Ondertussen was het mijn 6de editie en van de partybuddy’s zelfs hun 8ste en 9ste editie (zie blogpost met foto’s van de editie in 2005 op dailymichael.be) van de jaarlijkse Olympische spelen van de dancewereld op het provenciaal domein van De Schorre: Tomorrowland.

Na vorig jaar had ik wat mixed feelings, door de vele kleine organisatorische foutjes en groeipijnen. De 2013 editie bewees echter dat de organisatie duidelijk iets recht te zetten hadden:

  • Nieuwe layout van de stages was veel beter met meer ruimte voor food/drink-kramen, betere toegangswegen overal, maar 1 tent bovenaan de berg, de unieke stage op het water,…
  • Betere organisatie van de bussen. Enkel zaterdagnacht heb ben we noodgedwongen verschillende bussen laten passeren, daar we geen zin hadden in het gevaarlijk gedrum rond de bussen. Geamuseerd gesprek met de politiemensen en wat Nederlanders en een half uurtje later zaten we op een rustigere bus. Zowel vrijdag als zondag perfect terug naar de parking kunnen gaan.
  • Persoonlijk vond ik de mainstage echt veel vetter, dan vorig jaar. Enig puntje van kritiek waren de 2 videoschermen aan beide kanten, die weinig extra bieden. Projecteer daarop gewoon dezelfde beelden uit het publiek als op het grote hoofdscherm.
  • Die crazy buitenlanders! De Belgen gingen er voor, maar die Australiërs, Colombianen, Zuid-Afrikanen, Zwitsers,… gingen steeds ALL-in van de eerste tot de laatste beats.
  • Ik had gewoon een super 4G dataverbinding op het hele terrein. Kudos naar Proximus en mijn Xperia z! Zie speedtest vanop het middenplein zondagavond.speedtest

Ook Chokri en de Schuur kunnen alleen maar mee benadrukken dat Tomorrowland mee zorgt voor een ongelofelijke hype om de Belgische festivalwereld. Verwende Belgen dat we zijn!

Natuurlijk zijn er altijd wel nog kleine verbeteringen mogelijk: inkom op vrijdag was alweer een ramp, al dat drugsgebruik is toch zo jaren 90 (vreugdeberichten over het betrappen van 25 bezitters zijn lachwekkend als je zag wat er rondging, begin eens met een echte controle bij de ingang…) en zaterdagnacht was het meer een horde bizons bij de bussen (hulde aan de super vriendelijke politiemensen en twittercommunicatie van zone rupel).

Maar dus belangrijker mijn persoonlijke hoogtepunten, wat deze editie toch wel 1 van de beste ooit maakt voor mij en de rest van onze partycrew (dus in het rijtje 2007-2008-2009201120122013).

Mijn 5 hoogtepunten van Tomorrowland 2013

5. De nieuwe layout van het terrein + waanzinnige productie

Echt wel top, die mainstage-locatie met genoeg doorgangen, het bovenplein dat veel rustiger was, de verplaatsing van de oude Versuz-tent naar een drijvend gevaarte….

Top beslissing! Overal steeds snel drinken en eten kunnen krijgen, nergens gedrum,…

AL die kleine details in de productie, zijn zo waanzinnig als je hierbij stilstaat: Ik heb nog nooit een festival gezien, waar zelfs op vrijdagmiddag na amper 2uur festival er reeds afvalteams afval aan het opruimen waren. Of dat je gratis postkaarten naar je vrienden over de hele wereld kan versturen.

Vrijdagnacht hebben we een Colombiaan naar zijn hotel in Mechelen gebracht en die was ondertussen ook al naar UMF Miami, EDC Las Vegas en EDC Londen geweest en was echt versteld van de kwaliteit van Tomorrowland.

Het is voor ons allemaal zo gewoon geworden, dat we niet meer beseffen wat voor een zot festivallandje we zijn geworden met Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland,…

 

 

4. Iets goed gaan eten

Tweemaal dineren bij Wout Bru (Goudhaantje FTW!) en in het steakhouse (met zicht op mainstage), was echt uniek en volledig waar naar zijn geld (28€/persoon). Met dank aan de mensen van De Laet in Hove voor een super stukske vlees en zalige bediening!

wout

Tip voor wie een comfort bandje had (120€ duurder dan normale tickets voor gewoon een overcrowded vipplatform?!?!?): ga volgend jaar voor gewone tickets en reserveer bij Wout Bru of in het steakhouse!

maison Wout Bru Tomorrowland

menu maison bru tomorrowland
steakhouse tomorrowland

3. Die crazy buitenlanders!

Ik weet niet of iemand beseft wat een economische impact Tomorrowland voor ons land zal gaan hebben? Laat ons eerlijk zijn, dat de overgevlogen Australiërs, Amerikanen, Colombianen, Zuid-Afrikanen,… van een goed-verdienende klasse zijn. Overal hoorde we niets dan lof over België, onze talenkennis, het festival, … Een ware economische handelsmissie in eigen land dus! Tegen hen vertellen dat je van België bent en het al je zoveelste editie was, was genoeg om heldenstatus te verkrijgen bij hen. ;-)

publiek

Hoe super is het niet om een bende Israëliërs te zien springen naast een groepje met Turkse vlaggen of iemand in een rolstoel door een ander groep te zien worden opgetild, zodat hij met een megasmile ook eens kan zien hoe de massa aan het springen is.

publiek2

2 vragen waren meestal genoeg voor een geanimeerd gesprek met Australiërs aanschuivend in de chaos van vrijdag, met Zwitserse juffrouwen aan tafel in het zonnetje, met Brazilianen in de regen tijdens de Armin rave of met een zatte Limburger na het einde op zondag:

“Where are you from?”

“Is it your first edition?”

Vrijdagavond heb ik een Colombiaan bij zijn hotel in Mechelen afgezet en ook de hostingguys van Stone-is (die de hosting doen van alle TML-websites) deden hun werk om het beeld van ons land mee te versterken.

https://twitter.com/stoneisstein/status/360931948937490432

tablet

2. Afsluitende zondag op de mainstage met een rechtzetting door David Guetta

Wie kent die bewuste David Guetta foto nog van vorig jaar? Tijdens het afsluitende vuurwerk bleek zijn mengpaneel schuif af te staan, wegens een precorded set voor het vuurwerk.

Mr. Guetta was er redelijk pissed over, dus had iets goed te zetten. Geen te groot vuurwerk dit jaar, maar wel een dikke Back-2-Back set met de Afrojack (ook gekend als ex-liefje van Paris en trasher van gloednieuwe ferrari’s en zijn summertour Afrojet) en Nicky Romero.

Zonder voorbereiding waren ze continu met 6 handen bezig op de mengpanelen. Ik heb het even opgezocht en het geschatte dj-vermorgen op het podium was op een gegeven moment een dikke 50 miljoen $ met het drietal en een springende Steve Aoki naast hen.

David Guetta en co waren echt in de wolken met deze rechtzetting en hun back-2-back experiment. Het onstaan van een French-Dutch House Mafia? ;-)

https://twitter.com/djafrojack/status/361625128066494465
https://twitter.com/David93GM/status/361921414183415808

Nadien was het dan tijd voor madmen Steve Aoki. Hij had niet misstaan in Jackass met zijn cake-momenten, champaign showers, rubberboten, groepsfoto en afsluitende verschijning boven het publiek.

aoki

ellen

1. De stortregens op zaterdag met een mega Armin van Buuren rave-moment

Zaterdagavond werd ook Tomorrowland niet gespaard van het zware overtrekkende onweersfront. Gelukkig waren we goed voorbereid (zie ook weer die super 4G verbinding).

Op zulke momenten kan je beter met een poncho op het middenplein het onweer verbijten, dan je in de gevaarlijke chaos van vertrekkende mensen te gaan mengen. Met 3 party-buddies maar overgebleven van onze grote groep en wat voor een topbeslissing om de regen te doorstaan!

Een ondergelopen middenplein had nog de helft van het publiek als overblijvende partyheads en het werd dan ook al snel een totaal uitgelaten ravende massa. Zeker het afsluitende hoogtepunt met “This is what it feels like” ter ere van zijn net geboren zoon, Remy Van Buuren, (zoals in een paar uur voor zijn set).

Zie voor This is what it feels like vanaf minuut 33.30.

Met alle buitenlanders rond ons in het water staan springen al meezingend met deze knaller: “This is what it feels like!”. Al goed dat ik geen enkele keer die fail-anthem van Dimitri Vegas & Like Mike heb gehoord, want voor mij is dit dé anthemsong voor Tomorrowland 2013.

Met dank aan mijn waterdichte Xperia Z wat foto’s (terwijl er die avond vele Iphone’s zijn gesneuveld).

armin1

armin2

regen

armin3

De dag erna was er trouwens nergens meer iets te merken van de ondergelopen stukken. Met dank aan de hele plankenvloer voorraad van West-Europa.

Vetten bal broertjes De Beers! Dat een scoutsfuifje in Ranst eind jaren 90 tot dit is kunnen uitgroeien….

PS: #EAT #SLEEP #RAVE #REPEAT!!

PS2: Livesets van Tomorrowland 2013 zijn overal al te downloaden

PS3: De dubbele cd van Tomorrowland 2013 is ondertussen met korting bij bol.com te koop!

update
Al een super leuke aftermovie van de partyflights naar Tomorrowland staat online. Dat is dus ook topwerk, gewoon blijven knallen, ook al is het festival gedaan.

See you next year: same place, same time!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Unexpected
10 jaren geleden

Wow. Kippenvel krijgen bij het zien van die beelden van Armin. En ik volg uw redenering van het anthem… Fail van jewelste!

10 jaren geleden

Top review !

Reply to  Herman
10 jaren geleden

Die Google cache heeft u al veel nodeloos werk bespaard idd… 😉

Nick
10 jaren geleden

Wat kost die 4G je extra eigenlijk?

Aron
10 jaren geleden

Vraagje, zie dat je dat restaurant van Bru en de steakhouse nu al kan boeken, maar zijn deze beide op de mainstage? Als k je foto op de mainstage zie in dat restaurant ziet dat er toch wel heel gaaf uit!