Tijd voor nog eens een gadgetreview, zeker nu met de aankomende feestdagen en bijhorende kerst wishlists.

Als er 1 electronic brand mijn hart terug heeft kunnen veroveren in 2013 is het wel het Japanse Sony. Sony was in de jaren 80-90 dé heerser met zijn walkmans, discmans, de eerste playstation,… maar was de afgelopen jaren wat stilgevallen.

In de smartphone-wereld hebben ze met de Xperia Z/Z1 toestellen alvast hun plaats terug kunnen heroveren met echt een sterk toestel (zie ook mijn ervaringen met de Xperia Z). In de fotowereld zijn ze ondertussen ook terug innovatief bezig met de QX10 en QX100 lenzen voor je smartphone en de full frame Alpha7-camera’s.

1 van de hotste gadgets momenteel zijn de zogenaamde smartwatches. Daar ik als horlogefan het huis niet uit ga zonder een horloge aan mijn pols, dus daarom eens contact opgenomen met de mensen bij Sony om hun nieuwe Sony smartwatch 2 eens te mogen testen.
sony-smartwatch-2

Sony Smartwatch 2 concept

Ik heb nu een week lang de smartwatch2 dagelijks gebruikt. Dit was de versie met de rubberen horlogeband, maar je kan bij de smartwatch2 ook kiezen voor een zwart metalen horlogeband of zelf het bandje (laten) verwisselen.

Lage gewicht:
Wat vooral opvalt is het lage gewicht (zeker mijn versie met rubberen horlogeband). Even mijn dagelijkse horloges op een weegschaaltje gelegd voor de vergelijking te kunnen maken:

 • Festina metalen horloge: 157 gram
 • G-shock sporthorloge: 72gram
 • Mijn favoriete WeWood houten horloge: 50 gram
 • Sony smartwatch2 (rubberen horlogeband): 47 gram!

NFC en waterdicht
De Smartwatch 2 van Sony pakt uit met 2 unieke eigenschappen tov. de andere smartwatches: one-touch NFC-configuratie (even mijn Xperia Z ertegen getikt en de verbinding was in orde) en daarnaast een zekere waterdichtheid (norm IP57 = Spatwater-/regenbestendig).

Het scherm zelf is 1.6 inch groot en heeft een resolutie van 220 x 176 pixels, waarbij het Transflectief LCD-scherm ook nog in zonlicht goed af te lezen is.

De verbinding met je smartphone gebeurt over bluetooth er zorgt er natuurlijk voor dat je de hele dag bluetooth dient te laten aanstaan op je smartphone. Dit heeft natuurlijk wat nadelige gevolgen op de batterijduur van je smartphone. Het opladen van de SW2 kan je doen met de micro-usb-poort aan de zijkant van het horloge en je hebt dus geen aparte opladers/tussenstukjes nodig.

Bij een telefoonoproep begint de smartwatch te trillen en kan je de call opnemen of weigeren. In de Sony SW2 zit er wel geen microfoon, dus je moet nog steeds je smartphone bovenhalen, maar het afdrukken van telefoontjes is wel ideaal voor op events/in meetings.

Een voorbeeld van een sms’je (spijtig genoeg geen controle op de tram gehad, want ik had wel eens willen zien hoe een Lijn-controleur zou omgaan met een sms’je op de smartwatch 😉 ).
sms

Android app’s aanbod

De Sony smartwatch 2 werkt in combinatie met smartphones, die minimaal Android 4.0 of hoger hebben draaien. iOs smartphones vallen dus naast de boot door het gesloten Apple ecosysteem (eigen schuld of zoiets).

Dat Sony hard bezig is met de software te verbeteren heb ik afgelopen week mogen ondervinden met om de paar dagen nieuwe updates van de verschillende apps. 1 van de zaken die ik miste (nieuwe notificaties kunnen clearen op de smartwatch zelf), is zo deze week nog in orde gebracht. De updates van de versie van 4/12:

– Bug fixes
– Improved stability
– Larger font sizes
– Added automatic light sensing
– Added possibilities to “Fast scroll” in notification lists & notification events
– Added scroll bar in notification lists & notification events
– Stop Watch is Added as a native application
– Added possibilities to mark all notifications as read from the action button in any notification application.
– Added several new Watch faces.

Door het open concept kunnen android ontwikkelaars vrij aan de slag met de smartwatch. Er zijn dan ook verschillende betalende apps aan het uitkomen. In andere reviews komt dit als een minpunt naar voor, maar de prijzen rond 1-1.5€ voor een app zijn eigenlijk belachelijk laag (maarja verwende free android gebruikers).

Zo heb je een eenvoudige app om wat zaken op/af te zetten op je smartphone (wifi, geluid,…), whatsapp alert app,…

Hot or not?

De vraag is nu natuurlijk of dit gadget meer is dan een hype?

Het smartwatch-concept zie ik zeker wel doorbreken de volgende jaren. Het niet meer continu op je smartphone liggen prullen is bij mij hard afgenomen, daar je niet meer continu checkt of je soms een nieuw bericht, mail, twitter-notificatie hebt.

Even de plus en minpunten op een rijtje:

 • plusteken Super handig om op events/in de wagen/in de zetel niet steeds naar de smartphone te moeten grijpen, maar met een korte blik op de smartwatch te zien of de binnenkomende notificatie dringend is. Ideaal ook om een binnenkomend telefoontje af te drukken. 😉
 • plusteken Sinds de update van 4/12/2013 kan je eenvoudige alle notificaties als gelezen zetten op de smartwatch. Hiervoor ging dit niet en ik liep hier al snel tegen als groot minpunt.
 • plusteken Gewicht en batterijduur hebben me positief verbaasd. Ook het opladen met een standaard micro-usb-poort is een pluspunt.
 • plustekenSony is hard bezig de software aan te passen. Alleen al afgelopen week verschillende updates van de centrale SmartWatch 2 SW2 app.
 • plustekenJe krijgt er een gratis licentie van de Runtastic Pro loop-app bij.
 • minteken Het continu nodig hebben van een bluetooth verkort de batterijduur van mijn Xperia Z wel.
 • minteken Op mijn xperia Z gaat de stamina energiebesparende mode 3G zoveel mogelijk afzetten. Hierdoor dus ook niet altijd realtime notificaties op smartwatch.
 • minteken Op sommige drukke social media/mail/whatsapp momenten heb ik even de smartwatch uitgezet, daar mijn pols rsi kreeg van de continu binnenkomende notificaties met bijhorende vibraties. 😉 Waarschijnlijk kan je dit nog fijner gaan instellen welke notificatie, elk signaal gaat geven.

In 2014 zal de echte strijd over het smartwatch landschap volgens mij pas echt gaan losbarsten. Benieuwd hoe dit geek-gadget verder kan worden ontwikkeld, zodat het ook de grote massa kan gaan veroveren. Het blijft geruchten regenen over de Apple iWatch, dus wie weet brengt dat wat extra concurrentie/dynamiek in de smartwatch-wereld.

Bij bol.com kan je de smartwatch 2 met het metalen horlogebandje kopen voor 189€ (let op de langere levertermijn).
smartwatch2-bol

Bij Coolblue hebben ze de smartwatch2 met metalen bandje (189€) en ook die met rubberen bandje (169€) leverbaar.
smartwatch2-coolblue

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Smartwatches zijn al passé Herm… 😉
De SmartRing is de real deal… 😉

http://youtu.be/bXQlpY0LXgg

Reply to  Herman
10 jaren geleden

Nice try… 😉

Niels
10 jaren geleden

Lijkt de smartwatch me toch iets subtieler te zijn.
Een ring die elke 5 min oplicht lijkt me wat teveel van het goede 😉