De afgelopen 2 maanden heb ik in totaal een 10tal presentaties/blogger workshops gegeven voor een bende mama-bloggers, bloggingbusiness, mijn eigen #blogbits en zelfs 2 volle dagen SEO-training voor Cevora.

1 van mijn absolute hits tijdens mijn workshops is het tonen van een onderdeel van Facebook, dat al jaren bestaat, maar in ons landje nog amper bekend is. Facebook Graph search is de nieuwe zoekfeature van Facebook, die door onze strengere Europese privacyregels niet toegelaten is.

Zet echter je taal van je account op English (US) en je krijgt deze nieuwe zoektool wel.

ALLES wat je in je profiel ingeeft of welke pagina’s je ook liked, kunnen gebruikt worden in de speciale zoekvragen van Facebook Graph Search. Tijdens mijn workshops gaf ik dan ook geregeld voorbeelden, waar de aanwezigen even ongemakkelijk op hun stoel van gingen schuiven:

  • “Single females who checked in at Noxx Antwerp and live in Antwerp and like Champagne”
  • “Friends of my friends who work at Defensie”
  • “People who like (facebook pagina van een concurrent)”

Nifty Marketeer tool

Dat heel Facebook een waanzinnige marketing tool is (zoals de contentcrackers guys ook al toonden vorig jaar), waar er zoveel mogelijkheden zijn, zullen de meesten al wel door hebben. Een nifty techniek, waar ik enkele maanden geleden ook mee heb zitten experimenteren is de volgende.

Je kan via de Facebook Graph Search namelijk die grote FB-massa gaan verkleinen tot jou perfecte doelgroep voor bepaalde marketingacties.

Een voorbeeldje (overeenkomsten met daadwerkelijk gevoerde campagnes zijn louter toevallig 😉 ) van hoe je dit kan inzetten:

Stap 1: Doelpubliek volledig gaan verfijnen met fans van 2 Center Parcs parken
graph search centerparcs

Stap 2: met een speciale scraper tool, die fans van het scherm gaan scrapen in een tekstbestand. Ik krijg in het tekstbestand mooi de unieke FB-username van deze personen.

Stap 3: Een online tool zet deze Facebook usernamen om in de unieke Facebook ID’s (UID).

Stap 4: Via de Facebook Power Editor kan je custom audiences voor je Facebook ads gaan aanmaken. Hierbij ga je Facebook gebruikers targetten via hun emailadres, telefoonnummer of hun Facebook ID (UID).

facebook power editor

Stap 5: Enkel die Custom audience met Center Parc fans kregen vervolgens een Facebook ad te zien met een link naar een pagina op 1 van mijn websites met een Center Parcs promotie.

De scraping tool die ik gebruik maakt gebruik van iMacros in Firefox. Sinds de laatste update van Firefox werkte deze niet meer, maar met dank aan een IMD-student/developer werkt het nu terug.

Let op!

Je kan het volgende in de Facebook Terms of Services van custom audiences vinden. Volgens de regels moet je dus volledige rechten hebben over de data, die je gebruikt voor het aanmaken van FB Custom audiences. Met je eigen mailinglijst (of bvb. de UID’s/mails van iemand die reeds bij jou klant is) mag het dus, het scrapen van UID’s van Facebook is dus tegen de rechten van FB custom Audiences!

Opt out van Facebook graph search?

Natuurlijk heb ik dan ook geregeld de vraag gekregen wat je hiertegen kan doen. Facebook geeft je geen mogelijkheid meer om je volledig uit te schrijven van in deze zoekresultaten terecht komen.

Je hebt nog wel een functie in je privacy settings om al je oude Facebook posts te gaan verbergen, zodat deze niet meer public zullen zijn.
privacy

Maar je likes en dergelijken blijven dus doorzoekbaar via FB graph search. Denk dus even 2 keer na met wat je deelt en vooral check eens zelf met FB graph search wat je over jezelf kan terugvinden, zodat je de privacy opties van die bepaalde zaken misschien kan verstrengen?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Thanks, Herman! Was toevallig de voorbije dagen bezig met uit te zoeken hoe ik de resultaten van de graph search kon omzetten in targeted ads!