Deze blogpost kadert in een testperiode als Sony ambassadeur van de nieuwe Xperia Z smartphone. Zie de andere blogposten voor een volledig testverhaal:

Door de geboorte van kleine Seppe (heb ik trouwens al verteld dat seppemaes.be natuurlijk al enkele maanden geregistreerd is… 😉 ) heb ik de afgelopen weken vééél tijd met de Xperia Z kunnen doorbrengen. In het ziekenhuis bestond mijn mobile office namelijk uit mijn Samsung chromebook en daarnaast de Xperia Z.

In deze laatste week van de testperiode zijn we met de ambassadeurs het scherm en de ingebouwde camera verder aan het doortesten. Student Industrial product design Mathieu laat even zien, dat het 5 inch grote scherm vooral een kwestie van perspectief is.

Wat direct opvalt is dat er een anti-reflector laagje op het scherm ligt. Zelfs in vol zonlicht kan je perfect alles op het scherm bekijken (als nadeel is de kijkhoek dan ook wel beperkt, maar dit maakt dan ook minder uit). Dit is voor mij toch echt wel een killer-feature, zeker voor in de zomer op ons terras je smartphone te kunnen gebruiken.

Momenteel is er trouwens en firmwareupdate voor de Sony Xperia Z (naar versie 10.1.1.A.1.253 zoals ambassadeur Mathieu laat weten) aan het uitrollen, die ook aan de ingebouwde camerasoftware verschillende verbeteringen aanbrengt. Nadeel is wel dat vele eigenaars een slechter batterijverbruik melden door de nieuwe firmware (vermoedelijk een bug in combinatie met de stamina-mode, die juist de batterij zou moeten sparen).

Camera Xperia Z

De Xperia Z beschikt over waanzinnige camera specs voor eens smartphone te zijn:

  • 13-megapixel Exmor RS-camera met autofocus en flitser
  • 2-MP Exmor R-camera aan de voorzijde (1080p)
  • Superior Autofocus mode. Let wel hierbij wordt een deel van de rand weggeknipt voor stabilisatie en heb je maar 12Megapixel
  • burst fotomode die 10 frames per seconde maakt met een resolutie van 9 megapixel.

De standaard fotoapp is eenvoudig te gebruiken en je kan dan ook al snel gebruik maken van de vele ingebouwde instellingen en filters.

Zo heb je ingebouwde fish-eye filters, caleidoscoop,…

Wat professionals ermee kunnen

Onderstaande videoclip is volledig met een Xperia Z gemaakt.

3th party camera apps

In de Android play store staan er talloze extra camera-apps. Ik ben eens wat voort gaan spelen en hierbij 2 van de vele gratis apps. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook versies van Photoshop voor op je Android toestel, maar ambassadeur Pablo toont aan, dat deze toch nog niet echt vlot draaien.

Tina Time-lapse app

Met de gratis android Tina Time-lapse app kan je zeer eenvoudig je android smartphone op een geregeld tijdstip foto’s laten nemen. Hiermee kan je dan nadien leuke timelapse-video’s gaan maken.

De instellingen spreken voor zichzelf en de app is dan ook eenvoudig en snel in gebruik.

Nadien kan je dan de verschillende foto’s aan elkaar gaan monteren met bijvoorbeeld het freeware ImagestoVideo. Hieronder een snel experimentje waarbij ik de Xperia afgelopen vrijdag 45min. buiten heb laten staan met zicht op de achterliggende tuinen.

Camera360 aap

Wil je nog meer leuke fotofilters, dan is de gratis Camera360 app een aanrader in de Playstore.

Hiermee krijg je nog wat leuke fototoesteloptie’s, die de 13Megapixel camera van de Xperia Z helemaal een volwaardige digitale camera maakt.

ZO kan je eenvoudig spelen met tilt-shift effecten en kleurenkiezers.

Voor mijn blog probeer ik steeds de nodige foto’s te maken op events. Deze week staat de affiliatedag in Utrecht op het programma en weet ik nu al zeker, dat ik geen apart fototoestel meer ga meesleuren voor de nodige foto’s (naast die tablet die ik nu al ging thuislaten om de twitterstreams te kunnen volgen).

Wat ik wel nodig zal hebben is mijn smartphone noodlader, want de batterijduur is toch wel het zwakker punt van deze (en de andere toplevel smartphones)… 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments