Met de nieuwe Microsoft Lumia smartphones komt er officieel een einde aan een tijdperk. Na de overname van Nokia, heeft Microsoft nog enkele jaren de Nokia Lumia’s (met Microsoft OS) op de markt gebracht, maar nu verdwijnt de merknaam Nokia en is het kortweg Microsoft Lumia.

Toch wel een schok voor mij, daar ik (zie mijn gsm verzameling vol oude Nokia’s) toch wel vele jaren (begin jaren 2000, zoals de rest van de wereldbevolking) trouw Nokia-fan ben geweest.

Microsoft Lumia 435

Een testmogelijkheid met de gloednieuwe Microsoft Lumia 435 zag ik dan ook wel eens zitten. Zeker daar ik nog geen ervaring had gehad met het Microsoft Windows Phone OS.

Microsoft Lumia 435

De Lumia 435 is het eerste model in de 400-reeks en het grootst USP van deze smartphone is direct de adviesprijs van €69,99! Inderdaad een volwaardige smartphone, die net geen 10% van de prijs kost van mijn dagdagelijkse smartphone.

Een zeer toegankelijke 4inch smartphone met alle standaard smartphone-toeters en bellers. Ideaal dus voor enkele doelgroepen, die momenteel nog niet naar een smartphone zijn overgestapt (nog steeds bijna 50% van de Belgen).
belgium smartphone use

Even een nano naar micro-sim adapter gekocht (blijf weg van té goedkope Chinese prullen in die adapters) en maar eens enkele dagen me volledig low-budget smartphone gewijs voort te bewegen.

Lumia 435 test – The Good

Wat direct opvalt bij het in de hand nemen van de Lumia 435 is de fluo-oranje harde schil. Een extra case is zeker niet nodig bij de Lumia (in tegenstelling tot mijn aalgladde xperia Z3). De Lumia 435 is te verkrijgen in wit, zwart, groen en oranje.

Microsoft lumia 435 case

De afgelopen jaren was er wel wat te doen over het schrale aanbod van apps in de Windows Phone Store. Gelukkig is dit nu verholpen en zijn alle basis apps te vinden: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Dropbox, Wunderlist, Skype, Whatsapp… De manier van werken met de blokken op het homescreen vind ik trouwens een geslaagde keuze tov. het continu swipen tussen screens op mijn Android.

En hey Samsung/Sony/Apple/…: op die Windows Phone kan je alle voor-geïnstalleerde apps ook zelf verwijderen als gebruiker! Toch wel groot pluspunt tov. al die opgedrongen rommel.

windows phone homescreen

De ingebouwde 8GB aan geheugen kan eenvoudig worden uitgebreid met een Micro-SD kaartje (wat iPhones dus nog altijd niet hebben :-/).

Ook de batterij doet het best lang en ’s avonds had ik geregeld nog een 50-60% batterij over (zie ook the bad). Bluetooth (voor connectie met de wagen) en andere zaken werkten perfect. De ontvangst was steeds goed.

Met de gratis HERE drive en maps krijg je online/offline navigatie en kaarten vanuit Bing Maps. Deze week zag je misschien trouwens tijdens de Apple Keynote hoe Apple bezig is over hoe groen hun producten zijn. Ook Microsoft engageert zich met de Lumia 435 mee:
lumia 435 specs

Grote plus is trouwens dat Microsoft al heeft aangegeven, dat de Lumia 435 zal voorzien worden van het nieuwe Windows 10! Toch wel een groot verschil van hoe Google omgaat met de goedkoopste Android smartphones en nieuwe Android releases…

Shared Google Calendars en Windows Phone
Google Calendar is het kloppende zenuwcentrum van ons gezin en zonder onze shared calendars zou het al snel chaos en paniek zijn in ons leven.

Voor het zien van shared calendar in de kalender app op een Windows phone moet je de sync nog even extra instellen via het surfen naar de website https://m.google.com/sync/settings/ (zie Google support).

