De naam van auteur Walter Isaacson  (die ook de voormalig CEO van o.a. CNN en hoofdredacteur van de Times is geweest) is misschien niet overal bekend, maar zeker wie al eens een biografie leest over belangrijke (innovatieve) personen van de afgelopen decennia, kent deze zeker. Zo bracht hij in 2011 een boek uit over Steve Jobs (wat meer dan 3 miljoen verkocht is) en dit jaar een boek over Elon Musk.

In het kader van dit boek, was Isaacson voor een uitzonderlijke lezing in het auditorium van Meetdistrict in Gent (organisatie van Business AM en uitgeverij Prism en ik denk dat er een 250 aanwezigen waren). Deze kans wilde ik niet laten liggen om het verhaal achter het boek te horen.

 

Is het boek over Elon Musk trouwens iets?

Reeds in 2015 las ik reeds een eerste boek over de persoon Elon Musk, maar sinds die tijd is alles natuurlijk wel harder en zotter gegaan… 🤪

Deze biografie door Isaacson (30EUR online te koop) is wel een ander kaliber met zijn meer dan 600 blz.

Het boek is opgebouwd in 60 kleine hoofdstukken over bepaalde thema’s (bijvoorbeeld de eerste SpaceX raketlanceringen), wat het ideaal maakt om vast te nemen voor een tijdje op een avond en terug even weg te leggen.

Natuurlijk heb je online grote voorstanders en ook hevige tegenstanders van de aanpak van Isaacson in het boek, waarbij de auteur enkele jaren in het zog van Musk mee rondvloog tussen al zijn ondernemingen.

Disclaimer: Ik heb zelf GEEN aandelen van Tesla (wel van Apple). Je zal zien dat iedereen die een mening heeft voor of tegen dat best ook altijd even vrijgeeft. 😅😉

Ik blijf het boek wel een zeer goede weergave vinden (met een hoop technische en inside details) en het blijft waanzinnig om de verwezenlijkingen van Elon Musk op een rijtje bij elkaar te zien (Tesla die echt wel de EV revolutie heeft ingezet, SpaceX die als privé bedrijf ruimtelanceringen heeft omgegooid,…). Je kan er niet rond, dat hij onze maatschappij toch wel aan het veranderen is met zijn bedrijven.

Dat Musk de afgelopen jaren (nog) meer “van het paadje” aan het gaan is, zie je in het boek ook groeien en ook de lelijke kanten van Musk komen zeker aan bod (zijn “demon mode” die toch wel hard aan bipolariteit doet denken).

Voor mij dus zeker wel een aanrader voor onder de kerstboom te geven/krijgen.

Wat had Walter Isaacson te vertellen?

Met dank aan een hoop notities die ik nam tijdens het vraaggesprek (en vragenronde met het publiek) tussen Wouter Verschelden en Walter Isaacson, heb ik enkele opvallende extra’s mooi bij elkaar kunnen brengen (een Remarkable blijft ideaal hiervoor).

Hoe zwaar was het schrijven van dit boek?

Isaacson heeft 2 jaar met periodes meegereisd in het ritme van Elon Musk en was aanwezig bij vele belangrijke meetings of gebeurtenissen. Een waanzinnige rollercoaster op een zeer hoog ritme. Elon Musk zijn vaste verblijfplaats was een klein 2-slaapkamer huisje dicht bij de Space X basis in Boca Chica (zuidelijk Texas) en daar verbleef Isaacson dan in een staancaravan.

Hij leerde Elon dan ook kennen als een altijd all-in/hardcore persoon met 2 kanten: de super inspirerende leider die zijn werknemers dingen kan laten doen, die ze zelf niet voor mogelijk hielden. Maar evengoed de “demon mode” Elon Musk die volledig losgaat.

 

Wat maakt dat SpaceX en Tesla grenzen kan verleggen in hun domein?

Elon Musk heeft een algoritme met 5 stappen en vooral zijn drang naar vereenvoudiging en het verwijderen van componenten is treffend. Enkele voorbeelden:

  • Het feit dat Twitter nog steeds als service “werkt”, ook al heeft hij 80% van de werknemers van Twitter ontslagen en ook eigenhandig (met 1 van zijn zonen) 1 van de 3 Twitter datacenters is gaan afzetten.
  • In het boek lees je ook over hoe ook bij SpaceX elk onderdeel van de raketmotoren in vraag is gesteld en verwijderd (indien het kon).

Elon Musk blijft erop hameren, dat als je niet 20% van eerder verwijderde zaken, moet terugbrengen, je te weinig hebt durven verwijderen en vereenvoudigen.

 

“Is Elon Musk dangerous?”

Het antwoord van Isaacson was ja. Volgens Isaacson is er teveel macht bij 1 persoon aan het komen, die steeds een drang naar onstabiliteit en drama heeft.

Getuige de manier waarop hij met zijn Starlink internet bepaalde acties in de oorlog in Ukraine zelf heeft kunnen beslissen/bepalen (Starlink is afgezet boven de Krim, zodat de drones van Ukraine de Krim niet meer kunnen treffen met gps-navigatie).

Elon Musk wilt steeds in de storm zitten en wordt onrustig van stabiliteit. De aankoop van Twitter is een mooi voorbeeld, daarvan, daar alle bedrijven van Elon Musk die periode stabiel super goed bezig waren en de drang naar drama weer naar boven kwam.

Isaacson denkt trouwens niet dat Musk anti-semitisch is (zie de foute tweets en retweets van de afgelopen weken), maar zijn anti-woke meningen zijn wel hard versterkt de afgelopen jaren. Isaacson verwees hierbij ook naar de verkiezingen in o.a. Argentinië en Nederland om aan te geven, dat die stroming sterker wordt wereldwijd.

Wanneer zullen er zelfrijdende wagens zijn?

Dit is een mooi voorbeeld van “Elon Time”.  Zo spreekt Elon Musk dat ervan dat we over 10 jaar een basis op Mars hebben, maar dit is dus “Elon Time” en moet je interpreteren als 30 jaar.

Daarnaast heeft deze self-driving technologie het nadeel, dat ze niet even veilig moet zijn als gewone menselijke chauffeurs, maar tot 100 keer veiliger, voordat we dit gaan aanvaarden. Ook vannacht zijn er weer doden gevallen op onze Belgische wegen, door foutieve handelingen van menselijke chauffeurs, maar de dag dat een zelfrijdende wagen dit zou doen op Belgische wegen… 😶

 

Wat is het verschil tussen Elon Musk, Steve Jobs en Bill Gates?

Deze 3 grote innovators van de afgelopen decennia hebben allemaal eenzelfde probleem met een laag emotioneel EQ en gebrek aan het het kunnen lezen van emoties. In het boek komt de treffende discussie tussen Bill Gates en Elon Musk sterk naar voor tussen beide ego’s en gaf Verschelden ook aan dat hij in die passage de kant van Elon Musk koos, tijdens het lezen van het boek.

De beroemde Steve Jobs quote over “the crazy ones” is misschien wel het meest treffend voor wat hen gelijk maakt.

Een groot verschil tussen Steve Jobs en Elon Musk is wel het feit, dat Steve Jobs veel meer in de designstudio bezig was met het design van de Apple producten, waarbij Elon Musk de manufacturing kant als zijn werkterrein ziet.

Jobs bezocht nooit de fabrieken in China, waar de Apple producten worden gemaakt. Terwijl Elon Musk wekelijks door zijn fabriekshallen loopt (en zelfs naast het SpaceX terrein woont in dat eenvoudige huisje) en steeds weer stappen in vraag gaat stellen en probeert te optimaliseren. Musk heeft dan ook de fabricage terug naar de VS gebracht, omdat hij end-to-end controle wilde hebben.

Belangrijk bij dit soort personen is, dat er genoeg mensen rond hen blijft staan die neen durven zeggen. Bij Elon Musk is er bijvoorbeeld SpaceX topvrouw Gwynne Shotwell, die met de nodige data Musk van sommige beslissingen kan terugbrengen.

 

Hoe zit het nu met zijn boring company?

Het plan om steden meerlagig te maken door ondergrondse tunnels te voorzien voor snel transport is gewoon te saai voor Musk om veel tijd aan te besteden. Het strookt ook niet met de andere lange termijn visies die hij heeft bij zijn andere bedrijven.

 

Hoe kijkt Isaacson zelf naar de overname van Twitter?

Walter Isaacson was zeer nauw op de hoogte van de hele saga van de overname van Twitter en heeft hier ook zelf een duidelijk standpunt over:

  • De omgeving van Musk heeft hem afgeraden met deze deal door te gaan.
  • Twitter/X is (nog meer) aan het afgeleiden naar een toxische plek
  • Het is geen tech/engineering probleem, maar een sociaal/emotioneel probleem, wat Musk zeker heeft onderschat.
  • Het is echt van belang dat bijvoorbeeld de EU de nodige guardrails blijft behouden en afdwingen over dit platform.
  • Musk is zelf niet consistent in zijn roep rond free speech, daar toen hij zelf in de problemen kwam (de ElonJet saga) er van free speech geen sprake meer kon zijn.
  • Isaacson ziet X naar een niche subscription-platform gaan, dat niet het dominante platform zal worden, wat Musk zou willen.

 

Gaat Elon Musk ooit imploderen?

Het tempo waarmee Musk zijn leven blijft leiden is waanzinnig (zoals Musk zelf zegt: elke keer blijft hij konijnen uit zijn hoed toveren om alle problemen op te lossen). Zelf is hij ook geen fan van onsterfelijkheid (dit in tegenstelling met andere Silicon Valley founders en zijn ex-founders van Paypal bvb). Het zal nooit een rustig traject bij Elon Musk zijn, maar Isaacson denkt niet dat hij ooit echt volledig zal imploderen.

Zijn nalatenschap is ook nog niet goed geregeld. Van zijn ondertussen 11 kinderen (ook via IVF bij 1 van de topvrouwen van zijn bedrijf trouwens) zijn er een 3tal die wel bezig zijn met wetenschap en tech, maar tot hiertoe werkt er nog niemand van zijn kinderen in 1 van zijn bedrijven.

De focus (en zijn energie) blijft steeds de verre toekomst en blijkbaar is er 1 meeting, die hij bijna nooit zal overslagen elke week en dat is de Mars kolonie meeting. Hier wordt er gewerkt aan vraagstukken rond een kolonie stichten op Mars (grondwet, wat voor democratie?, ….).

 

Hoe zit het nu met de Cybertruck?

Volgende week op 30 november komt blijkbaar de officiële voorstelling en het bijhorende prijskaartje en dat gaat stevig zijn.

 

Walter Isaacson is een super verteller en als ik zag wie mee in het publiek zat, dan waren er toch wel wat zeer internationale sprekers, die zelf tijd hadden gemaakt om deze avond bij te wonen.

Ahja en die signeersessie na dit interview heb ik niet laten liggen voor de 2 boeken van Isaacson, die hier in mijn bureau liggen. 🤗

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
6 maanden geleden

Boeiende bijdrage Herman. Bedankt voor het delen!

Reply to  Herman
6 maanden geleden

Helemaal wat een blog moet/kan zijn.

6 maanden geleden

Heel boeiend, merci om je notities te delen!