Update:

Indien je problemen hebt met de Samsung T7 Touch in combinatie met een Macbook (MacOS computer), lees dan deze blogpost even door.


Even terug down memory lane naar mijn eerste ervaring op een computer (voor het internet er was) begin jaren 1990. Met floppy disks (die grote slappe) waar je tot wel 1.2MB op kon gaan bewaren.

Ondertussen heb ik een Dropboxaccount van 2TB, een NAS op mijn bureau met 2*4TB en heeft mijn smartphone 128GB aan intern geheugen (en kijk ik filmpjes van Linus met zijn Petabyte storage projecten).

En toch heb je op sommige momenten nood aan een draagbare (offline) opslag. Denk bijvoorbeeld aan grote videobestanden, waarbij even 100GB langs de cloud doorsturen best pijn doet aan je Telenet thuisverbinding (al heb ik sinds kort nu ook Fibernet thuis met 50Mbps upload ๐ŸŽ‰). Of wanneer je bepaalde (bedrijfs)data hebt die je liever niet langs de cloud laat lopen? Of die Bitcoin keys die je liever niet in een online wallet hebt staan?

Daarnaast is de SSD technologie nu op weg naar volledige overname van de markt van draagbare harde schijven (ook bij laptops).

Ruim 93 procent van de nieuwe laptops die in Q4 2019 werden verkocht, hadden een SSD als primair opslagmedium. Dat is een stijging van 66,7 procent tegenover dezelfde periode in 2017. SSD’s worden ook steeds vaker gebruikt in desktopcomputers. Eind 2019 was 82 procent die nieuwe toestellen al uitgerust met een solid state drive, tegenover 48,5 procent in 2017.

 

Samsung T7 SSD 500GB review en ervaringen?

In de CES berichtgeving begin 2020 zag ik bij Samsung een kleine SSD portable harde schijf voorbijkomen met fingerprint sensor en daarnaast nog eens tot 2TB aan opslag. En daarnaast zo klein/groot als mijn visitekaartjes (amper 57gram zwaar)… ๐Ÿ˜ฑ

De Samsung T7 is de nieuwste generatie in hun SSD portable disks en dat maakt dat je in combinatie met USB 3.2 tot 1000MB/s kunt gaan overzetten (in real life zie ik in de verschillende testen 800MB/s verschijnen). Even 100GB aan gegevens op 2min overzetten naar een mobiele harde schijf. Een testje met 7,5GB was niet meer dan even met mijn ogen knipperen. ๐Ÿค—

De sterke aluminium behuizing en het feit dat het een SSD is maakt ook dat deze een val van 2m kan doorstaan (dus sterk genoeg voor in mijn daily backpack). Let op deze heeft geen IP-rating gekregen rond stof/water dichtheid!

In de verpakking krijg je trouwens mooi een USB-A en een USB-C kabeltje mee (en zoals je kan zien is de afmeting van de SSD exact deze van een visitekaartje).

Wacht eens vingerafdrukken dat is toch slecht?

Bepaalde lezers nu: “Wacht dat is met een vingerafdruk en jij bent toch hard tegen die opslag van vingerafdrukken op je e-id? Hier is dat dan toch ook slecht?”

Ja vingerafdrukken in een centrale overheidsdatabase (die 3 maanden na het afgeven van je vingerafdrukken dat ze die gaan bijhouden) en in “plaintext” op mijn e-id plaatsen, daar ben ik absoluut geen fan van.

Waar ik wel veel van gebruik maak is de vingerafdruk aanlogfeature van mijn Macbook Pro en op mijn smartphone, waarbij een hash van mijn vingerafdruk enkel lokaal op die apparaten staat.

Tijdens de installatie van de T7 komt Samsung eerst mooi vragen of je in Europa woont en daarna kan je de GDPR compliant privacy policy gaan lezen. Hulde trouwens aan de korte en leesbare versie hiervan en niet 10.000 woorden legal blabla.

Zoals je hieronder kan lezen gaan ze dus wel wat device info krijgen (en ook je ipadres god mag weten waarom ze dit willen hebben, al heb ik wel een vermoeden… ๐Ÿ˜‰ ). Je paswoord en vingerafdruk blijft op de SSD zelf staan (encrypted met AES 256 bit).

Daarna wordt een masterpaswoord gevraagd en is het zoals bij de meeste andere vingerafdrukscanners enkele keren je vinger op de sensor te houden en zo een volledige scan te laten maken.

Je kan naast een master paswoord trouwens 4 vingerafdrukken registreren (familie of collega’s bijvoorbeeld in een B2B usecase). Spijtig genoeg is de encryptie niet officieel gecertificeerd (zoals de Amerikaanse FIPS certificaties), wat in sommige bedrijfstakken wel belangrijk gaat zijn.

Hoeveel kost de Samsung T7 Touch dan?

De toevoeging van de fingerprint maakt de T7 Touch wat duurder dan zijn voorganger de T5. Zo komt de T7 Touch 500GB op 149EUR (en zelfs 459,99EUR voor de 2TB versie), waar de vorige (iets tragere) T5 nu voor 99EUR te koop staat.

 

Maar wat als ik mijn paswoord ben vergeten?

Je masterpaswoord staat boven je vingerafdruk. Dus wil je een vingerafdruk verwijderen of de security settings wijzigen, dan heb je je masterpaswoord nodig.

Het vergeten van je master paswoord is dan ook best een groot probleem. Je kan nog wel met je vingerafdruk aan je data, maar je kan niets meer aanpassen in de instellingen. ๐Ÿ˜ณ

Laten we dit eens simuleren…. ๐Ÿ˜‡๐Ÿค”

 

Hoe een Samsung T7 touch resetten?

Een factory reset van een T7 (Touch) kan je niet zelf en hiervoor heb je de Samsung helpdesk nodig. Deze kan je bijvoorbeeld ook via Whatsapp bereiken, maar daar stuurt Sam the Robot je toch naar de telefonische helpdesk voor dit probleem.

Via het nationale nummer 02/2012418 en keuzemenu 1 – 1 – 6 – 2 kom je dan bij de Europese helpdesk, waar je enkel op werkdagen tussen 9 en 17uur een factory reset kan aanvragen. Ok perfect. Let’s go! ๐Ÿ˜‡

Een super vriendelijke Nederlandse support, waarbij er na enkele controles een resetprocedure werd opgestart. Hierdoor kreeg ik via een GDrive-link een download van een Factory Reset Tool voor deze SSD.

Spijtig genoeg is het me nog niet gelukt. Ik heb namelijk nog niet de juiste PSID (Physical Security ID met 32 karakters) kunnen ingeven, omdat teveel karakters niet duidelijk geprint zijn in het kleine lettertype. ๐Ÿ™ˆ

De 32 karakters lijken eenvoudig, maar toch slaag ik er niet in de juiste combinatie te vinden (Q of G, O of 0,…).

Hierbij de links naar de software:

Update juni 2021:

Nog eens een avondje wat pogingen gedaan en na een 10tal pogingen is het me gelukt (op een oude Windowscomputer) In de string hierboven was de magic combinatie: …KGUERQK29XVW73LYG6

Nadien heb ik dan via de Schrijfhuiltool in MacOS (Big Sur) de T7 moeten wissen en naar APFS formaat moeten terug initialiseren.

 

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Z
3 jaren geleden

I’m trying to reset my T7 Touch as I forgot my password…and the tech support only gave me a Windows factory reset tool – is yours a Mac version?

Reply to  Herman
3 jaren geleden

Can you give me a Windows ssd t7 factory reset software?
laptop2t.vn@gmail.com
๏ปฟ

Kirill
Reply to  dovantuan
3 jaren geleden

Hi, can you give me a copy of windows ssd t7 factory reset sofware? Please
namezis@gmail.com

Pork
Reply to  Z
3 jaren geleden

Can you send me a copy of the windows software? morganatempus@gmail.com

In North America, they said the only solution available was to bring it to a service center or mail it in for service.

3 jaren geleden

Can you give me a Windows ssd t7 factory reset software?

Juls
3 jaren geleden

Hi! I’m currently in the same situation and your post is the only helpful solution I found after hours of browsing. May I ask a copy of the software they sent you? A link would be more than appreciated, thank you!

Last edited 3 jaren geleden by Juls
Juls
Reply to  Herman
3 jaren geleden

Guess we’re all effed then. Thanks Herman! Will keep checking this thread, hopefully people will come here and post solutions.

Santosh
Reply to  Herman
3 jaren geleden

I beg you can you please give me the factory reset tool for windows

Bruno
3 jaren geleden

Same problem… Can you give me a Windows ssd t7 factory reset software ? Please

jdevries
2 jaren geleden

Herman, thank you for the link…
I recently purchased the Samsung T7 Touch 1TB and set it up for fingerprint security (non Europe). Of course I had 1Password create a password, but accidentally didn’t save it (stupid!!).
I’m in the USA and the FactoryResetTool.exe linked file worked just fine.
There are two files in the google drive link… you only need the FactoryResetTool.exe.

https://drive.google.com/drive/folders/1eT5mfEfbkLKuFRfZTsQ-oSY-i-49YQ6h

You are correct in that you must have the correct PSID which is on the end of the PSSD as you show in your photo.
I just took a Macro photo of the end of the drive and zoomed way in.
Cheers, Jim

jdevries
Reply to  jdevries
2 jaren geleden

Herman, note that once one does a Factory Reset the drive volume needs to be initialized, formatted (exFAT for Windows) and have a Drive Letter assigned. This is done with Disk Management (right click on the Windows icon in the Task Bar). After that simply run the SamsungPortableSSD_Setup_Win_1.0.exe in order to setup security again… DON’T forget your password!!!
Cheers, Jim

Last edited 2 jaren geleden by jdevries
Leo
Reply to  jdevries
2 jaren geleden

Hi. I have same shit with forgotten Samsung T7 password ๐Ÿ™‚
Can you help me and renew a link to download FactoryResetTool.exe (for Windows)
or send me link to download ?
Thank you very much

Andrey
2 jaren geleden

Thank you for your article, but links doesn’t work. Can you please provide me this software? Thanks!

ali
1 jaar geleden

can you please send me the tool for windows