Onderzoek valse wedstrijden en affiliate marketing

Over het onderwerp van fake wedstrijden heb ik hier in het verleden al veel geplaatst, zoals over die like&share wedstrijden of de fake Facebook Decathlon wedstrijden of hoe fake blogs worden ingezet voor affiliate marketing voor Test-Aankoop.

Met een VRT team van Rien Emmery en Tim Verheyden ben ik dan ook de afgelopen maanden eens hier dieper ingedoken om alles eens duidelijker bij elkaar te brengen.

Vandaag is dit onderzoek dan ook online gekomen met een online reportage en de nodige Buzz.

Wat extra inzichten en opmerkingen

Hierbij wat extra feedback van mezelf hierover.

Is affiliate marketing slecht?

Neen, ikzelf gebruik hier op deze blog ook geregeld een affiliate marketing link. Zo heb ik afgelopen week dit topboek echt verslonden (als in tot 1u ‘s nachts doorlezen). Als je nu naar dit boek bent gaan kijken en jij koopt dit, dan krijg ik een kleine commissie van bol.com hiervoor.

MAAR er zijn natuurlijk ook andere vormen, waarbij zogenaamde affiliate publishers alle schimmige tactieken gaan gebruiken om leads te gaan vergaren en die zo te gaan verkopen (aan bijvoorbeeld Test-Aankoop die dan weer een callcenter heeft dat voor Test-Aankoop doet).

 

 

Hoe kunnen we dit tegengaan?

Moeilijk, want er zitten soms 2/3 lagen tussenstapjes met bedrijven in alle soorten exotischere landen. Wat ikzelf aan klanten al uitleg is dat zij zelf ook mee verantwoordelijk zijn en moeten opkuisen. Gebruik jij affiliate marketing als bedrijf, dan moet je zelf je publishers in de gaten gaan houden en strenge regels opleggen. Het gewoon openzetten en je hoofd in het zand steken is niet meer van deze tijd.

Door dit (oogluikend) toe te staan, gaat er geld naar het systeem en is het lucratief genoeg om het op te zetten natuurlijk…

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.