdt trouwens 98% van de tijd maar met 1 pedaal. Wanneer je de gaspedaal loslaat gaat de wagen elektrische energie regenereren en daardoor afremmen. Het rempedaal gebruik je dan ook enkel bij een echte noodstop. Even wennen, maar nadien merk je pas hoe vermoeiend normaal rijden is.

Range anxiety?

We moeten er niet over liegen, die eerste dagen had ik echt wel last van range anxiety. Gaat het wel lukken? Straks niet vergeten de I3 direct in te pluggen thuis…

Ik had een full-electric model, waar ik eenvoudig 150-160km bereik mee haalde. Daarnaast is er ook nog de I3 Rex (Range Extended) met een kleine 34PK motorfiets-motor. Met zijn 9L tankje haal je dan 300km bereik. Deze versie wordt dan ook 2 keer meer verkocht dan de full-electric.

Op de gps krijg je trouwens ook steeds een visuele voorstelling van je huidige bereik. De gps toont ook alle laadpalen in de buurt, maar ik moet zeggen dat het aanbod zeer beperkt is in de kempen.
bmw i3 bereik

Goed nieuws is echter dat BMW vorige week bekend heeft gemaakt dat er, tegen juli, een nieuwe versie aankomt van de I3 met een upgrade van de batterij van 60 Ah naar 94 Ah.

Door de zwaardere accu zal de I3 een fractie trager worden, maar dan ook eenvoudig een bereik van 200-250km gaan halen op batterij (met de I3 Rex haal je dan 350-400km!).
BMW I3 grotere batterij

Wat ik trouwens zeker wel zou doen is een extra laadpaal op mijn oprit plaatsen. Nu was de laadkabel maar net lang genoeg om de I3 tot tegen mijn garage te parkeren en zo de laadkabel te kunnen inpluggen.

Laden kan op een gewoon stopcontact. Gelukkig heb ik zelfs 3 fasen stroom in mijn garage en kon ik de maximale laadsterkte activeren, waardoor hij op een 7-8u volledig opgeladen was. Op een ouder stopcontact met minder Ampère dien je een lagere laadsnelheid te kiezen.

De dierentuin test: bezoek aan de Olmense zoo

Als gezin met een kleuter en baby is er geen betere autotest dan de (gevreesde) dierentuintest. Een dagje dierentuin is een halve verhuizing van benodigdheden en ik had er echt wel schrik voor.

De I3 had namelijk wat nadelen voor onze trip:

  • De Olmense zoo ligt op 55km van ons huis (vooral E313). Dus heen-terug kom je al op 110km en dat bij 26°, waardoor we dus de Airco niet echt kunnen uitschakelen.
  • De koffer van de I3 is niet voorzien op grote familievakanties.

Met het betere Tetris-werk hebben we dan toch eenvoudig onze zakken, babyspullen, picknick, grote buggy, een kinderautostoel, een maxi-cosi en mijn vrouw in de wagen gekregen. Leuk detail is trouwens dat de achterramen iets lager zijn. Seppe had dus een beter zicht in de I3 naar andere auto’s.

Olmense zoo bmw i3

We hadden geen betere keuze kunnen maken op Hemelvaartsdag, wanneer je hoorde dat Pairi Daiza tot 2u aanschuiven was. De Olmense Zoo bleek een perfect Kempisch alternatief te zijn met alles wat een kinderhart nodig heeft (zonder parkeerstress of aanschuiven).

olmense Zoo 2016

Enja een giraf aaien wordt nu nog steeds besproken en als sterk verhaal bovengehaald! Zeker een aanrader voor deze zomer.

Wat kost Elektrisch rijden nu?

De berekening van de kostprijs van elektrisch rijden is in ons geval gelukkig redelijk eenvoudig te maken:

  • De BMW I3 geeft op het dashboard mooi het gemiddelde verbruik per 100km aan. Ik kwam op een 14 kWh/100km.
  • Daar wij Ecopower hebben als leverancier hebben wij 1 vaste all-in prijs van 0.2598EUR/kWh.
  • Mijn testweekje van 500km elektrisch rijden heeft me dan ook 18 EURO gekost (5*14*0,2598). Bij mijn Golf diesel zou dit uitkomen op een 35EUR aan brandstof.

 

BMW I3 nacht

En Herman, ga je nu een elektrische wagen overwegen?

Van rijplezier ben ik volledig overtuigd. Wat een plezier van rijden!

Van infrastructuur zal ik toch eerst zonnepanelen moeten leggen en een laadpaal op de oprit moeten voorzien.

Ik ben vooral weg van de continue feedback over je rijstijl. Accelereer je hard, dan zie je jou bereik ook harder dalen. Plaats dit in een gewone wagen en ik vermoed dat er velen direct hun rijstijl gaan aanpassen.

We zijn zulke wagens nog niet gewoon. In de zone 30 van Hove heb ik enkel scholieren (met oortjes in hun oor) duchtig doen schrikken, toen ik fluisterstil aan 30km/u ineens voorbijkwam.

Als 1ste gezinswagen mis ik een paar specifieke opties: grotere koffer en trekhaak (grote tuin). Als 2de wagen in het gezin zou ik zo de I3 erbij willen.

Je hebt trouwens veel bekijk op de weg met een I3. Opvallen doe je zeker met het “aparte” design en zijn suicide doors (super handig trouwens om kinderen uit de auto te halen).

Een smartphone app moet gewoon standaard worden van elke wagen! Even op die warme meidagen de airco al inschakelen 10min voor vertrek is echt hemels.
bmw i3 app

Naar financieel oogpunt is het nog steeds een hoge drempel. Al is onze Vlaamse overheid zwaar aan het subsidiëren. Zo krijg je 4500EUR premie voor een full-electric BMW I3. Dit is al een mooie premie, maar de totaalprijs blijft toch stevig.

bmw I3 kostprijs

Al zal de prijs de komende jaren waarschijnlijk nog verder kunnen zakken als we de prijzen van batterijen zien verder dalen.

En als extra klapper is er nog de BMW Add-on Mobility service, waardoor je je BMW I3 tijdelijk kan omruilen voor een conventionele benzineslurper voor tijdens een skivakantie of zomervakantie.

Shut-up-and-take-my-money

Update:

Met dank aan Bart Claeys heb ik dit ontdekt: bmwcarsharing wat bijvoorbeeld reeds in Seattle is uitgerold. Hierdoor kan je super eenvoudig tijdelijk een BMW I3 gebruiken. Het autogebruik in de toekomst voor velen, die in de stad wonen.

Ook in Brussel kan je via autodeler Zen Car blijkbaar met BMW I3’s rondzoefen.

 

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
8 jaren geleden

Heb zelf een plug in hybride besteld. Woon in de stad dus het ‘ideale’ profiel ervoor. Wij hebben maar 1.5 wagen (3 voor 2 gezinnen). Als 2de wagen is full electric zeker een optie. Als je er maar 1 hebt iets minder, tot de range vergroot in de toekomst.

Sowieso de toekomst, en terecht ook met al die vervuiling.
De echte toekomst is een systeem van puur zelfrijdende wagens delen. Niemand nog een eigen wagen. Hopelijk mag ik dat nog meemaken.