Virtual Reality wordt nu al enkele jaren als dé aankomende technologie voor de toekomst op een podium geplaatst. Dit klopt inderdaad ergens wel en ook ik, probeer dan ook de nodige trends en nieuwe producten mee op te volgen.

Zo heb ik in de gadgetkast in mijn dailycave een obligate Google Cardboard en een Homido VR bril (met afstandsbediening) liggen.

Daarnaast ligt er bij de werkgever de HTC Vive (in meetingroom “de mancave” 😉 ) en heb ik al eens een Samsung Gear VR getest hier.

In mijn laatste updateronde van mijn Dailybits cartoons heb ik dan ook reeds een VR-beeld laten maken. 😉

Als ook Bill Gates zich erop smijt, dan kan ik niet achterblijven… 😉

Het probleem is de rekenkracht

Die Cardboard en zelfs Gear VR brillen maken gebruik van de rekenkracht van onze smartphones voor de projectie van de virtual reality beelden. Dit is el leuk als introductie, maar voor langere tijd toch niet voldoende.

Je wilt dus een dedicated VR bril gaan gebruiken en dan kom je op bijvoorbeeld de Oculus Rift (van FB) en de HTC Vive. Met prijzen rond de 1000EUR valt dit nog wel mee om mee te gaan spelen. Deze gaan de rekenkracht van een laptop of pc gebruiken voor het animeren van de VR omgeving.

En dan heb je dus POWER nodig en stijgt het kostenplaatje gevoelig. En daar sta je dan met een Apple Macbook pro, waarbij deze totaal niet geschikt zijn voor VR en niet over voldoende rekenkracht beschikken. Je hebt dus al snel een dedicated gaming laptop of Windows dekstop pc nodig met een sterke grafische kaart.

Playstation VR als handig platform

Er bestaat gelukkig nog een pist en dat is gebruik gaan maken van de meest geoptimaliseerde grafische rekenkracht, die in vele woonkamers reeds te vinden is: gameconsoles.

Playstation is zo slim geweest om direct hierop in te spelen en een Playstation VR bril te gaan uitbrengen voor zijn Playstation 4 console. Let op: je hebt er wel een hoop voor nodig:

  • Playstation VR bril (rond de 400EUR)
  • Playstation camera om je bewegingen te gaan registreren (rond de 60EUR)
  • Playstation move controllers om te kunnen bewegen in verschillende spelletjes (rond de 90EUR)
  • En natuurlijk nog een Playstation 4 om de games op te kunnen spelen (rond de 290EUR) of nog beter de Playstation Pro (rond de 400EUR) die beter graphics gaat opleveren – credits van tip 😉

In totaal kom je dus op een 840EUR (zonder games) als startpakket, maar dit is nog steeds 50-70% goedkoper dan een volledige set van pc en de Vive.

Dat moet ik eens testen!

Zoals geweten test ik dan ook graag zelf zulke zaken uit om zelf mijn oordeel erover te kunnen vellen. Gelukkig zijn er nog van die ondernemende kerels, zoals @kristofnizet (die nu met Upwave agency bezig is), die dan maar zelf een setje heeft aangekocht en dit nu verhuurd. Ideaal dus om een weekje een dergelijke Playstation VR pakket eens te huren.

https://www.instagram.com/p/BSRfKmsgDu5/

Ik zal direct maar al toegegeven, dat ik GEEN gamer ben (buiten dan begin jaren 2000 wat Quake 3 en vooral Age of empires) en nog nooit echt een Playstation in huis heb gehad. De installatie was dus toch even mooi de instructiefilmpjes vanop Youtube volgen.

Een 5tal minuten later heb je dus zoiets in elkaar gezet (zeker daar de kabels de nodige labels hebben). ALs ik zelf zo een set zou hebben, zou ik dit natuurlijk mooi een vaste plek gaan geven (zodat de camera ook steeds goed afgesteld staat).

Het enige foutje dat ik trouwens gemaakt heb bij de installatie is de camera ondersteboven installeren. Let hier zeker goed voor op (of je krijgt een zwart VR beeld). De installatie/positionering van de camera blijkt in alle reviews het langste te duren.

installatie Playstation VR

Daarna is het kinderspel om doorheen de bibliotheek te gaan navigeren met games en demo’s en wat de mogelijkheden te gaan verkennen.

De VR bril is super vormgegeven, past perfect in strakke design lofts EN is daarnaast perfect te gebruiken als je een bril draagt. Het draagcomfort is echt top en gemaakt om langere sessies te gaan doen hiermee.

Werkt dat wat?

De Playstation VR brengt een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, ofwel 960 bij 1080 pixels per oog (wat net iets minder is dan de HTV Vive of Oculus Rift). Het voel super aan en je zit echt in de virtuele wereld.

De Playstation camera gaat aan de hand van de led’s op de bril je bewegingen in de gaten houden en dit werkte perfect in onze woonkamer.

Zoals overal wordt er de tip gegeven om rustig al zittend met VR te beginnen en dit is geen loze tip. Zeker de moving-games zijn echt indrukwekkend (als je nog weinig VR ervaring hebt). Luchtgevechten doen in VR of racegames geeft je echt een waanzinnig gevoel en gaat je hersenen tot het uiterste in de war brengen (wat bij vele testers in de eerste sessie zorgt voor misselijkheid).

Zelf ben ik dus geen gamer en na een weekendje was ik er wel door. Maar ik kan me goed voorstellen dat hardcore gamers de Playstation VR set als top uitbreiding gaan zien.

Je kan echter ook kiezen voor cinema mode en Netflix films/Youtube kan gaan bekijken op groot scherm in VR, zoals in de cinema. Je bent dan echt afgesloten van je omgeving (wat in mijn geval natuurlijk niet echt handig is).

Een mooie weergave van het gaming in virtual Reality door een random Youtube’er.

Heb je nog nooit VR zelf kunnen ervaren, dan zou ik zeker eens aanraden om dergelijke set te gaan huren of testen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments