Update 23 maart

Een mooi overzicht van Axios met de huidige TikTok bans.

 

Update 9 maart
Zoals voorspeld dat er drama ging komen, is deze nu ook tot bij ons gekomen met het nieuws dat de Vlaamse overheid TikTok gaat verbieden op devices van Vlaamse overheidsambtenaren. De Vlaamse overheid is wel altijd streng/kritisch, want zie ook het gekende beleid over de FB pixel bij hen.

Benieuwd hoe De Lijn (zie hun TikTok account), VRT (zie het stukje over Karrewiet hieronder),… hiermee gaan omgaan. 😬

Is dit terecht of niet? Veel paniekvoetbal momenteel, vermoedelijk ook wat lobbygroepen van Amerikaanse Big Tech die gretig meespelen en eigenlijk is het eerder over de kinderen dat we het ook moeten hebben. In de Tweakers podcast van deze week maken ze de vergelijking met het Nederlandse verbod voor alcohol onder 18 jaar. Dienen we kinderen hier niet nog harder voor te beschermen?


Zoals jullie hier al wel gezien hebben, geef ik deze maanden overal presentaties voor ouders en ging ik over dit thema ook al iets vertellen in de podcast van Maison Slash.

1 van die topics die ik aanhaal in mijn presentaties, is hoe het dit jaar een speciaal jaar voor social media aan het worden is en TikTok toch wel in een storm zit. In België vallen we dan allemaal snel van onze stoel, terwijl in andere landen het debat al langer bezig is.

 

Enkele voorbeelden van drama in verschillende landen:

Ook grote accounts van universiteiten posten nu niets meer nieuw op hun TikTok account. Zie dit voorbeeld van de TAMU universiteit in Texas.

Deze blogpost gaat snel verouderd zijn, maar hier geef ik alvast enkele redenen van waarom er zoveel drama is over TikTok EN ook enkele kanttekeningen.

 

1. De nieuwe privacy policy van TikTok

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance en zij hebben op 2 december 2022 een nieuwe privacy policy online geplaatst, die direct voor drama zorgde.

Enkele leuke passages die direct vragen opwerpen:

  1. Er is geen End-to-end encryptie van direct messages. Zij verzamelen alle content en screenen deze dus. Alle direct messages zijn dus leesbaar door hen.
  2. Chinese werknemers hebben toegang tot de data van EU/US gebruikers. 🙈

China heeft in eigen land de afgelopen jaren reeds laten zien hoe ze data en gezichtsherkenning inzetten voor het sturen van hun bevolking en natuurlijk is er nu de vrees, dat TikTok een toegangspoort in de Westerse wereld is hiervoor. Naar het maken van een gezichtherkenningdatabase zijn social media apps met leuke gezichtsfilters natuurlijk een leuk instrument.

 

 

2. Douyin versus TikTok?

Euhm Douyin!?!? Je moet niet denken dat China zijn eigen landgenoten hetzelfde doomscrolling platform gaat laten gebruiken. In China is TikTok niet beschikbaar, maar wel de binnenlandse variant Douyin.

Om je een idee te geven van de verschillen tussen TikTok en Douyin:

  • Gebruikers onder 14 jaar mogen maar 40min op hun account/dag (om zo doomscrolling verslaving tegen te gaan).
  • Voor die jonge gebruikers is de app afgesloten tussen 22u en 6u.
  • De jongerenmodus toont voornamelijk “verrijkende” educatieve inhoud
  • De jongerenmodus laat geen interactie toe met video’s of andere gebruikers
  • Voor gebruikers onder de 21 zou er ook een nieuwe app komen met strenge regels.

Als je trouwens mee bent met de online gaming regels in China, dan weet je dat ze daar inderdaad echt wel anders kijken naar de digitale/schermtijd bescherming van hun kinderen en jongeren. 🙈

En jawel de eigen Chinese markt is volledig afgesloten voor de andere social media platformen.

 

 

3. Het TikTok algoritme

Het fundamenteel verschil van TikTok met andere social media platformen is dat het een volledig algoritmisch gebaseerd platform is. Het meerendeel van de gebruikers (ik kwam cijfers tegen van 82% van de gebruikers) gebruikt gewoon de “For you pagina” en laat het algoritme video’s voorstellen. Doordat dit algoritme zo goed is, krijg je het verslavende doomscrollen. Het algoritme gaat alle mogelijk data gebruiken om zo goed mogelijk je smaak te kunnen inschatten.

