Een nieuw boek in de brievenbus, waar ik me de afgelopen week ’s avonds in verdiept heb: De Lean entrepreneur (verder lezen kan je ook een exemplaar opleveren!).

Dit boek gaat eigenlijk verder op de klassieker in de startup-wereld: The Lean startup van Eric Reis. Ik geef eerlijk toe, dat dit boek al een tijdje op de te-lezen-stapel ligt. Dringend maar eens wat avonden voor vrijmaken!

de lean entrepreneur boek

Review van “De lean entrepreneur”

Dit boek valt direct wat op door het ongebruikelijke formaat en de specifieke illustraties (die trouwens via opensource zijn vrijgegeven op de site rond het boek).

Solve a Need from The LeanEntrepreneur.co

In het boek worden vele termen en begrippen rond de lean startup beweging verder uitgewerkt en via vele casestudies getoond. 1 van die termen is bijvoorbeeld het begrip vanity metrics.

Een vanity metric is een meeteenheid die ontoegankelijk is, waar je geen actie op kunt ondernemen en die niet controleerbaar is. Je kunt er niets mee: de metric geeft je geen zicht op heldere, betekenisvolle effecten op je business.

Een voorbeeld hiervan is het aantal likes op de Facebook pagina van je restaurant. Dit is totaal betekenisloos als niemand van die fans naar je restaurant gaat.

Als je Lean startup zegt, denk je natuurlijk ook direct aan MVP (Minimum Viable Product). Een MVP is een eerste versie van je product, waarbij je de minimale basisfunctionaliteiten kan bieden aan de gebruikers om ze van je product te overtuigen.

In het hoofdstuk over de MVP heb ik vooral met veel interesse de castestudy omtrent Brain Clark gelezen. Deze blogger is de oprichter van de grote succesvolle blog copyblogger. Vanuit die éénmansblog is het nu een service verlenend softwarebedrijf geworden.

De Nederlandstalige vertaling van dit boek zorgt wel voor een moeilijkere leeservaring, waarbij ik niet even op 2 avondjes doorheen het boek geraakte (wat me normaal wel lukt bij dergelijke boeken). Een voorbeeldje van een zin, die het lezen vertraagde.

Dat 25 mensen verdeeld over vier tijdzones werken, gedwarsboomd door de omslachtigheid van mail en conference calls en een gebrek aan live contact met bijhorende serendipiteit, leidt er niet alleen tot productiviteitsproblemen maar ook tot issues op het vlak van werkmoreel.

Ik zou het boek dan ook eerder aan lezers aanraden, die er echt in willen duiken. Het is een zeer marketing/strategisch gericht boek over de customer journey, salesfunnels en de groeigolven van een product/bedrijf.

Solve a Need from The LeanEntrepreneur.co

1 van de 2 exemplaren winnen van dit boek?

Allemaal leuk zo een reviewexemplaar krijgen, maar doordat Dailybits 10 jaar online staat en ik elke maand iets weggeef aan mijn lezers, heb ik 2 exemplaren van de uitgeverij los gekregen. 2 kansen om er eentje te winnen:

  • 1. De ontvangers van mijn Dailybits Nieuwsbrief hebben deze ochtend reeds hun kans ontvangen.
  • 2. Geef in de comments even een titel van een boek mee, dat ik dit jaar zeker nog moet lezen. Oud of nieuw maakt niet veel uit.

Daarnaast is het boek voor €37 te koop bij o.a. Bol.com.

de lean entrepreneur boek

2014 terugblik van mijn eigen bijberoep onderneming

In het boek zijn tientallen casestudies terug te vinden van startups/bedrijven. Ideaal dus om in deze blogpost nog eens even terug te blikken naar wat 2014 voor mijn eigen bijberoep onderneming Daily Bits bracht.

In de voorgaande jaren publiceerde is steeds een behind-the-scenes blogpost: 1 jaar blogger in bijberoep en 2de jaar blogger in bijberoep. Daarin gaf ik veel prijs en ik heb dan ook bewust geen 3de versie van deze blogpost gemaakt (spreek je “dank” uit aan enkele would-be copycats).

Pivot van bijberoep
2014 was voor mij het jaar van de pivot. Vergelijk even de inkomstenstromen tussen 2013 en 2014. Je ziet dat in 2014 1 nieuwe inkomstenbron nadrukkelijk op het voorplan komt en direct zorgt voor 18% van de (fors gestegen) inkomsten. De omzet is zo met 87% gestegen tov. het jaar ervoor.

dailybits bijberoep 2013

dailybits bijberoep 2014

Met enkele #blogbits testpresentaties ben ik begin 2014 eens gaan kijken of er een markt zou zijn voor het geven van presentaties over de technische kant van bloggen. Met meer dan 20 presentaties, workshops en gastcolleges tot gevolg in 2014!
dailybits presentaties
Ook voor 2015 begint de agenda gevuld te geraken en spreek ik de volgende weken/maanden op verschillende locaties. Als bijkomstig effect zorgde dit ook voor enkele mooie leads/sales voor mijn werkgever.

