EV’s zijn nu overal te zien en niet meer de exoten, waar je vroeger echt moeite diende voor te doen om er eentje te spotten.

Ik heb de afgelopen jaren best al wat EV’s getest en zeker daar ik eind 2020 mijn huidige leasing ga omruilen naar een EV (zie 1 van de redenen) blijf ik dit met veel interesse doen.

1 van de elektrische wagens die nog op mijn todo stonden is de Mercedes EQC 400. De eerste full electric van het Duitse merk met een ster. Deze is gebouwd op het platform van de gewone GLC (waarbij de volgende in rij de EQA en EQB worden).

Een rechtstreekse concurrent dus van de iPace (rijtest) en E-tron (rijtest), die hier reeds voorbijkwamen. Ik zal eerlijk zijn, dat ik er nog nooit een “in het wild” heb gezien op de weg en als ik naar de cijfers van de inschrijvingen in 2019 bekijk, dan weet ik ook waarom. Kwa exclusiviteit als mogelijke eigenaar kan dit tellen! ๐Ÿค”

 

De buitenkant van de EQC 400?

Niet iedereen is fan, maar ik vind hem wel lekker strak.

Mijn perswagen stond op 21 inch AMG velgen (1800EUR) met Michelin Pilot Sport 4 SUV banden (maatje 235 -45 R21). Speciaal gemaakt voor premium SUV’s, maar ook met bijhorend prijskaartje (+300EUR/stuk ๐Ÿ˜‰).

De voor en achterlichten lopen trouwens in 1 lijn volledig door aan de voorkant en achterkant.

Het is een coupรฉ-SUV, waardoor de koffer wat ruimte verliest, maar met 500L best ruim genoeg. Wat wel vreemd is, is de afwezigheid van een frunk (koffer vooraan), zoals je bij de meeste EV’s wel hebt (door de afwezigheid van een ouderwetse verbrandingsmotor).

Interieur van de EQC 400?

Ik had een wagen met amg-kit, waardoor de zetels met zwart-wit Napa leder echt wel super voelde. Wat trouwens direct opvalt is hoe stil het binnenin is. Echt 1 van de stilste EV’s binnenin.

Het dashboard en stuur vind ik persoonlijk veel te druk met al die knopjes (zeker op het stuur is er een overdaad) en bijvoorbeeld de zetelverstelling module op de zijdeur ipv. onderaan de zetels zelf.

Achteraan zat ik wel met de meeste kritische autotesters ter wereld, die verwend door de plaats in mijn Superb taxi, het wat benepen aanvoelde (zeker door mijn 1.9m waardoor de voorzetel ver naar achter moet).

 

Wegligging, speed en power?

Deze EV mag dan bijna 2,5 ton wegen hij rijdt echt verbazend vlot. Met dank natuurlijk aan het lage zwaartepunt, maar het viel echt op hoe licht hij stuurt tov. de Etron bijvoorbeeld.

Dit viel me pas echt op na het afleveren van de wagen en het wegrijden in mijn (koude) 1.6 diesel taxibak. Die is gemaakt om rechtdoor te rijden. De EQC is gemaakt voor de B500 in het Zwarte Woud onder Stuttgart.

Elektrische wagens zijn natuurlijk ook het kenmerk van pure power en de emoji ๐Ÿš€. De ECQ heeft dan ook 408 pk via 2 elektromotoren, wat je op 5,1 seconden aan 100km/u brengt (niet slecht voor een 2,5ton zware SUV). Dat hij begrensd is op 180km/u, vind ik zelf totaal geen issue.

Met de optionele trekhaak (1162EUR als optiepakket) mag je trouwens tot 1800kg aan sleurhut of boottrailer gaan slepen. ๐Ÿ’ช

 

Laden en de range?

Als batterij heeft de EQC eentje bij met een capaciteit van 80kWh. Ikzelf zat gemiddeld (snelwegen, files, binnenwegen) met een verbruik van rond de 24kWh/100km, wat dus op een real-life bereik van 333km uitkomt (WLTP-score van 417km en EPA-score van 354km).

Een quote die ik onlangs trouwens nog zag voorbijkomen, die echt wel treffend is. ๐Ÿ˜…

If your commute is 300 km, forget the car, go get a new house or a new job.

Een minpuntje is wel de interne boordlader, die dus maar 1-fasig is, waardoor het laden op 3-fasige laadpalen beperkt wordt.

Met dank aan ev-database.nl heb  ik weer een mooi en helder tabelletje kunnen vinden om dit duidelijk te maken. Zoals je kan zien gaat de EQC bij het laden via een 3 fase aansluiting zichzelf beperken.

Bij snelladers kan je wel aan 110 kW gaan laden, dus bij Ionity en Fastned is dit natuurlijk mooi om op 30min meer dan 200km rijbereik bij te laden. Maar op de lokale laadpaal op het dorpsplein van 11kW haalde ik dus maar 7.4kW laadsnelheid.

 

Kostprijs en VAA van de EQC 400?

Met wat configureren (verwarmde zetels, 360 camera’s, winterbanden,…) kom ik op een prijs van een goede 88.000EUR.

Geef ik dit in in mijn VAA rekentool, dan kom ik op een VAA van 250EUR voor de EQC als bedrijfswagen (waar de benzine GLC al op 334EUR zit ๐Ÿ˜…๐Ÿคทโ€โ™‚๏ธ).

Als je een fiscaal aantrekkelijke Mercedes zoekt, dan zou ik alvast niet meer twijfelen. Zeker als je ziet dat de GLC hybrides bijvoorbeeld nu ook op de lijst van fake hybrides staan.

Wil je trouwens bewegende beelden van de EQC, dan verwijs ik je graag door naar de vlog van Jonas over de EQC. Grote fan van zijn nuchtere (Kempische) autoreviews. ๐Ÿ˜‰

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas Van Gestel
4 jaren geleden

Leuke post alweer met enkele nieuwe inzichten en nuttige links, zeker voor mensen die een EV of hybride op hun lijstje hebben staan (ik kijk momenteel naar de E 350de break).

En bedankt voor de vlog mention man, zonnige groeten uit de Kempen! โœจโœŒ๏ธโœจ