Lumia 435 test – The Bad

Het blijft Microsoft natuurlijk. Tijdens de configuratie en installatie had de smartphone 3 restarts nodig. 😉

Ik ben een echt poweruser met mijn smartphone en daardoor miste ik volgende apps:

  • Mijn banking apps van BNP Paribias Fortis en Argenta.
  • Google ecosysteem poweruser apps: Adsense app, Analytics app, de gloednieuwe Adwords app.
  • Poweruser apps: Feedly, Sonos app, Chromecast app, Mailchimp app…

Dit zijn wel allemaal zogenaamde poweruser-apps, al is het afwezig zijn van de banking apps wel een belangrijke voor de modale consument. Iets wat wel opvallend is, is het feit dat bvb. de Twitter app op Windows Phone enkele generaties achter staat van functionaliteiten tov. de Android app.

Voor de connectiviteit is er de niet-ondersteuning van 4G (normaal bij de goedkopere smartphone) en geen 5G wifi-netwerken (enkel wifi b/g/n). Niet echt rampzalig en ik had het ook niet anders verwacht met die prijszetting.

De ingebouwde smartphone camera’s van de Lumia 435 hebben 2.0MP en 0.3MP. het verschil met de hedendaagse top smartphone camera’s is dan ook opvallend. De frontcamera (ook als is deze slechts VGA) is op deze prijsrange wel een nuttige toevoeging (zeker in combinatie met Microsoft zijn Skype app).

Camera-test Lumia 435 versus Z3
fototoestel Lumia 435_klein

Lumia 435 een nuttige toevoeging in hun range?

Dat Smartphones nu richting de 50EUR zijn aan het opschuiven, zal zeker de smartphone toegankelijker gaan maken naar een grote doelgroep. De Lumia 435 is met zijn harde case is dan ook zeker een goede instap-smartphone (in combinatie met het “gratis internet weekend” voorstel van De Croo?).

Ook in landen zoals India is deze smartphone er op het juiste moment en wordt deze hard gepushed.

Ik ben een echte poweruser en kan dus niet zonder 5 inch scherm, snelle wifi en alle soorten apps. Voor een modale smartphone gebruiker heeft deze Lumia echter ook alles in huis. En de prijszetting vind ik meer dan prijs/kwaliteit voor de instap-doelgroep. Ook bijvoorbeeld het Britse pcadvisor plaatst de Lumia 435 aan de top van de cheap smartphones list in 2015.

Zelf zou ik deze Lumia ergens in de kast leggen als nood-gsm en/of als smartphone voor op een vakantie (wanneer ik wel basis connected wil zijn, maar niet wordt verleid om de hele dag te liggen tokkelen).

Ik heb deze week ook wel goed gelachen met deze tweet. Want inderdaad 5-10 jaar geleden was Microsoft de grote boeman, terwijl je nu op elke conferentie wel een continu gebash tov. Bad BigG te horen krijgt.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
RedTanja
9 jaren geleden

Motorola Moto E is ook wel een mooi instapmodel. Ok, iets duurder (89€) maar goede specs en Android die toch wel meer nog steeds beduidend meer apps beschikbaar heeft dan Microsoft
http://www.motorola.com/on/demandware.store/Sites-Motorola_WE-Site/en/Product-Show?pid=moto-e-nl

kristof
9 jaren geleden

Ik ben een behoorlijke IT leek en gebruik al enkele jaren de windows phone.

Een groot gemis is het feit dat aan agendapunten geen pdf’s/office documenten kunnen gekoppeld worden. Dit zou nuttig zijn voor uitnodigingen/programma’s/notities van vergaderingen,…..
Gezien ik de smartphone voornamelijk professioneel gebruik is dit een echt gemis.
Is dit met android/iOS wel mogelijk? Ik heb het nog niet teruggevonden. Vreemd genoeg hebben vele fanatieke iOS gebruikers die beweren hun smartphone te gebruiken voor “nuttige doeleinden” hier zelfs geen antwoord op 🙂