Affiliatedag 2013 verslag – Wat is affiliate marketing nu?

Afgelopen donderdag 30 mei was ik als 1 van de weinige Belgen aanwezig op de affiliatedag in de schitterende locatie van de Fabrique in Utrecht.

Met dank aan Tradetracker België (@tradetracker_BE) had ik een uitnodiging en kon ik een dagje kennismaken met andere affiliate Belgen (zoals bijvoorbeeld Bart van barvee.be).

Affiliate marketing?

Het concept affiliate marketing is duidelijk nog niet echt gekend bij velen (of heeft een slechte naam), dus daarom ineens een basic uitleg voor iedereen wat affiliate marketing nu echt is.

In mijn 2012 overview blogpost deed ik reeds een tipje van de sluier. In 2012 haalde ik trouwens 57% van de inkomsten in mijn bijberoep via zogenaamde affiliate marketing.

Hierbij werk je als tussenpersoon en ga je bezoekers doorsturen naar een webshop/webservice/dienstverlener, waarbij je voor die inspanning een bepaald bedrag/percentage krijgt uitbetaald (zoals je in onderstaand schema kan terugzien, waarbij stap 4 een uitbetaling is aan de affiliate).

affiliate-marketing

Bij affiliate marketing zijn volgende termen van belang:

 • CPC – Cost per click -> je krijgt betaald voor elke click op een banner/link van de webshop.
 • CPL – Cost per lead -> Je krijgt een commissie voor elke bezoeker die zich inschrijft (of bijvoorbeeld deelneemt aan een wedstrijd).
 • CPS – Cost per sale -> wanneer je een bezoeker doorstuurt krijg je een bepaald percentage of vast bedrag voor elke bestelling van die bezoeker.

Als zogenaamde affilate/publisher heb je 2 grote keuzes om te starten:

 • Direct samenwerken met een bepaalde webshop. Zo hebben Amazon en bol.com (zie ook de Bol.com partnerdag) hun eigen partnerprogramma. Waarbij zij dus ook de uitbetaling regelen. Maar ook hotelwebsite booking.com heeft zijn eigen partnerprogramma.
 • Werken met een zogenaamd affiliate-netwerk, waarbij de betaling/statistieken/… volledig via het netwerk verlopen. De netwerken waarmee ik samenwerk zijn voornamelijk Tradetracker (vooral veel travel gerelateerde adverteerders), Daisycon en Zanox (vooral veel shopping gerelateerde programma’s en winaar van de affiliatenetwerk 2013 award).

Voorbeelden van hoe ik affiliate marketing gebruik op bijvoorbeeld Dailybits.be zijn mijn (ondertussen afgesloten) affiliate-overeenkomst met Gopro (zie overview blogpost voor wat financiële details) of de link naar Amazon in mijn Chromebook review blogpost. Doordat ik in 2013 meer focus leg op affiliate marketing is het aandeel hiervan in mijn totale inkomsten nu naar +75% gestegen.

Voordeel voor online adverteerders?
Bij affiliate marketing draait het om extra omzet te gaan creëren voor de adverteerder. Ik ben even in de verschillende dashboards gedoken en alleen in de afgelopen 2 maanden heb ik al bij de 3 vernoemde affilite-partners (bol.com, zanox en tradetracker) voor een omzet van bijna 23.000€ bij de verschillende adverteerders gezorgd.

Voordeel voor online publishers/bloggers/website eigenaars?
Adsense is nog steeds de gemakkelijkste vorm om je website te gaan monetizen. Je bent dan wel overgeleverd aan de grillen van Google. Ook de opgang van adblockers in de browsers van je bezoekers geeft dalende advertentie-inkomsten als je enkel je pijlen op adsense blijft richten.

Voor Dailybits werk ik nu liever met deze vorm van marketing, die minder storend is en tegelijkertijd nog iets extra kan bieden. Ik denk niet dat er 1 vaste bezoeker zich stoort aan een affiliatelink onder een productreview of boekreview?

Affiliatedag 2013

Het nadeel van een dergelijk event is altijd dat je keuzes moet maken uit de verschillende simultaan lopende presentaties.

Elke sessie bespreken, gaat me dus niet lukken, daarom breng ik hier een verhaal van de meest leuke tweets en slides, die ik reeds heb kunnen vinden.

Start keynote door Geno Prussakov

Geno Prussakov ging in de inleidende keynote van de dag dieper in op conversion boosters voor affiliate program managers/adverteerder.

Een topic, dat best leuk om te volgen was als affiliate, daar vele zaken inderdaad een ergernis voor publishers zijn. Enkele van zijn praktische tips:

 • Maak een “leak-free” website als adverteerder. Ga dus geen grote CTA-knoppen (Call-to-action) plaatsen op je website met een telefoonnummer. Waarom gaan affiliates anders bezoekers naar jou website doorsturen, als ze daarna via de telefoon een bestelling plaatsen en de affiliate zijn commissie misloopt?
 • Maak een mooi pallet van banners (zeker alvast in de verschillende adsense formaten), mogelijkheid tot het maken van deeplinks en daarnaast goede landingpages aan. Op deze manier kan een affiliate jou het beste gaan promoten.
 • Coupons! Maak gebruik van kortingscodes.
 • Maak als program manager een marketing kalender aan, zodat je affiliates weten wanneer er welke actie aankomt en zich daarop kunnen voorbereiden.

keynote

Sessie – site-clinics

Voor mij persoonlijk was vooral het concept van de usability (deze heb ik gemist, maar veel goeds over gehoord) en SEO site-check presentatie zeer leerzaam.

