We zitten in gekke tijden met dit jaar een energiecrisis met uit de pan lopende prijzen en bijhorende zotte gevallen in de media. Daar wij onze eindafrekening steeds midden november krijgen, was ik ook wel eens benieuwd wat het dit jaar zou zeggen.

Onze situatie:

  • Grote openstaande woning uit 1955
  • Wel al een hoop isolatiewerken uitgevoerd (spouwmuur isolatie en kruipkelder isolatie onder de woonkamer). Dak is ook goed geïsoleerd.
  • Een hoop zonnepanelen (met nog terugdraaiende teller voor ons huis en mijn EV laadpaal), dus elektriciteit hebben we goed afgedekt (al had ik nog meer panelen moeten leggen als ik nu terugdenk). Dat 2022 een recordjaar van zonnepaneel elektriciteit gaat worden zorgt ervoor dat we onze investering nu op minder dan 5 jaar terugbetaald hebben. 🤪🥳
  • Centrale verwarming via 10 jaar oude condensatieketel, koken op gasvuur en badkamer via aparte gasdoorstromer (dus met 4 al dan niet lange en lava-hete douches per dag 😱).
  • Voordeel van gesloten huis met woonkamer die goed afgesloten is en de warmte dus goed kan bijhouden in tegenstelling tot vele open loft-style huizen.

 

En toen kwam de eindafrekening voor 2022 binnen…🤪

OK ik had mijn maandbedrag de afgelopen maanden zelf verhoogd naar 400EUR/maand (het stond rond de 200EUR voorheen), maar dat we meer dan 2 maanden zouden terugkrijgen had ik niet zien aankomen… 😅

 

Euhm waarom krijgen we geld terug?

Even de oefening gemaakt (want ik was zelf verbaasd), welke redenen allemaal zorgen voor deze meevaller dit jaar. Daar er wel wat handige en nuttige tips tussenzitten, dit dus in deze blogpost gegoten.

Die energieleverancier speelde een voorschotspelletje met ons

Wat ik bij veel vrienden nu hoor is, dat velen terugkrijgen. We hebben bank gespeeld voor de leveranciers met hoge voorschotten. En dankzij een zachte herfst en minder verbruik, was het dus niet zo erg als de leveranciers wilde laten voorstellen.

 

OK we hadden een meevaller van een promo tot juni

De afgelopen jaren stapte ik geregeld over van gasleverancier en dit via 1 van de vele energievergelijkers, die soms promo’s hebben, die je niet krijgt bij de leverancier zelf. Nu zijn die er niet echt meer, dus blijven we zitten. Laatste overstap was in de zomer van 2021 weg van Mega naar Eneco (hoera voor de waarschuwing die ik toen kreeg van iemand over Mega en de tip om er toch maar snel te vertrekken 😅).

Maar dus een wijze les, als de markt terug stabieler gaat worden, ga dan echt kritisch zijn en durf te veranderen. Zeker in een rustigere markt, durven ze best wel ver te gaan om nieuwe klanten binnen te halen. Enja die vergelijkers zijn commerciële vehikels, die met die promo’s schermen tegen elkaar (en weet dat die promo’s maar 1 jaar gelden, dus dat je dan na een jaar terug moet switchen).

You snooze, you lose!

 

 

Maar wacht hebben wij dan minder gas verbruikt afgelopen jaar?

Even de eindafrekening van de voorbije jaren opgezocht en jawel 25% minder verbruik tov vorig jaar:

  • 11/20 – 11/21 – 2.268m3 gasverbruik -> 22.884 kWh
  • 11/21 – 11/22 – 1.704m3 gasverbruik -> 17.193kWh

m3 berekenen kan door het aflezen van je gasmeter (en dus vergelijken met vorige aflezing) en dan vermenigvuldigen met de omzettingscoefficiënt (deze staat op je factuur en is in ons geval 10,09).

Dus 25% minder gasverbruik in dezelfde periode 🔥. Met wat meevallers van het weer natuurlijk en wat meer zelfdiscipline (“doet die deur nu toe…”), maar als ik ook naar de oudere periodes kijk was ons verbruik elk jaar eerder richting de 20k kWh. Voordat we kinderen hadden was dit zelfs ook nog steeds +18.000 kWh. Best wel veel dus!

Bij dieper graven in de facturen merk ik trouwens dat ze 60% van ons gasverbruik toerekenen aan de 4 wintermaanden (begin december tot eind maart). Daar we geen slimme meter hebben, doen ze hun eigen berekening (en met dank aan al die btwverandering op 1 april is dat trouwens goed te zien op de factuur dit jaar).

Dit maakt dan ook dat 60% van ons jaarverbruik nog aan een lage gasprijs is gerekend (maar wel hogere btw): 10,4 Eurocent met 21% btw tov. 16,4 Eurocent met 6% btw.

Ons nieuw voorschot is trouwens nu op 388EUR/maand gezet door de leverancier, maar dat ik zal dus zelf ook de gekke gasprijzen in het oog gaan houden, voor wanneer het echt koud gaat worden in Europa… 🥶

Is dit een hoog voorschotfactuur? Ja zeker tov. vorige jaren. Maar in de huidige omstandigheden met onze situatie ben ik er heel blij mee. Maar als je dan weet dat we van onze federale overheid ook nog eens 2 keer 197EUR krijgen als energiepremie de komende maanden.

 

 

Welke aanpassingen hebben we dan afgelopen jaren nog gedaan?

Natuurlijk is ontluchten van de verwarmingselementen nu iets wat ik sneller in het oog ga houden en ook de optimale druk op de gasketel en een lager ingestelde temperatuur van de gasketel (wij kunnen dit omdat ons sanitair warm water van een andere doorstromer komt, want je kan anders gevaar op de ontwikkeling van de legionella bacterie hebben als je dit doet op je sanitair warm water).

