Het afgelopen covid-jaar was een raar jaar. Plots 100% thuiswerken, veel andere activiteiten die wegvielen,… Ikzelf zat gelukkig in het deeltje van de economie, waar na een tijdelijke dip in april/mei/juni, het plots alle hens aan dek was en ik het afgelopen half jaar echt niet heb kunnen klagen.

Naast de huisman van dienst spelen wat klusjes in en rond het huis (met als belangrijkste die netwerkkabel trekken 😅), heb ik van afgelopen jaar ook gebruik gemaakt om mijn financiële huishouding eens te gaan aanpakken. Waar en hoe zijn we verzekerd, wat voor bankkaarten hebben we, hoe kan ik alles beter optimaliseren, welke beleggingen zijn er en wat is de verdeling hiervan?

Ik heb natuurlijk een huisbank, boekhouder en verzekeringsmakelaar, maar die verkopen natuurlijk ook vooral voor hun eigen targets of uit eigen kennis. Ik was er dus zelf mee aan de slag gegaan, maar dankzij een Bloovi artikel heb ik Tom Horemans van Uw Geldarchitect ontdekt (die dan ook nog eens dorpsgenoot blijkt te zijn). 👌

Enter “Uw geldarchitect”

Tom heeft een verleden als immotheker en zelfstandig bankier en heeft dus steeds “aan de andere kant” gezeten, waardoor hij een goed zicht heeft over op welke manier banken en verzekeringen intern werken. De geknipte persoon dus om eens onafhankelijk mijn situatie te laten doorlichten en samen een stappenplan te gaan uitwerken.

Ik zie momenteel overal coaches en coachingprogramma’s voorbijkomen en ergens kan je hem ook een soort financiële coach noemen, maar het is hier een one-on-one relatie en dus geen online programma dat je volgt. Je legt dan ook je hele financiële huishouding op tafel, dus vertrouwen was voor mij super belangrijk.

Het traject zelf handelde over 3 sessies met het nodige huiswerk tussendoor (aan een correcte prijszetting) en als resultaat heb ik nu alles goed in kaart en is er duidelijkheid over veel zaken gekomen. 🤩

Belangrijk voor mij om alles eens in kaart te brengen en een actielijst op te stellen rond mijn verzekeringen, bankzaken, beleggingen,… (de spreekwoordelijke “trap onder mijn kont”). Ik zeg niet dat ik elk punt uit het actieplan reeds heb uitgevoerd, maar zeker naar enkele quickwins en het beter structureren van een korf met beleggingen/acties op lange termijn zijn er veel stappen gemaakt.

PS: Goed nieuws. Het model is nu ook verder aan het uitrollen met een extra geldarchitect in Oost-Vlaanderen met gelijkwaardig profiel en ervaring.

 

Maar wat heb je dan concreet gedaan Herman?

Alles ga ik hier niet open en bloot op tafel leggen. Ik kan wel enkele kleine zaken delen, die al een verschil hebben gemaakt (Tom spreekt altijd van een no-cure-no-pay tarief, waarbij hij ook laat zien wat je uit zijn traject hebt gehaald, al vind ik dit persoonlijk een wat cheesy slogan 😉):

 

Betalingsverkeer?

Veel vliegtuigreizen doen we niet meer en toch had ik nog altijd een (extra) Brussels Airlines Amex kredietkaart met jaarlijkse kosten en verzamelde Miles&More airmiles. Deze stopzetten en die opgespaarde airmiles inwisselen voor enkele waardebonnen, was de beste manier om dat af te sluiten (nu steken enkele airmiles-fanaten hun ogen uit na het lezen van deze zin 🤷‍♂️).

We hadden nog een slapende spaarrekening bij Rabobank.be en moeten die nog verplaatsen. Met het nieuws van de afgelopen dagen gaat dit zeker gebeuren. 😉

Mijn betalende tankkaart opgezegd (de afgelopen 12 maanden geen 9k aan kilometers gereden) en geswitched naar enkele gratis tankkaarten.

 

Verzekeringen enzo?

De verzekeringen voor het gezin en de vennootschap waren niet optimaal of zelfs dubbel, dus hierin is een opkuis gedaan. Ook VAPZ/IPT van mijn vennootschap is verder geoptimaliseerd, daar dit nog altijd een fiscale nobrainer is om mee te pakken.

Ook ons pensioensparen is wat geoptimaliseerd. Heb je trouwens ooit al eens een overzicht gemaakt van als die pensioenpotjes die overal rondzwerven? Ik ben echt wel onder de indruk van die mypension.be.

 

Beleggen en vermogensopbouw?

Hierin zijn zeker stappen gemaakt om toch wat beter na te denken over wat waar staat en hoe ik dit rustig kan doen groeien. Ik was een typische spaarder, zonder me ooit ergens druk te maken over return en eerder aan het kijken naar hoe we het konden gebruiken om ons huis verder af te werken.

Ik heb de optie bij KBC geactiveerd van “beleggen met je wisselgeld” (bij elke betaling wordt er naar boven afgerond en dat bedrag gaat in je fonds). Net eens gaan kijken en zonder het door te hebben, staat daar nu al een leuk bedrag. Niet veel, maar het heeft dan ook geen moeite gekost.

Ik beleg sinds vorige zomer met maandelijkse kleinere bedragen via de Nederlandse app Bux Zero (zie invitelink waarbij je direct ook een gratis aandeel krijgt als je start). Ik kreeg in augustus 2020 een gratis aandeel van Abercrombie van 8EUR en dit staat nu op +30EUR (leuk dat ik daar toen een pakket aandelen van heb bijgekocht) 😅. Voordeel is dat je geen transactiekosten hebt en het ideaal is om een klein bedrag per maand zo ergens in te steken (bijvoorbeeld in een ETF).

Let er wel op dat je de zogenaamde TOB aandelen beurstax (0,35%) zelf moet regelen. Je krijgt van Bux Zero een maandelijks overzicht en moet dan zelf de aangifte doen en het bedrag overschrijven. Pure geldverspilling van de overheid: pdf afprinten, pdf invullen, pdf inscannen, pdf mailen, TOB manueel overschrijven (we hebben het hier dan over bedragen van enkele EUR 🙈), iemand moet dat nakijken en in het systeem afvinken???

Cryptocoins heb ik al langer en heb ik het afgelopen jaar rustig bijgekocht (via Coinbase zie invitelink voor gratis bitcoin bij de start) en daarna verplaats ik deze altijd naar een veilige hardware coldstorage (zonder internettoegang dus). Hier ga ik mee naar de lange termijn (en dus niet om een Tesla te kopen zoals techvlogster Sara 😅).

 

Ook mijn tak van coöperatieve aandelen heb ik even nagekeken en nog uitgebreid. Zo ben ik al vele jaren een Ecopower klant met ook daar een pakketje aandelen (die elk jaar 3-4% return geven) en nu dus nog een andere coöperatieve. Ja dat heeft meer risico dan sparen (remember Arcopar). 🙈

Een juiste mix dus van zeer defensieve zaken tot zeer risicovolle beleggingen (*kuch* Bitcoin 🎢 *kuch*).

 

 

Goede tip

Voordat je de stap zet naar een persoon/financial coach/doorlichter/…, ga zeker af op je persoonlijke klik en vertrouwen EN of ze iets zelf willen verkopen nadien. Voor mij was die klik er direct met Tom en kan ik hem ook helpen op andere vlakken. Met de lokale mensen van mijn huisbank heb ik die klik bijvoorbeeld totaal niet en vertrouw ik hun advies dan ook niet altijd meer.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments