Update 11 april 2019:

We spreken nu over Google Discovery en Google begint de statistieken nu te laten zien via Google Search Console.


Dat een blog nog steeds de nodige trafiek en bezoekers kan binnenhalen is wel gekend bij iedereen. Deze blog is dan ook mijn kanarie uit de koolmijnen om gekke zaken snel te gaan detecteren.

Wat me de afgelopen weken bijvoorbeeld opvalt, is het feit dat sommige blogposten enkele uren na publicatie plots een boost krijgen van inkomende bezoekers vanuit een specifieke referral: googleapis.com.

De blogpost van enkele dagen geleden over de Cowboy fiets is zo een mooi voorbeeld, waarbij er plots enkele uren na publicatie een toeloop is gestart, die tot de volgende dag bleef aanhouden.

Vanwaar komt die trafiek nu?

De volgende stap is dan ook dieper in de cijfers van Google Analytics te gaan duiken.

Als eerste bron hebben we de referral = googleapis.com verkeersbron, die dus inderdaad steeds sterker aan het worden is, maar niet de volledige trafiekspike kan verklaren. Dit verkeer is voor 100% mobiel Android verkeer.

Dit verkeer van de Chrome “Articles for you” feature (of ook Google Chrome Suggestions) blijkt nu 1 van de snelst groeiende verkeersbronnen te zijn. Hier zien we al het verkeer naar de AMP-pagina’s gaan.

Verkeer vanuit Chrome op iOS krijgt geen referral mee en belandt spijtig genoeg in de direct traffic vuilbak. :-/

Daarnaast is er ook een grote toename van organisch verkeer (vanuit de Google zoekresultaten), waarbij het opvalt dat 90% van die organic spike naar die blogpost uit mobiel verkeer van Android smartphones komt (86% van dit verkeer komt vanop een Android smartphone). Hier merk je dat het verkeer niet naar de AMP-pagina’s gaat, maar naar de desktop-url’s (euhm Google?!?).

Google feed / Content suggestions

Met dank aan een emailcommunicatie met een Dailybits lezer, die met dezelfde vraagtekens zit, kreeg ik nu de bevestiging dat mijn blogposten in de Google Feed op Android opduiken en deze dus voor de spike in bezoekers zorgen.

Ook andere volgers zagen het plots.

 

Optimalisaties voor Google Feed/Articles for you?

Er zijn 2 grote redenen, waarom Google je een hoop trafiek gaat geven via deze weg:
1. Personalisatie van de Google feed
De activiteit die je als Android/google-gebruiker gaat vertonen wordt gebruikt om gerelateerde berichten naar jou te gaan pushen.

Hier kunnen we dus weinig optimaliseren, buiten dan bezoekers regelmatig langs je blog/website te laten komen. Er wordt ook gebruik gemaakt van gmail-data, waardoor het regelmatige versturen van nieuwsbrieven naar je lezers een belangrijke optimalisatie kan zijn.

2. trending topics
Wanneer Google merkt dat jouw blogpost veel tractie krijgt, dan gaat deze nog meer gepushed worden (wat ik dus zag gebeuren met die Cowboy blogpost, die steeds meer verkeer ging krijgen).

 

Nog zaken die opvallen:

  • AMP is geen hoofdreden. Ik heb AMP op mijn blog geactiveerd, maar Travelunlimited niet en hij krijgt dezelfde trafiekspikes. Zoals hierboven merk je dat het doorsturen niet consequent gaat gebeuren.
  • De title metatag blijkt van belang te zijn. Zoals je in de screenshot van Google feed ziet, wordt ik getoond door de match van e-bike met elektrische fiets. Bij Travelunlimited is er een correlatie met vliegtuigtickets in de titel.
  • Het fetchen van een blogpost (via de Google Search Console) blijft belangrijk en moet voor ELKE blogger een vast ritueel zijn na het publiceren van een blogpost.

 

Hoe zit het bij jullie? Zagen jullie Dailybits verschijnen of hebben jullie ook dergelijke trafieksprongen vanuit deze oorsprong?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5 jaren geleden

Waarom moet een blogpost telkens worden gefetcht via search engine console?