Wie deze blog al langer volgt, heeft waarschijnlijk mijn avonturen op het Portugese circuit van Estoril wel al gezien voor de toenmalige lancering van de nieuwe Michelin Pilot Sport 3 en Michelin Super Sport bandenreeks.

Nu 2 jaar later is de Pilotsport 2, 3 en Super Sport nog steeds in het gamma te vinden en was het nog eens tijd om deze als gewone sterveling te testen op circuit.

Het circuit van het Limburgse Zolder is deze het decor voor de Michelin trackdays 2013 met als werktools volgende lijst van wagens:

  • Een batterij aan Porsche 996 GT3’s: 381PK – 311km/u topspeed – 0-100km/u in 4.4 seconds
  • Enkele BMW M5 F10’s: 560PK – 250Km/u (begrensd) – 0-100km/u in 4.3 seconds
  • Nog wat andere eenzaten: Toyota GT86, Lexus IS, Renault Megane RS, BMW Z4 3L,…

Best wel terug even aanpassen, nadat ik 2 weken geleden nog de Vlaamse ardennen heb onveilig gemaakt in een retro 2PK tijdens een teambuilding event. 😉
michelin zolder trackdays

Time for some racing

Er zijn slechtere manieren om op een maandagmorgen om 9u. een leeg circuit van Zolder op te mogen rijden achter het stuur van enkele van deze wagens.
michelin trackdays
GT3
Ikzelf mocht plaatsnemen achter het stuur van een Porsche 996 GT3, Megane RS (handgeschakeld), BMW M5 en BMW Z4 (handgeschakeld) om mijn rondjes af te leggen (steeds in blokken van 15minuten). Daarbij valt het toch steeds op wat een super verschil dergelijke sportbanden maken tov. je eigen bandjes op je wagen.

Ik ben er 100% zeker van dat ik met mijn eigen achterwiel aangedreven leasebak meermaals het decor zou ingaan bij dezelfde bochtsnelheden als met deze wagens op Pilotsport/Supersport wagens.

Persoonlijk was voor mij de M5 heerlijk op circuit. Met dank aan de vele tips van instructeur Nico Verdonck mogen ontdekken dat dit echt een wolf in schapenvacht is. De Porsche GT3’s waren (zelfs voor mij) een hapklare brok op het circuit.
m5
Mijn mede Dailybits-blogger Dries was dan weer volledig weg van de Renault Megane RS. Een 265PK lichtgewicht, vinnig sportmodelletje met een top van 254km/u, dat zich perfect leende voor het technische circuit van Zolder.
megane rs

Circuit van Zolder

Voor mij was het circuit van Zolder een totaal andere ervaring dan in Estoril. Waar je daar veel rechte/snelle stukken hebt, heb je in Zolder vooral een technisch en kort circuit dat alles vraagt van de remmen en banden van de wagens (de remmen van de M5 bijvoorbeeld stonden echt gloedheet na onze rondjes).

Een extra dimensie aan het circuit in Zolder zijn de strenge geluidsnormen, die door het circuit worden afgedwongen in overleg met de buurtbewoners. Hierdoor was het duidelijk dat de wagens wel wat waren toegeknepen om vooral die geluidsnorm niet te gaan overschrijden.

Op B- en C-dagen mogen bij ons enkel voertuigen op de piste die elk niet meer dan 95 decibel (dB(A)) uitstoten. We meten dat op twee plaatsen (geldige meting na het uitkomen van de Bianchi-bocht aan de linkerkant), telkens op 7,5 meter van de rand van de piste. Wanneer voertuigen het maximum van 95 decibel overschrijden, zien we dat op onze computer, en halen we die persoon van de baan. Gebeurt dat twee keer, dan halen we hem voor die dag helemaal van de baan. We halen individuele overschrijders dus van de piste, in plaats van een hele groep te straffen, wat weleens gebeurt op andere circuits. Het systeem werkt en wordt zeker gevreesd en gerespecteerd.”
meer info

Handling circuit VW GOLF TDI – VW Scirocco GTS

Om de handling van deze banden eens goed op de proef te stellen was er een slalom-circuit voorzien, waar we tegen tijd een VW Golf GTI en VW Sirocco GTS (265PK) mochten overjagen. Ik vrees alweer dat met mijn standaard leasebak de meeste kegeltjes wel verzameld zouden zijn onder de voorbumper.
vw
Bij zulke proeven valt toch echt op hoeveel verschil er toch te halen valt met veel ervaring. Onze tijden lagen redelijk bij elkaar, maar de groep voor ons had 1 toptijd van maar liefst 40 seconden, wat toch echt wel een super verschil is op een dergelijk kort slalomparcours.

Waarom dit event door Michelin?

Tijdens het theoretische luik (als afsluiter van onze dag) werden we even meegenomen in de verkoopcijfers van Michelin. Daarbij valt op dat voor Michelin het segment van +17 inch banden meer en meer belangrijker wordt (en blijft stijgen ondanks de globale autocrisis).

Als Belg zal het je niet verbazen als je rond je kijkt op de autosnelwegen. Duitse luxewagens zijn in ons landje nog steeds aan een grote opmars bezig. Michelin ziet deze trend nog verder groeien en deze markt van luxewagens zien ze verder groeien met +30% in de volgende jaren.

De verschillende sportbanden reeksen van Michelin kan je best terugzien met welke auto’s standaard worden uitgerust met deze banden:

  • Michelin Pilot sport 2 -> nog steeds de officieel gehomologeerde band voor de Porsche 996 en daarom blijft deze mee in productie.
  • Michelin Pilot Sport 3 -> Fiat 500 Abarth, Mini Cooper S, …
  • Michelin Super Sport -> BMW M3, Porsche 911, Bugatti Veyron, Ferrari,…

Reeds op het Estoril event mocht ik ervaren hoe nauw Michelin samenwerkt met de verschillende raceteams en tijdens de clinic met de Nederlandse topracer Phil Bastiaans (die met zijn rijschool voor de GT3’s zorgde) werd het dan ook duidelijk wat een verschil de calibratie van de banden, de luchtdruk,… kan maken op de racestrategie en hoe Michelin ingenieurs de teams mee begeleiden in wedstrijden voor het maken van de juiste keuzes.

phil gt3

Michelin video

Toch wel uniek aan dit event was het feit, dat we bij het buitengaan van het event reeds een USB-stick meekregen met een gemonteerde videoweergave van de dag. Top-werk van Michelin en de mensen van New World!

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

BMW rules !!! 😉