De combinatie van mijn vrouw, die Londen nog nooit had gezien en de mogelijke chaos rond een harde Brexit liet ons in maart een citytrip maken richting Britse hoofdstad (met de Eurostar, zie onze tips daarrond).

Het blijft spannend of ze nu 12 april uit de EU crashen met alle gevolgen van dien en als je nu het dagelijks schouwspel in het Britse lager huis ziet, dan zie ik het niet goedkomen. 🤷‍♂️🙈

Londen is een wereldstad en het gevaar is dat je als een schaap braaf mee de toeristenkudde achterna stapt tussen de toeristische attracties. Daarom breng ik in deze blogpost enkele Londen citytriptips op een rijtje.

Bagageservice 2min van St. Pancras station

Je komt aan met de Eurostar met je bagage en de beste tip is om deze direct ergens “te dumpen”. Na wat online zoeken kwam ik uit op een krantenwinkel op 2 min wandelen van het station met een bagagekot (Kings Cross Luggage Storage).

We hebben hun service (die spotgoedkoop is tov de andere opties in die buurt) 2-maal gebruikt en was echt super vriendelijk en correct. Natuurlijk zat er in onze bagage niets van waarde en namen we die zaken mee in onze dagrugzak.

 

Transport in Londen -> Oyster Card

Alle publieke transportmiddelen kan je eenvoudig betalen met de zogenaamde pre-paid Oyster Card, waarop je een bedrag kan opladen. Zowel metro, bussen (bovenaan vooraan zitten natuurlijk 😉 ), waterbus (naar bijvoorbeeld Greenwich),… kan je ermee betalen.

PS: Je kan in Google maps trouwens alle info tot op de minuut nauwkeurig terugvinden. Zo spring je dus eenvoudig bus op en af, op aangeven van Google Maps.

Trap niet in de val van het kopen van een Visitor Oyster card op bijvoorbeeld de Eurostar. Beter kan je een gewone Oyster Card kopen aan de metro automaten onder St. Pancras station. je betaalt een waarborg, maar op het einde van je citytrip kan je je Oyster Card terug omruilen via die automaten. Zo krijg je alles wat erop staat en je waarborg cash terug.

Bij die Visitor Oyster Card moet je deze opsturen en krijg je een bankcheque opgestuurd nadien… 🙈

 

YouTube creator space

Achter het Pancras station ligt in de nieuwe kantoorwijk trouwens het kantoor van Google UK. Domweg komen we er nu pas achter dat hier een YouTube creator space zit met bijhorende YouTube merchandise store, die je zo kan bezoeken.

(Bewijs even dat je een echte geek bent, door de reden van die post-it art te weten. 😉 )

 

Regent’s canal als toptip

Vanuit St. Pancras station ga je naar de achterkant waar een volledige nieuwe stadswijk in opbouw is. Van hieruit moet je zeker het “towpath” naast Regent’s Canal afstappen richting de wijken Angel en Hoxton in het oosten van de stad.

Dit stadskanaal ligt vol met traditionele Britse kanaalboten als woonboten en het towpath is nu ook vooral een veel gebruikt fietspad richting de kantoortorens rond Kings Cross station.

Wanneer je richting het oosten wandelt zal je ook een manueel bediende sluis tegenkomen. Wij hadden het geluk om de bevoorradingsboot hier te ontmoeten, die dus de vele woonboten langsgaat met levensmiddelen.

Een stukje Londen, dat je nergens ziet als je de toeristenkudde in het centrum volgt.

 

Notting Hill maar vergeet Portobello Road market

Dat de hipsterwijk Notting Hill het bezoeken waard is, mag wel gekend zijn. De fout die je alvast niet mag maken is om zaterdagmiddag dit te gaan doen (of net wel als je graag al schuifelend tussen de massa wilt gaan in de toeristenkudde 🙈).

Dus verken zelf de Instagram-waardige straten (meer hierover in een volgende blogpost 😉 ) zoals Farmer street en de andere straatjes aan de overkant van het Notting Hill gate metrostation.

It’s always time for Greenwich

Greenwich kennen we allemaal van die befaamde nulmeridiaan. Het is een zalig plekje groen net buiten de stad met een super uitzicht over het financiële centrum. Vergeet even de metro en neem de waterbus, die stopt aan de Tower Bridge, die je voor 7£ comfortabel naar Greenwich brengt.

Wij kozen ervoor om vooral NIET te betalen om die gewone lijn op de grond te mogen bekijken, want net voordat je de top van de berg boven Greenwich park bereikt kan je rechtsaf door een ijzeren poortje. Hier heb je evengoed een kans om op de foto te gaan met die 0 meridiaan (die trouwens fout ligt 😉 ).

Beneden in het park is trouwens het National Maritime Museum met gratis toegang en een leuke overdekte speelplaats voor kinderen.

Wij bezochten in dit museum de betalende Astronomy Photographer of the Year exhibition en vergaapte ons aan super foto’s van het noorderlicht.

In Greenwich heb je ook 1 van die talloze overdekte markten en persoonlijk vind ik deze nog  1 van de meest leuke en authentieke (zonder al teveel typische toeristenrommel).

Londen is steeds een dure stad geweest, maar wanneer je buiten de toeristische trekpleisters gaat, is eten en drinken van een normaal prijsniveau (met dank aan die lagere £). Toeristische attracties of een musical bezoeken is wel super duur en dan genoten wij liever van enkele wandelingen door de niet te drukke wijken aan de rand.

Londen blijft top enja een weekend zonder kinderen is altijd top, maar zorg toch maar voor goede wandelschoenen (afgeklopt op dik 60k stappen op 3 dagen tijd). 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5 jaren geleden

Wie een goede travelguide zoekt: de pocketguide en app van Time to Momo vonden wij echt top.

Mattias
5 jaren geleden

Je hebt zelf geen oyster kaart nodig. Je kan je bankkaart met RFID gebruiken.