Update oktober 2018:
De 60kWh versie is nu ook officieel aangekondigd en zal waarschijnlijk een meerprijs van 5000EUR gaan meebrengen. Hierdoor zal het bereik wel naar 350-400km stijgen.


Wanneer we aan elektrische wagens denken, dan denken de meeste consumenten enkel aan de topklasse in het segment.

Maar de meest verkochte elektrische wagen in Europa is wel degelijk de Nissan Leaf. De afgelopen 7 jaar werden maar liefst 286.000 exemplaren van dit model verkocht (waarvan 83.000 in Europa). Waar dus de grote merken nog bezig zijn met de introductie van een elektrische wagen, zit Nissan reeds aan zijn 2de generatie.

Tijd voor een update en een nieuwe versie met de introductie van de Leaf 2018. De afgelopen jaren heb ik al wel met wat elektrische wagens gereden (ook 6 jaar geleden op het autosalon met de 1ste Leaf) en ik ging dan ook graag in op de uitnodiging voor een doorgedreven testdag.

Outside looks?

Ik zal eerlijk zijn dat ik de eerste generatie van de Nissan Leaf nog steeds associeer met de parking van de lokale Delhaize op zaterdagvoormiddag… Veel spannend was er niet aan.

De 2de generatie is wel iets anders met duidelijk een sportiever en veel stoerder imago.

Daarbij komen er gelukkig ook prestaties, die deze stoerdere look rechtvaardigen. Met een 150pk (+38%) sterke elektrische motor (320Nm) is er een duidelijke upgrade tov. de eerste versie. Hierdoor vertrek je aan het rode licht met een mooie 7,9 seconden naar 100km/u en heb je zoals steeds die elektrische swush bij volgas vanuit stilstand.

Dit in combinatie met de zogenaamde e-Pedal (alles bedienen met maar 1 pedaaltje die bij het loslaten gaat zorgen voor het remmen), maakt het rijden wel super aangenaam.

Range anxiety?

Ik geef toe dat ik als niet-elektro rijder nog altijd wel last heb van range axiety bij elke uitstap met een elektrische wagen.

De batterij in de Leaf 2018 is er eentje van 40kWh (er komt normaal gezien ook een 60kWh versie aan), wat volgens de nieuwe WLTP standaard een bereik geeft van 270-415km (afhankelijk van het type verkeer).

Tijdens onze testdag waren de temperaturen maar net positief, wat natuurlijk een impact heeft op de batterij (het zijn dus niet enkel smartphones of mijn GoPro die er last van hebben ๐Ÿ˜‰ ).

Wij hebben deze dag in totaal een 170km gereden over zowel het typische Vlaamse binnenverkeer (ronde punten, dorpjes,…) tot ook +45min over een Nederlandse autostrade (aan 130km/u).

Op het einde van de dag hadden we een 40km over van bereik, maar als ik kijk naar ons rijgedrag, dan gaat een 250km toch wel haalbaar zijn met een normaal eco-rijgedrag.

Het opladen kan natuurlijk via een gewoon stopcontact (reken op 21uur laden), wallbox (onder de 8uur) of via quickchargers (40-60min voor 80% batterij). Naar Zuid-Frankrijk op vakantie gaan duurt dus wel wat langer… Het stopcontact zit vooraan in de neus trouwens.

nissan leaf 2018 stopcontact

Het zit van binnen…

Ik zal eerlijk zijn met te zeggen dat ik niet echt whaauw achterover viel van het interieur (misschien ook doordat we 1 van de eerste productiewagens hadden waar de afwerking soms nog wat ruw was).

Echt een doordeweeks interieur waar je nergens voelt dat je in een 2de generatie elektrische wagen zit. Het dashboard en navigatiescherm zijn zelfs saai te noemen. Een gemiste kans vind ik persoonlijk.

De geluidsisolatie is wel top en zeker in combinatie met de elektrische motor echt een heerlijke stilte.

Ervaringen met de Nissan Leaf 2

Nissan positioneert de Leaf in het C-segment (denk aan A3, Focus, C4, Astra,…) en met zijn 5 zitplaatsen en 435L koffer meer dan plaats zat voor dit segment. Met mijn 1.9m zat ik wel aan de max, want voor de gemiddelde basketter kunnen de zetels toch niet ver genoeg naar achteren.

Wanneer we dit scherm zien, dan weten we dat er dus wat meer camera’s in deze wagen zitten, dan puur als parkeerhulp. Ook dit kleine detail in de zijspiegel laat zien dat de Leaf continu aan het “rondkijken” is.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de ProPilot feature, waardoor je doorgedreven rijhulp assistentie hebt. Hij gaat buiten adaptive cruisecontrol je ook mooi binnen de lijntjes houden en mee zelf bochten nemen op de autostrade.

Enkele opmerkingen:

  • Het sturen en binnen de rijstrook blijven kan enkel geactiveerd worden op de autosnelweg.
  • Best weinig visuele feedback op het dashboard vond ik zelf.
  • Na 5 (V-I-J-F) seconden de handen van het sturen halen, krijg je reeds de nodige waarschuwingen dat dat niet mag. Na een 20tal seconden begint hij zelf af te remmen. Want ja van onze wetgeving moet je steeds de handen op het stuur houden= saaaaiii… ๐Ÿ˜‰
  • Deze wagen is dus duidelijk een level 2 op de SAE schaal naar zelfrijdende wagens.

Nissan is trouwens zich aan het voorbereiden op de toekomst door mee vol in te zetten op zelfrijdende taxi’s (de heilige graal van Uber en co).

Leaf to home

Dat ons verouderde elektriciteitsnetwerk niet klaar is voor een volledige revolutie in de autowereld mag wel duidelijk zijn.

Nissan heeft als mogelijk oplossing “Leaf to home”, waarbij de Leaf als externe batterij voor je huis kan gaan dienen. Overdag laden je zonnepanelen je wagen op en ’s nachts gaat de Leaf dan ook een deel terug in het huis pompen.

Dit gaat natuurlijk wel wat aanpassingen vergen aan je elektriciteitsinstallatie, maar zie ik wel als een belangrijke stap naar de electrocar-revolutie en decentrale opslag van energie.

Zou ik zelf een Leaf kopen?

Dat ik momenteel nog met een diesel rondkachel is nog iets tot mijn leasingcontract over een dikke 2,5 jaar afloopt. Daarna zal ik zeker eens kijken wat er op de markt beschikbaar is.

Dat we in de toekomst anders met mobiliteit moeten gaan omgaan is wel duidelijk. Zo heb ik al laten weten na mei geen les meer te gaan geven in Syntra Gent (dit kost me 3.5u file namelijk). Onnodige kilometers gaan vermijden gaat dan ook de weg openen naar een elektrische wagen in de toekomst (zeker als die dan richting de 400km bereik gaan tegen dan).

Momenteel is het kantelpunt van lagere prijzen door massaproductie nog niet bereikt voor de batterijen, waardoor de prijs nog stevig te noemen is. Zo kwam de testwagen waarmee ik heb mogen rondrijden in Tekna full option editie op een 38.000EUR.

Voor de berekening van de VAA en fiscale aftrekbaarheid in 2020 kom je op volgende waarden:

  • VAA als bestuurder 2020: 111EUR
  • Fiscale aftrekbaarheid 2020: 100% (in 2019 nog 120%)

Maar voor die prijs had ik in het interieur misschien toch nog wat extra’tjes verwacht. Zo vind ik het zot dat nog niet alle wagens wireless charging voor smartphones in het dashboard hebben zitten.

Als ik de som opmaak, dan zie ik hier wel weer een massaproductie elektrische wagen, die volgens mij als poolwagen bij veel bedrijven zeker populair zal gaan worden.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rick
6 jaren geleden

Bekijk de video van Frank even voordat je met een EV naar Frankrijk afreist. ๐Ÿ˜‰

https://www.youtube.com/watch?v=wGkbiXik7yE&t=6s