In een vorige blogpost liet ik reeds zien hoe ik het energieverbruik van mijn thuisnetwerk en homeoffice eens ben gaan meten. Dit om kritisch naar ons elektriciteitsverbruik tijdens mijn thuiswerken te kunnen zien. Maar dat bezig zijn met je elektriciteitsverbruik is ook maar morrelen in de marge (als je dit vergelijkt met je verwarmingskosten tijdens een winter).

Een volgende stap was dus eens kijken naar de verwarming van mijn homeoffice. Verwarmen op gas gaat een leuke worden bij een eventuele echt koude winter. Al merk je toch wel een daling van die gasprijzen, doordat de vraag echt wel naar beneden aan het gaan is door alle maatregelen en alle gezinnen die kritisch kijken naar hun gasverbruik.

 

Stap 1 – vorige winter: thermostaat en aansturing gasketel

Vorige winter heb ik al een Netatmo slimme thermostaat geïnstalleerd en nadien mijn Vaillant gasketel nog gaan uitbreiden met een modulatie printplaatje (Vaillant België wilt niet weten van deze uitbreiding in tegenstelling tot Vaillant Nederland, dus deze blogpost is best populair geworden).

Logisch want met een printplaatje van 30eur en 10min gepruts is onze gasketel nu een pak efficiënter.

 

Mijn thuiskantoor is amper 7m2 groot (soort bergruimte), maar wel aan de koude NO kant van het huis en zeker in de wintermaanden voel ik dit toch wel. Dit was vorige winter echt een probleem (de woonkamer mooi op temperatuur en mijn thuiskantoor toch wel te koud om stil zittend te werken).

Vorige winters nam ik dan de draagbare thermostaat mee naar mijn homeoffice, maar daardoor maakte de gasketel soms echt wel overuren (en was het in de woonkamer al snel 22-23°). Nu gaan we slimmer zijn en proberen op een andere manier het thermisch comfort toch beter te maken in mijn kleine bureau.

(Voor de volledigheid hoop ik dat je al een goede dakisolatie en muurisolatie hebt. Wij zijn nog altijd super blij met die spouwmuurisolatie 9 jaar geleden. 😉 )

 

Stap 2: ontluchten en bijvullen

Een simpele en kleine tip, maar maakt deze winter een wereld van verschil. Dus ga toch maar eens die radiatoren langs met zo een ontluchtingssleuteltje.

En zoals overal meegegeven in de media deze dagen. Let op als je je gasketel lager van temperatuur gaat instellen. Wanneer die gasketel ook gaat zorgen voor je warm water in de badkamer, dan mag je je gasketel niet onder de 60° instellen, omwille van de legionella bacterie. Wij hebben 2 aparte gasbranders voor centrale verwarming of de badkamer, dus die van de centrale verwarming is nu lager ingesteld.

 

Stap 3: Radiatorfolie aanbrengen in homeoffice

In mijn homeoffice heb ik maar een kleine muurradiator hangen onder mijn bureau. Lekker warm aan mijn voeten, maar net te weinig op echt koude winterdagen om het goed warm te houden.

Die radiator hangt dan nog eens aan een 1-steen dik muurtje dat een technische ruimte onder het schuin dak gaat afscheiden. Daar heb ik de nodige isolatie al toegevoegd, maar toch is die muur aan de NO-kant echt een koude plek. Warmte die die richting uitgaat, is dan ook verloren.

Met deze energiecrisis heb ik dan ook eindelijk de 1 minuut moeite gedaan om deftige radiatorfolie achter de radiator aan te brengen (met dubbelzijdige plakband is dit een eenvoudig werkje), zodat de warmte maximaal naar mij wordt gereflecteerd en niet door die dunne muur verdwijnt.

Je kan radiatorfolie eenvoudig online bestellen in een rol om te bevestigen op de muur.

Is radiatorfolie dan een wonderoplossing? Neen zeker niet. Ik heb het hier gedaan, omdat het een niet-goed geïsoleerde muur is. Bij binnenmuren of goed geïsoleerde muren gaat er weinig effect zijn.

 

Stap 4: Een speedcomfort geïnstalleerd

De Speedcomfort is een zogenaamde radiatorventilator die al langer goed gekend is in Nederland de afgelopen jaren (Nederlandse uitvinding), maar nu hier pas opkomt.