Concept: 1 grote zaal, 3 experts op het podium, 1 beamer, een reeks websites vanuit het publiek, publiekelijk nakijken van de website en verbeterpunten vinden. Ikzelf volgende de SEO-siteclinic met @edwords, @sjoerdcopier en @tamaela. Dit was toch echt wel een leuke (technische) sessie (spijtig dat deze niet opgenomen is en later rustig terug te bekijken is).

Eduard (@edwords) ging steeds dieper in op bijvoorbeeld de robots.txt bestanden van de besproken websites. Op zijn (seo)blog heeft hij dan ook diezelfde dag een mooie blogpost online geplaatst over de effecten van de robots.txt.


seoclinic

Sessie – Deloitte cijfers over Affiliate in Nederland:

Volgende (Nederlandse!) cijfers heeft Deloitte bekend gemaakt in zijn presentatie en kan je vinden op twinklemagazine.nl:

 • In 2012 meer dan 131 miljoen euro door adverteerders gespendeerd via de affiliatenetwerken (+3%).
 • 1/9 van elke online advertentie-euro in Nederland gaat naar affiliatemarketing.
 • Voor 2013 een verwachtte groei van 5-15% van de affiliate-markt.

Sessie – Uitbouwen affiliate programma

Het unieke aan de affiliatedag is het samenbrengen van zowel affiliates, als adverteerders en affiliate-netwerken. Onderstaande presentatie geeft de nodige conversie/analytics-tips voor diegene die bezig zijn met het uitbouwen van een affiliate-programma als adverteerder.

Zo geeft onderstaande presentatie van Martijn Staal (@martijnstaal) conversieverhogende tips voor adverteerders.

Afsluitende keynote door Maurits Kaptein

In de afsluitende keynote sprak Maurits Kaptein van de universiteit in Tilburg over de verschillende beïnvloedingsstrategieën, die je online kan inzetten voor het behalen van een hogere conversie. Opvallend was vooral dat zijn keynote presentatie zonder enige vorm van visuele ondersteuning gebeurde.

 • Wederkerigheid – geef iets gratis iets en de ontvanger voelt zich verplicht om iets terug te doen.
 • Commitment & consistentie – jij bepaalt je gedrag op basis van wat je eerder hebt gezegd of gedaan.
 • Sociale bevestiging – zoveel mensen gingen je voor.
 • Sympathie – je bent eerder geneigd iets te doen voor mensen die op je lijken, aantrekkelijk zijn of voor hun die complimenten geven.
 • Autoriteit – je heb eerder vertrouwen in mensen die expert of onafhankelijk zijn of tegen hun belang in handelen voor jou. Of die hoger staan in hiërarchie (rang, titel, status, kleding, inkomen, opleiding, enzovoort).
 • En tot slotte schaarsheid – het verlangen naar dingen die zeldzaam, onbereikbaar zijn of verboden zijn.

Uit het onderzoek van Maurits komt naar voor, dat niet elke bezoeker van je webshop reageert op dezelfde strategie. Het is daarom essentieel om na te gaan wat er voor jou bezoekers werkt (via AB-testing bvb.).

De moeite waard die affiliatedag?

Zeer vernieuwende sessies heb ik niet echt gehoord (ook doordat het publiek een mix was), maar de netwerking mogelijkheden zijn natuurlijk een groot plus van een dergelijk event.

Eindelijk mijn contactpersonen bij Tradetracker, Zanox, Bol.com (opnieuw) gesproken. Ook leuk van gedachten kunnen wisselen met @barvee en zelfs surf-meteoman Tobias van surfabc.nl/surfweer.nl was aanwezig.

Het mag ook duidelijk zijn dat de Nederlandse affiliatewereld enkele lichtjaren voorsprong heeft op onze Belgische markt. Zo zie je dat de top-affiliates in Nederland (zoals Jurkjes.nl en Kortingscode.nl), zich meer en meer als een echt merk gaan profileren en zich ook op België beginnen richten met kleedjes.be en flipit.com. Daarentegen zitten we in België toch vooral met een hele hoop bijberoepers (zoals mezelf, Bart van Barvee,…), die de stap naar een groter bedrijf nog niet willen maken.

Meer verslagen van het event kan je lezen op onetomarket.nl, bij Daisycon, Frankwatching en marketingfacts.nl. Op affiliateblog.nl kan je dan de verschillende awardwinnaars terugvinden.

Met dank opnieuw aan de invitatie door Tradetracker België!
jurkjes

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.