Op de dag dat Meta waarschijnlijk een grote reorganisatie gaat aankondigen, is het nog eens tijd om wat data van onszelf op de servers van Meta (Facebook en Instagram) te gaan laten verwijderen, niet?

Met dank aan Matt Navara kwam ik op het spoor van een (nieuwe?) feature, waarbij je jouw gsmnummer/emailadres van hun servers kan laten verwijderen. Huh? Hoe komen die aan mijn gegevens?

De afgelopen jaren hebben ze de nodige dark patterns gebruikt om gebruikers via hun apps hun hele telefoonboek te laten opladen naar Facebook om zo hun vrienden/contacten eenvoudig te kunnen vinden “People you may know”.

Dit zorgt er dus voor dat Meta op een waanzinnige adresboek zit met gsmnummers en emailadressen. Het zotte is dus dat deze link al maanden verstopt staat in een obscure helppagina en toch wel confronterend om te zien, dat ze het legitiem belang hiervoor denken te kunnen gebruiken. 🤔

 

Je kan deze nu eenvoudig laten verwijderen

Via de website https://www.facebook.com/contacts/removal (jawel deze is te gebruiken zonder FB login!) kan je nu opzoeken of jouw gsm/emailadres in hun adresboek staat en deze laten verwijderen.

En jawel als ze jouw data hebben, kan je die nu eenvoudig laten verwijderen.

 

Als je wat teveel aan de slag gaat, dan gaat hun verificatie (ze sturen eerst een verificatiecode door) wel kapot en lukt het niet meer… 🙈

 

Kan ik dit wel vertrouwen? Een goede vraag natuurlijk, waar ik enkele jaren geleden niet op had durven antwoorden. Nu hoop ik dat Meta geleerd heeft en braaf me echt gaat verwijderen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
wouter van den steen
Reply to  Herman
1 jaar geleden

werkte bij mij zonder problemen, zowel mail als gsm ( denk ik, zeker weet je nooit…)