Ik ga een bekentenis moeten doen. De eerste keer dat ik met een EV (Elektrische wagen) heb gereden was in 2012 tijdens het smarttimes event in Antwerpen. Dit event bracht meer dan 1000 van deze (toen zeer populaire) stadswagentjes van het smart merk vanuit heel Europa samen in Antwerpen en als blogger was ik toen ook uitgenodigd.

Ikzelf mocht mee in de rondrit/parade doorheen de Antwerpse haven rijden met een smart Electric Drive model met een 17,6 kWh batterij wat een bereik van net geen 150km gaf. En met dank aan het lichte gewicht, had je dan ook echt een kartinggevoel met die elektrische smart (ja toen reeds in 2012 dus).

Dit is 11 jaar geleden en ondertussen heeft het smart merk o.a. de smart EQ fortwo als kleine elektrische stadswagen in het gamma gehad. Als we nu terugflitsen naar 2023 dan komt het smart merk nu met zijn eerste volwaardige elektrische gezinswagen: de smart #1 (yes: smart hashtag one dus). Een volwaardige 5-zitter zowaar.

Dit model heeft een design van bij Mercedes-Benz en het is het Chinese Geely (de Chinese groep boven ook Volvo, Lynk & Co en Polestar) dat zorgt voor de techniek en bouw ervan (in een Chinese fabriek). Geely heeft namelijk 50% van het merk mee verworven.

 

smart #1 EV?

De Hashtag-One komt er in verschillende edities: een gelimiteerde Launch editie met maar 1000 exemplaren, een Pro+, Premium en jawel een getunede Brabus versie (Brabus is nog steeds de Duitse huistuner voor de Mercedes groep).

De smart #1 heeft de typische EV-elementen om de luchtweerstand zo laag als mogelijk te gaan houden (zoals die ronde gesloten neus).

De smart #1 Brabus versie heeft daarnaast duidelijke tuning accenten en het is meer dan visuele opsmuk, want ook onderhuids zijn er best wat aanpassingen aan die versie gebeurd.

Hij zal dus best wel duidelijk te herkennen zijn, als je deze naast je aan een rood licht of in je achteruitkijkspiegel ziet aankomen. ๐Ÿ˜‰๐Ÿ”ฅ

 

De verschillende #1 versies hebben 272PK (343 Nm vermogen) op de achterwielen en daardoor haalt de #1 in 6,7 sec de 100km/u. Ga je natuurlijk voor de Brabus versie, dan krijg je maar liefst 428 PK (315 Nm vermogen) op de 4 wielen en ben je na 3,9 sec al aan 100km/u. ๐Ÿ˜ฑ๐ŸŽ๏ธ

De topsnelheid is bij alle modellen wel op 180km/u begrensd, wat je steeds meer ziet bij EV’s (en waar ik persoonlijk echt geen probleem mee heb). 

Naar bagageruimte heeft deze 5-zitter geen overschot met een frunk van 15L (ideaal voor de laadkabel bvb) en achteraan ongeveer 320L bagageruimte (met bank naar beneden meer dan 400L). Maar aan de multimedia en uitrusting kant is deze goed voorzien en zijn de extra’s afhankelijk van de gekozen editie (persoonlijke tip: eens je met een wagen met HUD hebt gereden wil je dit niet meer missen).

Een panoramisch dak, de elektrisch verstelbare & verwarmde voorstoelen en een elektrische achterklep zijn altijd standaard trouwens, wat ook voor de instapversie dus zorgt voor een mooi uitgeruste wagen.

Het interieur is EV strak, zoals we nu meer zien met die grote touchscreen in het midden. Het valt op dat er op het stuurwiel de nodige fysieke knoppen zijn voorzien, maar voor de rest zijn veel functies naar het touchscreen gebracht (ik ben geen fan van alles in de software te steken, heb ik geleerd met mijn eigen EV waar de software soms wat gekke dingen doet ๐Ÿ™ˆ).

 

Batterij – bereik en laden?

De verschillende modellen (van de launch editie tot die sportieve Brabus versie) worden met dezelfde 66kWh batterij uitgerust (64kWh bruikbaar).

Deze geeft een WLTP-range tussen de 400-440km (de Brabus versie raakt het minste ver). Realistisch kunnen we dus uitgaan van 300-350km range.

Die batterij zoals bij EV natuurlijk wel een voor stevig gewicht van rond de 1800kg (de Brabus versie zelfs 1900kg). Wat een verschil met die 750kg van de vederlichte smart’jes waarmee het merk ooit is gestart.

Batterij is 1 ding, maar het laden is zoveel belangrijker en daar hebben we enkele verschillen bij het AC laden (trage laders zoals thuis of op de normale laadpalen overal langs de straten):

  • De Pro+ editie heeft een 7,4 kW interne lader (1 fase 32A interne lader)
  • De Launch/Premium/Brabus edities hebben een 22kW interne lader (3 fase 32 A)

Is dit van belang? Dat hangt van je situatie af.

Als je een laadpaal thuis gaat plaatsen, dan ga je de komende jaren eerder trager laden (3-4kWh) door dat nieuwe capaciteitstarief in ons land. Ga je voornamelijk op laadpalen op parkings en in straten laden, dan is het toch wel handig om aan 11kW/22kW maximaal te kunnen laden.

Als we dan naar het DC snelladen kijken (de snelladers die je gebruikt bij langere ritten), dan zien we CCS plug met 150kW als maximale laadsnelheid (gemiddeld zal dit eerder 100kW zijn). Niet top, maar zeker door de kleinere batterij ga je op minder dan een half uur van 10% naar 80% laden.

Nog een nieuwtje voor smart is dat deze door zijn gewicht en vermogen ook een trekhaak kan krijgen, waar je maar liefst 1600kg mee kan gaan trekken (zeg dag tegen je rijbereik dan wel)! ๐Ÿ‘Œ

 

Prijs van de smart #1?

Momenteel zijn er 2 belangrijke factoren in de EV-markt: Prijs en beschikbaarheid. De smart #1 is momenteel in prรฉ-order te reserveren via de smart website. Over een uiteindelijke leverdatum is er nog geen exacte duidelijkheid, maar dit gaat snel starten nu in het voorjaar van 2023.

Naar prijzen hebben we momenteel enkel nog maar de vanaf prijzen (zonder optielijst):

  • Pro+ editie – Vanaf 40.495EUR
  • Premium editie – Vanaf 43.995 EUR
  • Brabus editie – Vanaf 47.995 EUR
  • Launch editie (max 1000 wagens) – Vanaf 45.295 EUR

Stevig voor een particuliere aankoop, maar zakelijk als bedrijfswagen in lijn met veel andere modellen (al zal er nu ook wel bij veel merken een prijzenslag starten door die andere gekende EV bouwer die een stevige prijsverlaging heeft doorgevoerd).

De verkoop/bestelling gaat uitsluitend online gebeuren, maar je zal op de gekende smart locaties wel een proefrit kunnen doen of informatie krijgen.

Ik ben zelf voor mijn EV bij Leaseplan voor hun aantrekkelijke EV leasingprijzen en zij hebben de smart #1 nu ook online staan, zodat je al een idee krijgt van leasingprijzen.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments