Wie mij wat volgt via de diverse sociale media zal al wel doorhebben, dat ik de afgelopen een zwaar programma in mijn eigen zelfstudie avondmodule van 2014 had. De module leren beter presenteren. 馃槈

Disclaimer: Deze blogpost heeft ook wat zelfverheerlijking in zich, wie daar geen zin in heeft, verwijs ik door naar mijn favoriete vrijdagnamiddag tumbler.

Waar ik begin 2012 ben gestart met mijn zelfstudie module financieel management met het oprichten van mijn bijberoep, staat voor 2014 de module presentatieskills op de planning met reeds een 21 tal zelfstudiemomenten in de vorm van presentaties.

Als ik een goede spreker zie op de vele conferenties en events, dan ben ik altijd jaloers. Iets boeiend brengen met de nodige storytelling en interactie blijven een schitterende skill & gave.

Er zijn natuurlijk verschillende methodes om er beter in te worden, zoals de Griekse redenaar Demosthenes met zijn kiezelstenen of de bijeenkomsten van Toastmasters bijvoorbeeld. Ik ben voor The hard way gegaan.

Elk begin is moeilijk

Als ik nu terugkijk naar de eerste presentaties tijdens mijn zogenaamde Blogbits-avonden in Gent en Antwerpen, dan be ik toch een hele grote stap vooruit gegaan doorheen de afgelopen 16 presentaties.

Echt voor een grote groep spreken heb ik echter nooit geleerd, daar dit me niet aantrok. Getuige ook scoutstotem uit mijn jeugd, “Loyale Arend”: Op de achtergrond rustig in de lucht hangend en in een flitsseconde even toeslagen om daarna terug boven het gewoel te gaan toekijken.

Als student heb ik tussen 2000-2005 al als promo-boy gewerkt voor merken zoals Epson, Logitech en Packard-Bell. Dit waren de echte hoogdagen van de opkomst van de thuiscomputer. Een zaterdagje werken voor Packard Bell in een Makro stond garant met het verkopen van +100 computers/dag (inderdaad HONDERD! Hallo bonussen!). Dit waren mijn eerste zelfstudielessen in sales en pitch-kunsten tijdens die vele one-to-one gesprekken met klanten.

Mijn eerste grote les de afgelopen jaren was om mezelf te verplichten zoveel mogelijk ALLEEN naar events te gaan en willekeurig bij een tafeltje proberen in de conversatie te geraken. Goede tip dus voor iedereen: ga ALLEEN naar conferenties en events! Je dwingt jezelf zo om met vreemden te spreken.

Mijn 5 toptips om te leren presenteren

Enkele van mijn toptips voor wie ook beter wilt leren presenteren.

5. Investeer in je eigen presenteerset. De aankoop van een eigen beamer, presenter (super aankoop!) en de nodige tussenstukjes voor mijn macbook met alle soorten projectors waren zeker een extra. Zo kon ik een mini popup-presentatie snel doen op een stukje witte muur in de Antwerpse wasbar met mijn eigen presenteerset.

4. Verzamel altijd en overal materiaal. Zeker in mijn business en niche is dit doodeenvoudig. Ik maak elke dag wel enkele nieuwe screenshots om ooit misschien eens te gebruiken.

3. De auto is mijn presentatie-oefenkot. Heel der presentaties heb ik al voor mezelf gegeven terwijl ik van Gent naar Antwerpen reed of op de E313. 馃槈

2. Bereid je goed voor, zodat je daar al geen zenuwen over moet hebben. Ik denk dat de aanwezigen de presentatie van Nicolas op SMC Antwerpen nog wel herinneren, daar hij zichzelf net “iets” teveel moed had ingedronken…

1. Just do it! 馃槈 Geef een presentatie voor je collega’s of op je sportclub.

Feedback?

Van feedback kan je alleen maar veel leren. Na mijn eerste blogbits heb ik zeker de nodige feedback gekregen en daarna me hieraan aangepast. Ook bij Cevora of andere offici毛le cursussen vraag ik nu nadien de feedback van de cursisten op. Daarnaast moet ik toegeven, dat ik het ook super vind om feedback te krijgen via Twitter. Wie niet trouwens? 馃槈

Daarom nog eens een virtuele HighFive naar iedereen, die me feedback heeft gegeven de afgelopen maanden!

En nu?

Ook voor volgend jaar ga ik eens kijken wat ik van presentaties en workshops op mijn planning kan zetten. Ik neem enkele tientallen screenshots per week van alles wat ik zie voorbijkomen, dus nieuw materiaal is er genoeg. 馃槈

Het fungeren als host op ons Intracto event gisteren in Lamot te Mechelen “The State of Digital” was alvast weer iets nieuws en kan ik ook weer afvinken in mijn zelfstudie programma. Nooit gedacht dat ik na 2 maanden een event organiseren als taak ging krijgen. 馃槈

Een Leuk event trouwens, dat ik vanuit Intracto mee aan het ondersteunen ben is Blogosphere op 5 december in Geel. Wat leuke speakers zoals mezelf, Niel Tjoolaard en zelfs Cain (moet je eens gezien hebben, nietwaar? ;-)).

Blogosphere

Als werkgever zou ik trouwens er een strijdpunt van maken om teamleads en seniors eenzelfde zelfstudieprogramma te laten volgen. Ook bij Intracto worden de teamleads en tech leads nu gevraagd om op onze interne update-meetings een presentatie te geven. In zulke beschermde omgeving is dit een ideale eerste stap.

Deze blogpost stond zo al lang in mijn te-lezen mapje over hoe er bij Github ook gewerkt wordt aan een public speaking cultuur bij hun werknemers.

github

Wie eens wilt komen luisteren verwijs ik naar mijn presentatie overzicht pagina. Contacteer me ook gerust als je een idee hebt voor een event.
presentaties overzicht

Wie trouwens een goed thema heeft voor een nieuwe zelfstudiemodule in 2015? Ik ben aan het denken aan volgende zaken:

  • Wat meer boekhoudkundige kennis te gaan opdoen (mijn enige buisvak ooit tijdens mijn bachelor was boekhouden/lezen van een balans 馃槈 ).
  • Bij Intracto eens wat meer frontend of design skills te gaan leren.
  • Iets met creativiteit en schetsen? Zo ben ik deze dagen geregeld bezig met het bedenken van infographics.
  • Iets met video en webinars? Mijn grote voorbeeld zijn hierbij de schitterende Whiteboard fridays van Moz.
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments