Wie kent er Decathlon nu niet? Na de opening van de Antwerpse vestiging (15 jaar geleden) hebben ze het sport en vrijetijds-winkel landschap in België grondig door elkaar kunnen schudden met hun no-nonsense aanpak.

Waar ze voorheen vooral bekend stonden voor een zeer lage prijspolitiek, zijn ze de afgelopen jaren met hun huismerken echt naar innovatieve kwaliteitsproducten gegaan.

Van onze Nordic surftrip in 2008 herinner ik me de nog vele verbaasde gezichten, wanneer we ons Decathlon 2seconds tent uit de auto gooide. Een revolutionair product, dat ideaal is voor campingtripjes met de wagen.

Daar ik een tripje naar Zuid-Tirol had moeten afzeggen (zie tripreport vorige jaar), was er ruimte vrijgekomen voor een dagje achter de schermen in het Oxylane research centrum van Decathlon en de Oxylane Innovation Awards mee te maken in het Noord-Franse Lille.

Oxylane Research center

Oxylane is het overkoepelende bedrijf boven enerzijds de retailer Decathlon en anderzijds de 21 zogenaamde passiemerken (zoals Tribord, Quechua, B’Twin).

Rond de 10.000m2 grote Decathlonwinkel net buiten Lille is er de Oxylane research campus, waar de volledige research, prototyping en testing plaatsvindt van de meeste passiemerken (Tribord zit aan de Atlantische oceaan en de bergmerken zoals Quechua zitten aan de voet van de Mont Blanc). De hele cyclus van de producten is hierdoor volledig Europees tot en met de productie. Dit maakt dat deze korte keten zonder tussenschakels kan zorgen voor nog steeds een zeer lage prijspolitiek.

Foto’s of video’s maken was zelf (begrijpelijk) niet toegestaan.

oxylane decahtlon research campus

Wat mij toch wel verstomd deed staan is hoe dicht alles bij elkaar ligt. Je hebt aan de ene kant van het open landschap muren vol met alle stoffen van partners en componentenmerken (gerangschikt naar gebruiksgemak en voor welke temperaturen), wat verder ligt dan de design afdeling.

Enkele deuren door en je staat in de testlabo’s waar ze verschillende unieke klimaatkamers hebben (zelf mogen ondervinden hoe snel je het door en door koud krijgt door het fenomeen windchill) en testfaciliteiten voor het testen van de waterbestendigheid (douches met een debiet van 450L/m²/u) of crashbestendigheid (voor o.a. helmen).
oxylane decahtlon research campus

Een ware speeltuin dus voor ingenieurs en productontwikkelaars met bijvoorbeeld 11 naaisters continu prototypes in elkaar zetten om direct doorgetest te kunnen worden en andere prototypelabo’s waar ze binnen de 24-48u. een volledig nieuw prototype tent, rugzak, helm,… in elkaar kunnen zetten.

Een leuk kleine weetje, is dat je om deze bureaus en labo’s te kunnen bereiken door de Decathlonwinkel zelf dient te gaan. Zo vergeten de werknemers niet, dat het nog steeds om een product gaat, dat een klant ook daadwerkelijk nadien gaat willen kopen.

Oxylane Innovation Awards 2014

In de grote Zenith concerthal, net buiten Lille, was er dan de Oxylane Innovation Awards 2014 show.

Deze Oxylane innovation awardshow is een voorbeeld van de heersende startup-achtige mentaliteit, waarbij de passiemerken innovatief bezig zijn. De verschillende passiemerken hadden in totaal 15 nieuwe producten ingezonden voor deze interne competitie. Deze producten komen in 2014 op de markt en laten zien dat innovatie 1 van de kernwoorden is geworden bij Oxylane/Decathlon.

Tijdens de awardshow kregen det elke productmanagers/ingenieurs de kans om hun product/kindje via een pitch voor te stellen aan een zaal van 3500 werknemers, partners, persmensen (zwaai),… en daarnaast ook nog eens enkele duizenden internetkijkers in bvb. de verschillende Decathlon winkels.

In de zaal zorgde de werknemers van het passiemerk, dan ook voor de nodige sfeer tijdens de pitches.

Een terugblik naar de top3 van de Oxylane award 2012:

 • 1. Newfeel Backenger messenger zak die op 1 seconden van rugzak naar schoudertas omvormt.
 • 2. B’Twin hardlock fietsslot
 • 3. B’Twin Woony kinderfiets

Voor deze editie met producten voor 2014 waren er in totaal 9 producten van 8 passiemerken door de preselecties geraakt:

 • B’Twin D’Original bike: Een heel resem aan eenvoudige customizing zaken voor de B’Twin fietsen.
 • Domyos VM Fold fitnessbike: Een ineenklapbare fitnessbike.
 • T-Light electronic dartboard: Een elektronisch dartsboard met gamelevels en magnetische pijltjes.
 • MyGeonaute: online sporttrackingservice.
 • Kalenji Run Light: Een licht voor joggers om op de borst te bevestigen om in het donker te kunnen joggen.
 • Oxelo Klick: Een elektrische step, die je eenvoudig kan inklappen om mee te nemen op het openbaar vervoer.
 • Quechua smartphone 5″: een schokbestendige/waterdichte/lange batterijduur 5″ smartphone.
 • Tribord Easybreath: Een nieuw type snorkelbril, wat volledig over je hoofd gaat.
 • Tribord Izeber: Een bodyjack voor zeilers, dat ook als zwemvest goedgekeurd is.

Op het einde van de ptichsessies (die trouwens super hoog van kwaliteit waren in pitchstories, begeleidende filmpjes, demo’s,… waren) was het de tijd voor de zaal om te stemmen en ook de internetkijkers konden meestemmen. Mijn persoonlijke top 3 waren de 2 producten van tribord en de Domyos fitnessbike (vooral door de super sterke pitch).

zenith

De top 3 van de Oxylane Innovation Award 2014

1. Tribord Easybreath – snorkelen 2.0
Terechte winnaar voor iedereen. Deze snorkelbril zorgt op een eenvoudige manier voor het oplossen van veel voorkomende problemen bij het snorkelen: geen last meer van een aandampende bril, geen risico meer op water binnenkrijgen via de luchtpijp en een onbelemmerd zicht op de onderwaterwereld.

Tegen het voorjaar van 2014 zal deze in de winkels te vinden zijn (momenteel in slechts 1 maat, tegen de zomer ook in een kleinere kinder/vrouwen-maat) en dit voor amper 39€. Ik ben alvast grote fan om dit mee te nemen op vakantie!
Tribord Easybreath

Tribord Easybreath oxylane innovation award 2014

2. Tribord Izeber
Jawel het watersport passiemerk Tribord (met zijn research centrum in Hendaye aan de Atlantische kust) is ook met de 2de plaats aan de haal gegaan. De Izeber is een 2-in-1 zeilvest. De winddichte/waterafstotende zeilvest heeft een fluo oranje kant, maar ook een stijlvolle andere kant en fungeert daarnaast ook als (gecertificeerde) reddingsvest.

Ik moet toegeven dat wij ook enkel bij stormomstandigheden de reddingsvesten bovenhalen tijdens het zeilen en deze Izeber maakt dat je continu je reddingsvest gaat aanhebben en er toch stijlvol kan bijlopen.

Een geweldige innovatie in de gebruikte materialen met terecht een 2de plaats. Deze vest komt ook in het voorjaar op de markt aan 49.99€.
tribord izeben

3. Quechua Quechuaphone 5
Op de 3de plaats een product, dat al in de Decathlon winkels begint te verschijnen een Decathlon android smartphone.

