Het einde van het jaar. Enkele jaren geleden plaatste ik dan blogpostjes over mijn inkomsten, vooruitgang in mijn bijberoep,… (zie blogpost 2012, blogpost 2013 en blogpost 2014)

Wegens copycats ben ik al even gestopt hiermee (mijn dailybits mailinglijst kreeg nog wel wat cijfers vorige week in zijn mailbox). Dit jaar heb ik eens iets anders. Voor welke tools en SaaS services betaal ik en wat zijn mijn grootste kosten?

B23ql76IIAAZHNd

SaaS subscriptions

Enkele weken geleden was er nog een leuke Twitter discussie en bijhorende blogpost van Levels.io over SaaS subscriptions.

Vele online service subscriptions blijven inderdaad doorlopen en het is dan ook wel eens aangeraden om op het einde van het jaar eens door je kosten te gaan om te kijken, welke zaken je beter kan opzeggen.

Mijn SaaS subscriptions

1. Data: Dropbox Pro
Mijn data zit in de cloud bij Dropbox. Ik ben nog maar recent naar Dropbox Pro overgestapt. Daarnaast heb ik nu ook eens Amazon Glacier als externe backuplocatie. Eens kijken met welke ik verderga.

Maandelijkse kostprijs: 8,25$

2. SEO ranking: Authority Labs
In bijberoep doe ik geregeld ook wel eens wat freelance SEO consultancy. 1 van de tools, die ik dan ook gebruik hiervoor is Authority Labs voor het analyseren van de rankings van een bepaalde website.

Maandelijkse kostprijs: 49$

AuthorityLabs_-_dailybits_be

3. WP admin: ManageWP
Mijn WordPress websites blijf ik centraal beheren vanuit 1 centraal dashboard via ManageWP (uitvoeren van upgrades, optimaliseren van de databases,…).

Maandelijkse kostprijs: 5,8$ (door hun nieuwe pricingmodel betaal ik nu niets meer)

managewp dashboard

4. Mailinglijst: Mailchimp/Mandrill
Het versturen van mails naar mijn Dailybits mailinglijst, de automatisatie achter mijn IJsland reisgids,… gebeuren allemaal vanuit Mailchimp. Doordat ik de automatisatiefuncties gebruik, betaal ik een maandelijkse kost.

Maandelijkse kostprijs: 12,5$

5. Muziek: Spotify
De shift in “muziek willen hebben” naar “het toegang hebben tot muziek” is ook bij mij doorgezet. Spotify is ideaal voor tijdens het werken en daarnaast is er de perfect integratie met onze Sonos in huis.

Maandelijkse kostprijs: 9,99€

6. Facturatie: Cushion App
Q-Invoice is ingeruild voor Cushion app.

8. Status: Pingdom
Ik gebruik reeds langer de gratis service van Pingdom om mijn website in het oog te houden en me een berichtje te sturen, als hij offline is. Onlangs ben ik naar de betalende service overgestapt om ook enkele andere belangrijke online services van me in de gaten te houden.

Je kan nu ook mijn publieke statuspagina van Dailybits zelf raadplegen.

Maandelijkse kostprijs: 7,4€

pingdom

Andere vaste jaarlijkse kosten?

9. SEO: Screaming Frog Spider
De Screaming Frog desktoptool is een echt “Zwitsers zakmes” voor SEO mensen en daardoor onmisbaar geworden.

Jaarprijs: 99$

10. Boekhoudkantoor
Mijn boekhouding van bijberoep en bijhorende btw en personenbelasting, laat ik over aan een boekhoudkantoor. Geen idee hoe deze kostprijs zit tov. andere boekhouders?

Jaarprijs: 1620EUR

11. Content: Tijd weekendabonnement
De Tijd heeft op een paar jaar tijd een mooie evolutie doorgemaakt en vooral de weekendkrant is voor mij een mooi voorbeeld van de meerwaarde van een krant. Door de grote hoeveelheid tech-nieuws grote fan geworden van die papieren weekendkrant (via de telefonische helpdesk kan je trouwens enkel een papieren weekendkrant krijgen).

Jaarprijs: 185€

12. Hosting: websites en domeinnamen
Een belangrijk onderdeel in mijn kosten zijn mijn hostingkosten. Een cloudserver met al mijn websites erop en in totaal 24 domeinen.

Jaarprijs: 950EUR

13. Online advertising
Online advertising is de grootste kostenpost, maar levert dan ook het gros van de inkomsten. Daarnaast experimenteer ik graag met nieuwe functies van Facebook ads en Twitter ads. Een opsplitsing per medium:

  • Adwords 2015: 6200€
  • FB ads 2015: 250€
  • Twitter ads 2015: 196€
  • Linkedin ads 2015: 46€

Jaarprijs: 6623€

SEA dilbert

14. Sociale bijdragen
Als Belgische bijberoeper betaal ik elk kwartaal sociale bijdragen, waar ik nadien NIETS van extra sociale bescherming voor in de plaats terugkrijg.

Jaarprijs: 1360€

Wat is mijn maandelijkse kostenstructuur?

Mijn bijberoep is nog steeds mijn beste avondschool financieel management. Altijd leuk om op het einde van het jaar marge, winst voor en na belastingen en bijvoorbeeld de kostenstructuur te gaan berekenen.

In totaal kom ik op een maandelijkse kostenpost van 997€. In combinatie met allerhande onregelmatige kostenposten zit ik elke maand dus aan een goede 1100€ van maandelijkse kosten in mijn bijberoep.

Een goede oefening om eens te kijken naar mijn uurprijs als blogger in bijberoep en prijs voor presentaties bijvoorbeeld.

Ik ben trouwens altijd een grote fan trouwens van zulke transparante overzichten, zoals ook SaaS startup Buffer steeds weer mooi laat zien.
buffer financials

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Geert Van Steyvoort
8 jaren geleden

Herman, ik kan Zoho Invoice warm aanbevelen (https://www.zoho.com/invoice/pricing/), USD15/maand voor een beetje een fatsoenlijk plan.

Kim
8 jaren geleden

Interessant om te lezen! Ik vind je boekhouder wel wat aan de dure kant. Maar als je tevreden bent, vind ik dat wel prioritair aan “goedkoper”. Ik ben in 2015 overgestapt van boekhouder en ik ben zo blij om eindelijk een match te vinden.

ilse himschoot
8 jaren geleden

Facturen doe ik via http://www.factuursturen.be, komt op 0,40 cent per factuur.

8 jaren geleden

Tof dat je dit zo deelt Herman, goede inspiratie en om te vergelijken.

Qua boekhouder zitten wij op ongeveer dezelfde hoogte, maar zoals hiervoor al genoemd is het wat waard om tevreden te zijn met je boekhouder. En €40 per jaar per website aan hostingkosten is niet erg hoog, doe je goed!

Glenn
8 jaren geleden

Ik dacht net hetzelfde toen ik de boekhouderkost las. Lijkt me inderdaad ook aan de dure kant. Zeker voor een bijberoep.

8 jaren geleden

Mijn kosten voor de boekhouder (hoofdberoep) zijn jaarlijks ‘maar’ €1000 🙂
Stuur me een mail als je interesse hebt in deze besparing.

8 jaren geleden

Ik gebruik als Harvest als facturatietool en timetracker: https://www.getharvest.com/pricing. Zeer tevreden van.