Deze blogpost kadert in een testperiode als Sony ambassadeur van de nieuwe Xperia Z smartphone. Zie de andere blogposten voor een volledig testverhaal:

Update 16/06/2013
Bart Stoffels heeft een Xperia Z met waterschade met behulp van de rijst-truc terug tot leven kunnen brengen.

Mij iets laten testen is ook mij de limieten laten opzoeken. Mijn eerste watertest verliep zonder problemen.

Tijdens een windsurfsessie afgelopen zaterdag (wat een heerlijk gevoel om na 6 maanden eindelijk nog eens op 1 van mijn windsurfboardjes over de Grevelingen te vliegen), heb ik dus waterschade gehad bij mijn Xperia Z.

De Xperia Z is goed bestand tegen waterschade, maar wel onder 1 voorwaarde. Je moet steeds 100% zeker zijn dat je alle klepjes ter bescherming van oplaadconnector, hoofdtelefoonaansluiting, sim-kaart,… goed gesloten zijn en vooral gesloten blijven.

De Xperia Z zat in waterdichte aquapac (waarmee ik anders steeds autosleutels en mijn windsurfgps in meeneem) in rugzakje en door trillingen/schokken zijn waarschijnlijk 2 klepjes wat opengegaan en is er een minieme hoeveelheid water de Xperia binnen geraakt. Ik had de Xperia Z namelijk mee op het water en heb op het water even mijn sms’en gecheckt, daar ik mijn hoogzwangere vrouw thuis had achtergelaten. Hij is dus met wat water terug in de waterdichte Aquapac gegaan.

Hoe kan je waterschade ontdekken?

Sony heeft om alle discussies al te vermijden onder elk klepje een speciale sticker geplaatst. Deze kleine witte sticker verkleurt naar roze/rood bij contact met water.

Op onderstaande foto kan je mooi de 2 stickertjes zien onder de 2 linker klepjes. Het stickertje bij de oplaadconnector is duidelijk verkleurd en heeft dus water binnen gehad.
waterschade

Wat te doen bij waterschade bij een Sony Xperia Z?

Indien je vermoed dat je Xperia Z waterschade heeft opgelopen zijn volgende stappen cruciaal:

  • Direct alle klepjes openen en laten drogen op een warme plek (eventueel met een windje buiten is ideaal).
  • Verwijder sim-kaart, sd-kaart,… Bij de Xperia Z kan je de batterij niet verwijderen, maar anders dien je dit zeker te doen bij elke andere smartphone.
  • Je Xperia Z vooral niet meer aan een oplader of aan je computer hangen.
  • Nadien kan je de Xperia Z in een luchtdichte zak met rijst plaatsen. Dit werkt vooral goed bij smartphones waar je ook de batterij kan verwijderen.
  • Ga zo snel mogelijk met je Xperia langs een servicecenter of gespecialiseerde smartphone repairshop. Mijn toestel had op amper 1 dag reeds roest en oxidatie verschijnselen op het moederbord.

Goede tip dus bij extremere wateracties met de Xperia Z is om eventueel met wat plakband de klepjes dicht te plakken, zodat deze zeker niet meer opengaan.

Dubbel zo hard, omdat ik na amper enkele dagen testen reeds door heb wat voor een TOPtelefoon dit is. Nu ik terug met mijn oude smartphone op stap ben is dit een klein, traag, onhandig ding. De Xperia Z is voor 599€ te koop bij Coolblue.

Dat hij echt wel waterdicht is (als alle klepjes dicht blijven) toont bijvoorbeeld ook Mathieu in zijn ambassadeurvideo.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
10 jaren geleden

Leuke telefoon die Xperia maar ik ben principieel tegen smartphones met een ingebouwde niet zelf vervangbare batterij. De batterij is een notoir zwak punt van de telefoon en wordt er niet beter op na bv. een jaar.

Heb zelf een Samsung Galaxy Nexus en na een jaar ook de batterij vervangen voor 25 euro en het toestel is weer als nieuw. Zou er moeilijk met kunnen leven dat ik me na een jaar begin te ergeren aan een batterij die een stuk minder lang meegaat, toch zeker als je 500-700 euro betaalt voor een telefoon. Wederom een reden waarom ik ook geen iPhone koop.

Nick
Reply to  Nick
10 jaren geleden

Qua zwak punt qua batterij bedoel ik dan smartphones in het algemeen. Zeker niet speciaal de Xperia Z

Bart
10 jaren geleden

Hallo, ik wou mijn Xperia Z na de derde keer even onder de kraam afspoelen. Nu mijn geluid aan de onderste luidspreker is slegter geworden en stiller. Wat kan ik daar aan doen?

Bart
10 jaren geleden

Bedankt het is in orde, maar nog een vraag op sommige foto’s zie je dat de achtergrond kan draaien als je je gsm kantelt. Maar ik kan dat alleen als die in die oplader zit?

Herman dailybits
Reply to  Bart
10 jaren geleden

Bij instellingen – weergave kan je dit activeren met een checkbox.

Bart
Reply to  Herman dailybits
10 jaren geleden

Wat is zo’n checkbox?

michael
10 jaren geleden

Heel fijn dat hij waterdicht is als de klepjes gesloten zijn, maar mijn av jack klepje is stuk. (rubbertje gescheurd). Wat te doen?

Bart
10 jaren geleden

En kunt ge da vermijden? Of moet je heletijd met de screenprotector doen die er standaard op is?