De ontwikkeling van een app voor bergwandelaars is wat uit de hand gelopen, toen de ingenieurs en testers merkten dat geen enkele bestaande smartphone goed genoeg was voor in de bergen. Daarom is er het afgelopen 1.5 jaar een volledige nieuw smartphoneconcept opgebouwd rond 5 voorwaarden:

 • Schokbestendig, maar dan echt schokbestendig
 • Waterbestendig
 • Grotere batterijduur -> de ingebouwde vaste batterij van 3500mah is ongezien
 • Scherm moet leesbaar zijn in volle zon
 • extra sensors: barometer, kompas, hoogtemeter

Binnenkort waarschijnlijk hier een volledige review van deze Quechua 5″, maar ik kan alvast zeggen dat het best een groot beest is door het 5″ scherm en grote batterij. Vooral opvallend is de waanzinnige prijs van 239€. Ik heb wat met deze smartphone gespeeld en dit is echt een super scherpe prijs voor deze smartphone met een zo goed als standaard stock androidversie.
quechua 5 smartphone

Foto’s vanop de demostand

Nog enkele foto’s vanop de demostands.

De elektrische steps.
click

Uit de preselectie een ecosysteem van eenvoudige opzetstukjes voor een rond oplaadbaar ledlampje. Er is bvb. ook een opzetstukje voor de gopro-mounts.
plug and light

Nog in de preselecties was er dit op 10sec. opgezet tennisnetje. Ideaal om mee te nemen op vakantie.
tennis

De Tiswim komt in april in de winkels voor amper 14.99€ en is een volledig pakket om je kinderen verdere te laten evolueren in het zwemmen.
Tiswim

De T-light is het elektronische dartsboard, dat door 1 van de kleinste passiebedrijven Geologic (met amper 7 werknemers) volledig is uitgewerkt.
T-light

De strakke innovation awardshow werd gestart met een voorsmaakje voor het Wk in Brazilië.

Startup-mentaliteit bij Decathlon

Dit bezoek aan de research campus en de innovation award show was toch wel een eye-opener voor mij (en de andere journalisten). Om van binnenuit te zien hoe een dergelijk groot bedrijf toch een startup-achtige mentaliteit en cultuur heeft kunnen creëren, waarbij de teams van de passiemerken echt trots zijn op hun innovaties. Ook de volledige research op nog geen 20m van de daadwerkelijke winkelrekken laat zien dat het niet zomaar futurische conceptueel denken is, maar echt marktgericht innoveren. Het reailmerk Decathlon is daarbij de showroom van de verschillende passiemerken.

Vele kleine cultuurzaken kwamen vandaag langs, zoals bijvoorbeeld het samen sporten bij elke meeting, die minimaal een halve dag duurt (ik kan me niet inbeelden dat ik samen met een klant even een half uurtje ga basketten tijdens een meeting).

met dank aan Decathlon België voor de uitnodiging.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Die duikbril kan wel eens een dikke hit worden indeed… 🙂

Luc
10 jaren geleden

Duikbril ziet er chique uit, maar heb toch een kleine randopmerking: zo’n groot masker met zoveel lucht – zorgt toch voor heel wat drijfvermogen? Dus het wordt moeilijk om diep te gaan en te blijven zweven (al snorkelend)?

Die Izeber is wel écht nuttig. Multifunctionele en stijlvolle reddingsvest: ziet er top uit! En die GSM … wacht maar niet te lang op een review! Lijkt mij uitstekende telefoon voor bergvakanties in winter en zomerseizoen. En voor die prijs …

10 jaren geleden

De Tiswim zie ik nog wel voor de dochter haar waterplezier. De smartphone lijkt me niet enkel voor sporters aantrekkelijk maar ook voor mensen in de bouw (als hij redelijk stabiel is qua software).

Inderdaad wel knap dat de merken van bij Decathlon zo kortbij worden ontwikkeld. Had dit eerlijk gezegd niet echt gedacht.

India
7 jaren geleden

and intvteing/gesting customers who buy again and recomend products to others. The author references some other marketing techniques, examples, and gurus. An okay, short read.