Zie ook die #zetmop60 actie in Nederland.

Eind november 2020 hebben we een slimme Netatmo thermostaat in huis in gebruiken genomen. Super handig, want daardoor kunnen we beter programmeren wanneer en vooral wanneer niet onze gasketel moet aanspringen (zeker daar we nu kritischer zijn en dus best veel besparen door het niet meer super warm te laten worden in huis).

En jawel via mijn Homeassistant dashboard kan ik dit beter in het oog houden en regelen.

Maar het echte verschil kwam er pas begin 2021 dat we een groot voordeel hieruit hebben gehaald, met de “hack” van onze Vaillant gasketel met de zelf inbouw van die VR33 modulerende module om de gasketel nu echt te laten moduleren (als in: niet meer aan/af, maar slimmer in stapjes laten branden).

Nog steeds onbegrijpelijk dat Vaillant België dit blijft tegenhouden in BE en hun installateurs dit niet laat installeren (je moet de module dus in NL aankopen en zelf inbouwen).

 

Eind december 2021 is er dan nog een slimme Netatmo thermostatische kraan bijgekomen om onze veranda (die we in de winter amper gebruiken wegens niet goed geïsoleerd en gaat dan ook in de aankomende verbouwing tegen de vlakte) slimmer te gaan verwarmen.

Als in: we houden deze op een constante lage temperatuur, maar gaan dus deze ruimte niet extra bijverwarmen zoals de rest van het huis.

 

Sinds kort ben ik dan aan de slag gegaan met radiatorfolie en vooral 2 radiatorventilatoren in 2 ruimtes in het huis. Zeker bij het thuiswerken geeft dit nu al een groot verschil in thermisch comfort (dat voel ik nu al hard ook al is het nog niet echt koud geweest, maar de verwarming is enkel ’s ochtends even een half uur nodig voor mijn homeoffice op temperatuur te brengen voor de dag).

Leuk nieuws dus, maar ik ben er mij echt van bewust dat de echte facturentest pas volgende winters gaat komen (hou je maar vast aan de takken van de bomende voor de komende winters). Hold on for a wild ride…

 

 

Persoonlijke bedenking:

Die federale energiepremie van 400EUR hadden ze voor mij beter kunnen bundelen en aan wie het echt nodig heeft kunnen inzetten om lange termijn investering te gaan uitvoeren. “Leer iemand vissen, ipv elke dag een vis uit te delen” (of zoiets). Sociale woningen overal isoleren en vol leggen met zonnepanelen gaat zich terugverdienen ipv. deze domme steekvlampolitiek cadeautjes.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
WouterD
1 jaar geleden

Begrijp ik het goed dat jullie (aangerekende) kostprijs per m3 gas is gedaald!? What’s all the fuzz??? Of was jullie vorige leverancier al pokkeduur tevoren?

Reply to  Herman
1 jaar geleden

Hier al enkele jaren bij Eneco en inderdaad bij de lage tarieven kon je fijne promo’s ontvangen waarvan we nu dankzij een vast contract nog steeds van genieten.

WouterD
1 jaar geleden

Wel tof om jouw persoonlijke experience hier te delen! Thanks!

Nahtanoj
1 jaar geleden

Hey Herman,

Ik weet niet wat het warmteverlies is van jullie huis, maar met zo’n kWh aardgasverbruik & PV-zonnepanelen & toch moeite gedaan om na te isoleren, misschien denken aan het rendement van een warmtepomp, zeker als jouw afgiftetemperatuur (radiatoren) richting 48°C of lager kan. Financiële hulp van de staat (nieuwe spelregels) is voor de meeste mensen nu groter geworden, cfr. verbouwpremie, lees: voor de meeste mensen. Die financiële hulp is geen cadeau zoals vroeger met de groenestroomcertificaten, maar het is geen klein bedrag meer..

https://bouw-energie.be/nl-be/bereken/warmteverliesberekening (ruwe schatting, da’s toch al een begin)

https://www.meteo.be/resources/climatology/climateCity/pdf/climate_INS11004_9120_nl.pdf (De KMI cijfers of referentieperiode van Ranst zijn maar tot het jaar 2010, en Ranst ligt naast Boechout)

Greetz,
Nahtanoj.

Nahtanoj
Reply to  Herman
1 jaar geleden

Een filmpje van een slimme Tim: https://www.ad.nl/wonen/de-energieprijzen-gaan-door-het-dak-maar-tim-betaalt-exact-0-euro-en-zo-krijgt-hij-dat-voor-elkaar~a10d0e8d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F (Ik zou toch aanraden om een warmteverliesberekening te laten maken. In principe kan dat wel staan op een EPB rapport, afhankelijk welk E-peil je moet halen, als je al een E-peil moet halen… Een warmtepompboiler is op dit moment een toestel met dat thermodynamisch rendement en met een heel snelle terugverdientijd of TVT, als je een TVT belangrijk vindt. Ik vind een TVT niet belangrijk…)

1 jaar geleden

Hier verwarmen we op stookolie en hout. Gelukkig hebben we heel wat gratis brandhout. Stookolie hadden we nog net deels bijgevuld toen de prijzen nog iets of wat lager waren. Qua elektriciteit hebben we ook terug gekregen dit jaar en dat ondanks dat er veel werd thuisgewerkt door de vriendin. Dit wel doordat we nog steeds genieten van een vast contract tegen lage prijzen, welk zelfs nog dit jaar is verlengd geweest (klein gelukje). Nu wel voorschot iets omhoog getrokken om beetje te anticiperen op extra taksen die ook altijd worden uitgevonden.