Natuurlijk is het dan ook wel leuk dat ik over bijvoorbeeld affiliate marketing spreek en zelf cases kan laten zien van mijn +x.xxxEUR aan maandelijkse affiliateinkomsten. Dus ik sta al verder dan de bedoelde startups in deze tweet van Glenn.

Waarom nog in bijberoep?
Ik krijg bijna wekelijks wel de vraag van gesprekpartners waarom ik met al die zaken in bijberoep lig te klooien en niet de volgende stap zet. Daarom hier ineens een publiek antwoord. Ik heb resoluut voor deze opzet gekozen bij de overstap naar Intracto. Enerzijds door de keuze voor mijn gezin (combinatie kleine lachebek en mijn vrouw die de wereld redt tijdens haar onregelmatige shiften) en anderzijds mijn besef dat geld maar een ander stuk papier is.

Als ik voor “the money” had willen kiezen was ik wel SAP’er gebleven. Ik heb een onmetelijk respect voor alle freelancers, zelfstandigen en echte ondernemers, die al hun passie en ziel in hun zaak steken. Maar momenteel ben ik blij met mijn positie als werknemer en daarnaast mijn eigen speeltuintje. Wil ik dit jaar 4 maanden niets doen in mijn bijberoep, dan doe ik niets en heb ik maar een minimale overhead aan kosten.

Peter, tot welke groep behoor ik nu? 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ad
9 jaren geleden

Ik heb erg genoten van het boek ‘The $100 Startup’, een zeer vlot geschreven boek over het starten van je eigen bedrijf.
Bovendien staan er in het boek een pak inspirerende voorbeelden van ondernemers die gestart zijn zonder een groot kapitaal ter beschikking te hebben.

Ray
9 jaren geleden

Het ‘oude’ boek van Timothy Ferriss ‘een werkweek van 4 uur’ (vertaald van ‘The 4 Hour workweek’ kan inspirerend zijn als Internet marketeer.
Het is al een tijdje geleden dat ik het boek gelezen heb en ben zeker toe aan een nieuw boek.

9 jaren geleden

Mooie cijfers, dat kan al tellen voor een speeltuin. Knap!

Mijn aanrader: De management mythe van Matthew Stewart gezien jr uit dr SAP wereld komt.

9 jaren geleden

The Lean Startup is een echte aanrader. Ik zou er toch zeker ook even tijd voor vrij maken om die te lezen.

9 jaren geleden
9 jaren geleden

Kan ik zeker aanbevelen: Imageneering … Hoe zet jij je product in de markt als een belevenis, …

9 jaren geleden

Mooi dat het nu ook in te Nederlands vertaald is, misschien toch een reden om het nu eindelijk eens te lezen.

Vooral omdat je zegt dat het op marketing en strategie gericht is!

En het boek dat ik je nog aan zou willen raden is ‘Story’s that move mountains – storytelling and visual design for Persuasive Presentations’ van Martin Sykes e.a.

Ik geloof dat er ook een Nederlandse vertaling is. Het is ook erg aantrekkelijk vormgegeven en ik kwam er niet zomaar doorheen (wat een minpunt is IMHO) maar haalde er wel elke keer waardevolle nuggets uit.

Rick Konings
9 jaren geleden

Check ook eens Lean Thinking, een echte aanrader waar de basis over het lean denken erg goed wordt beschreven.

9 jaren geleden

Ik heb net als Ad erg genoten van “The $110 startup” van Chris Guillebeau.
Maar mijn absolute aanrader is “Choose yourself” van James Altucher. Altucher is de ex-webdesigner van HBO, Wu Tang Clan, American Express, Timer Warner en oprichter van oa Stockpickr. In “Choose yourself” brengt hij een erg persoonlijk verhaal van zijn turbulente leven als serial entrepreneur. Met een heel open en eerlijk relaas van alle laagtes en hoogtes en de eruit te trekken lessen.
Een echter aanrader.
Kindle edition vandaag te koop voor slechts $1,05!
Non-affiliate link: http://www.amazon.com/Choose-Yourself-James-Altucher-ebook/dp/B00CO8D3G4

9 jaren geleden

Must read: ‘Zero to One’ van Peter Thiel.
Zeer goeie aanvulling op The Lean Startup!

9 jaren geleden

Ik heb veel gehad aan The Miracle Morning: The Not-So-Obvious Secret Guaranteed to Transform Your Life (Before 8AM). Ik stond al vroeg op maar nu nog vroeger en dat maakt echt een verschil. Lifechanging zoals ze zeggen 🙂

9 jaren geleden

Absolute aanrader:

De 7 habits of highly effective people
– Stephen R. Covey

http://goo.gl/RLM5ro

Linda
9 jaren geleden

Ook een aanrader: when digital becomes human. Over trends in digitalisering en de daarmee steeds groter wordende noodzaak het onderscheid te maken met de menselijke maat, in de vorm van extreme klantgerichtheid

Blaise
Reply to  Herman
8 jaren geleden

Jab, jab, jab right hook van Gary Vaynerchuk & Managing Oneself van Peter Drucker