Dit maakt natuurlijk ook dat je hierdoor bepaalde content kan gaan sturen, censuur kan gaan toepassen en sommige zaken meer laten zien. Een super gedroomde tool dus om een samenleving te sturen. Denk maar aan topics als Andrew Tate zijn uitspraken, klimaatontkenning, de push om jongeren wijs te maken dat dropshipping hen rijk gaat maken,…

Daarbij kwam dan ook nog eens het nieuws over de boost-knop die TikTok aan de achterkant heeft om bepaalde video’s te gaan “opwarmen” en sneller viraal te laten gaan. TikTok spreekt over 0,002% van de video’s die zo manueel worden viraal gemaakt, terwijl een extern onderzoek over 1-2% van de dagelijkse video’s spreekt.

Ook MKBHD (Marques Brownlee) sprak in zijn podcast WVFRM hierover. Zijn eerste video’s op het platform ging zo hard viraal, wat manuele boosts zeker kunnen verklaren. Dit is natuurlijk het gedroomde instrument om een dergelijke creator snel te binden aan het platform, daar er plots zoveel bereik is.

Ik heb er ook zelf even mee gespeeld en er speelt natuurlijk het concept, dat de eerste video’s van een gebruiker ook gewoon harder worden gepushed (om je direct een grote high te gaan geven).

 

 

4. Het journalisten verhaal

In 2022 kwam Forbes met het verhaal dat medewerkers van Bytedance data van de app gingen gebruiken om journalisten die over TikTok schreven te gaan profilen. Dit zijn verhalen die we ook bij Uber hebben meegemaakt in de begindagen en ook daar heeft dit de nodige drama opgeleverd.

Hierop kwam een Twitter spelletje van welles-nietes, dat ook naast de kwestie werd beantwoord.

Met weerlegging van deze claims door de journalisten.

5. Het feit dat zeer jonge kinderen hierop zitten

De officiële leeftijd waarop je een account mag aanmaken is 13 jaar. TikTok doet wel degelijk best veel moeite om accounts van -13 jarige gebruikers automatisch te gaan afsluiten (in mijn presentaties vertel ik daar nog wat zaken over).

MAAR spijtig genoeg laten veel ouders juist toe dat ook veel jongere kinderen een account aanmaken (met een foutieve geboortedatum). Het is dus gekend dat er zeer veel jonge gebruikers zijn op het platform.

Ook het Ketnet Karrewiet jeugdjournaal geeft het zelf aan, dat ze van Instagram naar TikTok zijn verhuisd. Het blijft toch wel een ethische keuze, want ook mijn kinderen zien via Karrewiet tv-uitzendingen hierdoor veel TikTok promotie voorbijkomen.

 

Eind januari gaf de TikTok CEO (Shou Zi Chew) dan weer zelf toe, dat hij zijn kinderen (6 en 8 jaar) echt veel te jong voor TikTok vindt. Als je ziet hoe ze in China omgaan met Douyin en jonge kinderen, dan blijft het verbazen dat wij wel jonge kinderen loslaten hierop.

 

Belangrijke kanttekeningen in deze anti-TikTok stemming vanuit de VS

Een kanttekening is natuurlijk de slechtere relaties met China en de anti-China stemming in de VS (zie het “extreem kleiduifschieten” op alles wat rondvloog de afgelopen weken boven Canada en de VS). Het is voor het eerst dat de VS te maken krijgt met een groot social media platform, waarover hun wetgeving minder te zeggen heeft.

Voeg daarbij ook nog eens dat TikToks advertenties momenteel zo scherp geprijsd zijn, dat ze veel advertentiebudget aan het weghalen zijn bij Amerikaanse platformen als Meta, Google en Snapchat. Dat maakt dat lobbygroepen in de VS/EU van die platformen, natuurlijk alles eraan willen doen om TikTok te dwarsbomen. 😬💸

Deze blogpost gaat de komende weken waarschijnlijk nog verder worden aangevuld, maar is vooral ook weer een persoonlijk archief voor mezelf om naar te verwijzingen in presentaties, lessen en trainingen. Heb je nog belangrijke tips, gooi ze hieronder in de reacties.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1 jaar geleden

En kijk plots komen er meer en meer goede beslissingen om kinderen tegen zichzelf te gaan beschermen.

https://newsroom.tiktok.com/en-us/new-features-for-teens-and-families-on-tiktok-us