Update 30 april

Time to update your zoom client naar Zoom 5.0!


Je hebt zo van die topics, die gevaarlijk zijn om iets over te gaan zeggen online: 5G, iOS versus Android, vegan of niet-vegan eten,… Bij deze lijst van topics kan je ondertussen ook Zoom toevoegen.

Deze videocalling service bestaat al 9 jaar, maar nu dat we plots niet meer in de file naar vergaderingen kunnen staan en we dan maar online die vergaderingen organiseren is het plots doorgebroken. Daarnaast kunnen we geen fysieke events meer organiseren, dus doen we nu Webinars. Ik denk dat ik deze week nu afsluit met +25u aan videocalls of online lesgeven. ๐Ÿ™ˆ

It just works (in tegenstelling tot Skype) en dit ook bij slechtere verbindingen. Toch echt wel zot hoe Skype op 10 jaar zijn dominantie volledig heeft verspeeld… Goeie bal Microsoft (die het kocht in 2011)…

2 Google Trends grafiekjes om dit even te illustreren:

Met dit resultaat voor het aandeel van Zoom. ๐Ÿš€

Een te snelle groei (van 10 miljoen dagelijkse gebruikers naar 300 miljoen dagelijkse gebruikers), waar het product niet klaar voor was en enkele shortcuts die de afgelopen jaren genomen waren in het product, zorgde echter voor “wat” securityproblemen. Zeker die laatste weken van maart ging er geen dag voorbij of er kwam een exploit of mogelijk securityprobleem naar boven.

Ook ex-Facebook CSO Alex Stamos (die nu op Stanford lesgeeft en door iedereen gerespecteerd wordt) was best kritisch die weken in een hele twitter thread.

https://twitter.com/alexstamos/status/1245197038083428352

 

“STOP met Zoom te gebruiken!!!”

Vanuit bepaalde IT/privacy communities zie je dan nu ook vooral dergelijke social media antwoorden voorbijkomen.

En op Facebook kom je dan weer een NL stichting (die niets anders doet dan zulke claims starten) tegen, die Zoom gebruikers zoekt om een classaction te starten.

Met zelfs FB targeted ads (met dank aan de screenshot door een connectie van me).

Maar hoe zit dat nu en waarom gebruik jij dit nu nog Herman?

Wat zeggen de nationale privacy autoriteiten?

De Belgische GBA is te druk bezig met twisten met de Vlaamse VTC.๐Ÿค”

De Nederlandse DPA was echter wel gevoelig voor de vragen vanuit het werkveld en heeft dan ook een studie gedaan naar de privacy bij videobellen met een mooie vergelijkingstabel als output.

Daaruit komt er voor elke videocallingservice wel een verbeterpunten naar boven (en Houseparty bijvoorbeeld zou ik toch niet aanraden).

Hier kan je trouwens de Zoom DPA vinden.

Is Zoom dan misschien zelf in actie geschoten?

Yep, bijna wekelijkse updates voor de Zoom client. Daarnaast komt Zoom 5.0 eraan met een hoop securityupdates en herwerkingen van de hele client.

Je kan (als betalende gebruiker) nu bijvoorbeeld reeds de regio’s instellen waar data mag passeren om het probleem van calls die via China verliepen te verhelpen (yep: ik kan wel de VS niet afvinken ๐Ÿ™ˆ).

Daarnaast hebben ze ook onafhankelijke experts in huis gehaald en dus ook Alex Stamos is nu adviseur geworden (op vraag van CEO Eric Yuan) met een transparante blogpost hierover van hem.

Ook de recente aankoop door Facebook van Giphy laat zien dat de focus op security en privacy er nu echt wel is bij Zoom.

 

Maar, Maar je krijgt porno te zien (zonder dat je het vraagt)…

Die gevallen waarbij wiskundelessen of wetenschappelijke conferenties worden verstoord met natuurbeelden zijn vooral een toonbeeld van luiheid door de organisator (zogenaamde zoom-bombing).

Of zo gingen deelnemers screenshots delen met de videocall ID (na een update wordt deze nu niet meer getoond om gebruikers tegen zichzelf te beschermen). ๐Ÿ™ˆ๐Ÿค”

 

Ja, ik gebruik Zoom (als betalende gebruiker) nog steeds voor videocalls en ook het online lesgeven voor UHasselt en Voka en ik gebruik daarbij alle nodige features hiervoor:

  1. De waitingroom-feature gaat maken dat ik manueel mensen moet toelaten in de videocall. De studenten weten dat ze in de chat ook even kunnen aangeven als er nog een student toegang wilt.
  2. Indien het een grote groep is (waar je niet iedereen kent) maak je een paswoord aan, dat nodig is om de call binnen te geraken.
  3. Enkel ik kan mijn scherm delen en video/audio van deelnemers staat standaard af bij het binnenkomen.


Ahja en ik gebruik ook al jaren een webcam slider om zelf controle te hebben over wanneer de videocamera opstaat.

Daarnaast heb ik sinds deze week een Elgato Stream Deck op mijn bureau staan, waardoor ik zeer snel in Zoom verschillende acties kan uitvoeren met die fysieke knoppen (uitgebreide review en tutorial volgen ๐Ÿ˜‰).

Zou ik trouwens Zoom aanraden voor een vergadering van de regering of voor zeer gevoelige bedrijfsgesprekken rond gevoelige data of persoonsgegevens? Neen daar zou ik het niet voor gebruiken… ๐Ÿ˜‰

https://twitter.com/zackwhittaker/status/1245044202393735174

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 jaren geleden

Wederom een interessante blogpost.
Ik gebruik Zoom ook, niet per se omdat ik het zelf kies, maar omdat de organisator (=> business school) van een opleiding die ik volg het heeft uitgekozen. Geen keuze dus, in zekere zin.

Reply to  Thomas
3 jaren geleden

Dat klopt in die zin wel. Wat je dan wel kan doen aan jouw kant is zeker steeds de updates voor de Zoom client goed installeren en opvolgen.