Het principe is dat je een behuizing met 3 kleine fans (type computerfans) onderaan je radiator gaat bevestigen (via een handig magneetsysteem) en zo extra luchtverplaatsing gaat veroorzaken doorheen je radiatorelement. Zo krijg je meer opgewarmde lucht in de kamer.

Natuurlijk is dit perfect zelf in elkaar te zetten en dit wil ik zeker eens gaan bouwen (zie vele tips in dit Tweakers forumtopic), maar nu ben ik voor de snelle en betrouwbare plug-and-play versie gegaan van Speedcomfort zelf. Een nadeel is dus wel, dat je de fans niet kan regelen om ze sneller of trager te laten draaien.

Doordat er kleine eenvoudige computerfans worden gebruikt is het stroomverbruik super laag (+/- 0,5 Watt).

De prijs zit online overal rond de 59EUR.Voor mij de prijs wel waard, daar het echt rond thermisch comfort gaat in mijn bureau (waar ik toch vele uren per dag doorbreng).

 

Bevestigen met de magneetvoetjes, temperatuursensor aanbrengen (vanaf dat die in de aanvoerbuis 33gr meet gaan de fans draaien) en in het stopcontact steken. En jawel het verschil is direct merkbaar. Je krijgt al snel een warmere luchtstroom in mijn bureau, waardoor het thermisch comfort veel sneller gaat verhogen. 🤗🔥

Gebruik je de temperatuursensor niet, dan draaien de ventilatoren continu trouwens (hint voor automatisatie met een slimme stekker bvb).

Een twitterdraadje met discussie hierover en in dit draadje geven ze terecht aan dat een radiator van type22 of type23 het meest geschikt hiervoor is (radiator met lamellen dus waartussen die lucht kan stromen).

Ook wanneer de gasketel terug stopt, blijven de fans nog doordraaien, daar de wateraanvoer nog boven de 33gr zit.

Het geluid is hoorbaar en het is zeker niet super stil, maar met de Synology NAS hier in mijn serverkast maakt meer geluid. In een super stille ruimte ga je hier misschien meer last van ondervinden.

Tips voor een speedcomfort:

  • Let erop bij het aankopen dat je de juiste set koopt (en dus geen uitbreidingsset zonder adapter!). Deze is trouwens overal uitverkocht aan het geraken.
  • Eerst goed stofzuigen en ontstoffen is echt wel aangeraden, anders ga je stof de kamer rondblazen.
  • 1 Speedcomfort zou goed zijn voor 30m3 ruimte. Meer dan voldoende dus voor mijn kleine bureauruimte.
  • Heb je kleine kruipende kindjes, let er dan op dat de fans niet afgeschermd zijn en er dus vingertjes kunnen aan voelen. 🩸

Ik ga nog ergens een eenvoudig slim stopcontact bestellen, zodat ik ook vanuit mijn Home Assistant meer controle heb over wanneer ik deze wel en wanneer niet wil aanhebben staan (in het weekend, als ik op locatie werk, als ik online aan het lesgeven ben of een video aan het opnemen ben).

Het eindresultaat ziet er nu zo uit. Dit zit onder mijn bureau aan mijn voeten verstopt, dus onzichtbaar, maar zeker voelbaar van verschil in comfort. 👌

Stap 5: Vergeet verluchting en CO2 niet

Ik hoor mensen die nu petroleumkacheltjes enzo willen gaan gebruiken in hun thuiskantoor. Let dan maar goed op voor CO2 en genoeg verluchting. Wij hebben hier een Netatmo weerstation in huis met 3 binnenmeters voor ook het meten van de CO2 waarden.

Als het echt een sneeuw/vrieswinter zou worden, dan hebben we een elektrisch olieradiator, dat ik kan gebruiken (wat lang warmte blijft uitstralen), maar kijk we hebben in Lapland al eens -30gr in een hutje overleefd tijdens een sneeuwscooter expeditie, dus  🤷‍♂️❄️

Wat ik trouwens nog het beste vind van deze energiecrisis is dat we plots allemaal veel bewuster hiernaar gaan kijken. Aanpassingen en tweaks die nu worden gedaan, gaan hopelijk op de komende jaren de vraag naar beneden brengen. 👏👊

Ik wacht trouwens ook nog op een Belgische variant van deze video… 😅

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments