Update januari 2023: lees ook eens de blogpost over de nieuwe Smart #1.

De afgelopen dagen was het terrein van de Waagnatie in Antwerpen omgetoverd in Smarttimes. Een internationaal event voor en door smart-bezitters. Met dank aan Buzzparadise & Mercedes waren ikzelf en Karlien uitgenodigd om de nieuwste smart-modellen eens zelf te komen testen en ondervinden.

Smarttimes bewijst nog maar eens wat voor een natte marketing droom Smart is met deze hele merkbeleving door de eigenaars van deze wagens. De gekende Smart auto’tjes, die voortgekomen zijn uit de samenwerking van horlogefabrikant Swatch en Mercedes, zijn nog steeds de kleinste wagens op de markt. Bezitters van een Smart kiezen dan ook doelbewust voor dit type wagen en dit vertaalt zich in een zeer grote verbondenheid met het merk.

Momenteel zijn er reeds 1.3 miljoen wagens van het gekende smart basismodel Fortwo van de band gerold en dé grote opkomende markt is momenteel China (opmerkelijk genoeg zijn het daar vooral de duurdere exclusieve Brabus series ipv. de meer Europese basismodellen).

Vanuit heel Europa waren er in totaal meer dan 1000 smart-eigenaars naar Antwerpen afgezakt en het was dan ook schitterend om te zien hoe het parkeerplein voor de Waagnatie vol stond met alle mogelijke smart-modellen (ikzelf ben trouwens altijd wel fan geweest van de looks van die Smart Roadsters).

Smart ebike

De Ebikes zijn 1 van de paradepaardjes, die ter test beschikbaar waren op het event. De Smart Ebike had ik reeds kunnen bewonderen op het autosalon begin dit jaar en toen was ik al zeer benieuwd naar de prestaties van deze futuristische elektrische fiets.

De Ebike is een zogenaamde Pedelec (Pedal Electric Cycle), die je eigen trapbeweging gaat ondersteunen tot een maximale snelheid van 25km/u (sneller heb je namelijk een helm en brommerrijbewijs nodig, dus als je sneller wilt moet je zelf trappen). Via de boordcomputer kan je eenvoudig kiezen voor extra power of zelf opladen van de ingebouwde batterij (423Wh = 100km rijbereik).
smart e-bike
smart e-bike
We zijn ermee langs de Scheldekaaien naar de helling aan de wandelterras gefietst. Op die helling komt de Ebike pas tot leven. Zonder veel inspanning knallen we aan 20-25km/u naar de top van de wandelterrassen.

De Ebike is echt een super fiets en we waren allebei direct verkocht. Natuurlijk zijn er ook wel wat nadelen:

  • Met een prijs van 2890€ is de Ebike niet echt goedkoop te noemen.
  • Momenteel enkel te verkrijgen in maat M, wat voor mijn 1.90m echt wel te klein is.
  • Het aluminium frame en batterij brengt het gewicht op een totaal van 26.1Kg. Zelf trappen voelt dan ook veel zwaarder, dan met een gewone fiets.

Smart Electric Drive

Volgende nieuwe paradepaardje is de Electric drive in het gamma van Smart. Elektrische wagens komen bij de meeste merken momenteel in het gamma (zoals ik ook reeds heb uitgetest op het autosalon). Smart heeft echter wel het grote voordeel van een vederlichte wagen te hebben.

De Electric drive heeft ons namelijk versteld doen staan van zijn prestaties. De elektrische wagen krijgt namelijk direct zijn volle power en doordat hij zo licht is, is de eerste acceleratie naar 60km/u echt super. In 4,8 seconden rij je van 0 naar 60 km/u, de 0-100 doet het wagentje in 11,5 seconden (wat sneller is dan mijn eigen Astra break ecoflex).

De lithium-ion accu levert 17,6 kWh waardoor je een bereik zou hebben van 145km bij een ecologische rijstijl. De topsnelheid ligt begrensd op ongeveer 125-130km/u en we hebben dit zelf even getest. In de smartparade in de namiddag hadden wij de beschikking over een Electric drive cabrio versie en hebben we dus een lange rijtest kunnen doen. Na de 60km afstand (in totaal een goede 3u gereden) gaf onze accumeter nog een batterij van 55% aan. Vooral het laatste stuk (zandvlietsluis – Waagnatie) was dodelijk voor de batterijduur, omdat we volgas door de haven vlogen en aan elk rood licht sprintraces aan het doen waren.

We waren beiden echt verrast van het leuke karting-rijgedrag, de eenvoudige cabrio-bediening en het hele smart-concept. Voor onze dé perfecte stadsauto, die nog redelijk geprijsd is voor een elektrische wagen:

  • 19900€ Exclu btw voor de all-in prijs met eigen batterij
  • 15900€ Exclu btw met een maandelijkse leasing van 65€ voor de batterij

Smart parade

Het hoogtepunt van het Smarttimes event was de smartparade. Een 60km lange tocht doorheen de Antwerpse haven met in totaal bijna 1200 smart-modellen vanover heel Europa.
Smart parade antwerpen
De organisatie had een zeer verzorgde complete roadbook voorzien met leuke weetjes over de haven en tijdens de tocht waren er enkele extra’s voorzien. Doorheen een containertunnel rijden of slalommen in een mega-chicane tussen de containers.
Smart parade antwerpen
Smart parade antwerpen

De sfeer was echt leuk tussen de vele deelnemers. Ook blogster saravdv en Filip (@bunker) reden mee met een Electric drive en waren dan ook steeds in onze beurt te vinden.
Smart parade antwerpen
Smart parade antwerpen

De organisatie heeft vandaag al volgende leuke filmpje online gezet dat de sfeer tijdens de parade mooi weergeeft.

Eerlijk moeten we toegeven, dat we voor dit event niet echt fan waren van Smart en het hele concept niet echt vertrouwden en geloofde. Dit event heeft onze mening wel degelijk 180° doen omkeren, want na de lange testrit van 60km is die Electric drive cabrio echt wel onze favoriete stadswagen geworden. Wijzelf hebben toch allebei nood aan een grotere wagen, maar voor wie voor stadsverkeer een kleine, vinnige en handige wagen wilt, dan zou ik persoonlijk niet meer lang twijfelen.

Met dank aan Buzzparadise en Mercedes voor de uitnodiging en de hele omkadering!

Meer foto’s op de Dailybits-facebook page.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments