De afgelopen jaren heb ik nu al wel met enkele EV’s rondgereden, maar dit bleef steeds beperkt tot onze Belgische landsgrenzen. Tijd om eens een real-world test te doen en op vakantie te gaan met een elektrische auto.

Bestemming? Bad Dürrheim in het Zwarte Woud (waar we om de 2 jaar afspreken met vrienden uit mijn Mechelse studentenperiode), dit kuuroord ligt op een goede 650km rijden.

Auto? De Audi e-tron 55, die in de Audi-fabriek in Vorst wordt gemaakt (weetje: waar ik vroeger mee verantwoordelijk was voor de loonberekeningen tijdens mijn SAP tijd). Onze test e-tron is onlangs trouwens nog naar de poolcirkel gereden.

Audi e-tron langs buiten?

Het minste wat je kan zeggen is, dat de e-tron opvalt en voor bekijk zorgt (op de Duitse autobahn kwamen auto’s geregeld naast ons rijden om te komen kijken/staren). Van afmetingen zit hij tussen de Q5 en Q7 en door het extra gewicht van de batterij (700kg) is zijn leeggewicht al snel 2,5ton.

Wat cijfertjes op een rij:

  • WLTP bereik van 417km (ik ga realistisch van 320-330km uit)
  • Batterij van 95kWh met maximaal DC-laadvermogen van 155kW
  • 408pk met 664Nm koppel (170pk op de vooras + 190pk op de achteras + tijdelijke overboost)
  • 0->100km/u in 5,7 sec met top begrensd op 200km/u
  • Je mag geremd tot 1800kg aan sleurhut trekken

Door de 2,5ton en de afmetingen heeft de e-tron natuurlijk niet het kenmerkende elektrische go-cart rijgevoel en is alles wat slomer en bedachtzamer. Totdat je de Sport-mode activeert en zo de tijdelijke overboost naar 400PK gebruikt.

Een voordeel van deze afmetingen is er naar je eigen veiligheid, daar je in een rijdend fort op wielen zit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door audi obsession | sports cars (@audi_obsession) op

Gadgetgehalte van de e-tron?

Van een Audi (en dan zeker in deze prijsklasse) mag je natuurlijk een hoog gadget gehalte verwachten.

Een Head-up display voor de bestuurder is bij de meeste luxemerken redelijk standaard aan het worden (als optie) en deze van Audi werkt dan ook zeer goed en geeft alles aan, wat je wilt zien. Het staat op het lijstje voor mijn nieuwe wagen, want zoveel veiliger als bestuurder.

Het laadcontact zit links vooraan en komt te voorschijn na een druk op de knop naast het e-tron logo, waarna het klepje openschuift alsof de grot van Alibaba openklapt.

Leuker wordt het, wanneer je de optie “virtuele zijspiegels” mee op je e-tron hebt staan (enkel verkrijgbaar in combinatie met een resem andere opties trouwens), waardoor je zijspiegels vervangen worden door 2 camera’s en je in de zijdeur een scherm krijgt met de beelden (en assistentie naar dode hoek, wanneer je terug kan invoegen,…).

Hard wennen tijdens het eerste uur, maar nadien ben je er al snel mee weg. Vooral in regencondities vond ik het een meerwaarde, anders zou ik er persoonlijk geen 1800EUR voor over hebben.

Combineer de e-tron met de nodige opties en het prijskaartje loopt namelijk al snel op richting de 100.000 EUR, maar dan heb je wel een top afgewerkte Duitse luxewagen en geen Amerikaanse plastic afwerking. 😉

Voor de berekening van de VAA en fiscale aftrekbaarheid in 2020 kom je op volgende waarden:

  • VAA als bestuurder 2020: 230-280EUR
  • Fiscale aftrekbaarheid 2020: 100%

Zelf ben ik geen fan van de alles-in-een-scherm-evolutie op het dashboard, waarbij fysieke knoppen door instellingen op een touchscreen worden vervangen. Zeker tijdens het rijden is het draaien een een fysieke knop net dat eenvoudiger.

 

Real-life ervaringen met op vakantie gaan met een e-tron?

Met 1400km op enkele dagen tijd hebben we de e-tron eens echt kunnen ervaren en onze ervaringen met deze trip heeft 2 andere gezichten.

Heenweg (Brussel – Luxemburg – Straatsburg) – euhm waar zijn we aan begonnen?

In de heenweg zijn we langs Luxemburg richting Straatsburg gegaan voor een nachtje hotel, om dan ’s morgens de bekende Schwarzwaldhochstrasse (de B500 vanuit Baden-Baden) te nemen doorheen het Zwarte Woud.

De Belgische “snel”lader in Wanlin (50kW) werkte niet en daardoor diende we de volgende afrit te nemen om in de verkeerde richting te gaan laden. Er stond echter maar 1 lader en het was aanschuiven met een iPace en Tesla S voor ons. Ok, dan rijden we maar voort en laden we bij de Lidl van Neufchateau (bij Lidl’s kan je 30min gratis laden aan een snellader)…

Door nog wat foute gokjes, een niet-werkende snellader en foute inschattingen, werd het op de péage in Frankrijk nog even spannend met nog 20km bereik en de hoop dat de volgende snellader wel zou werken en vrij zou zijn. Oef… een relatiecrisis kunnen vermijden en de 50kW snellader werkte (over het “eten” dat we voorgeschoteld kregen tijdens het wachten spreken we hier niet meer 🤢).

België en Frankrijk zijn dus redelijk onbetrouwbaar met “snelladers” van maar 50kW, meestal maar 1 of 2 chargers, veel chargers die niet werken en zeker in de vakantieperiode grote kans dat je er mag aanschuiven door de vakantiedrukte en steeds grotere populariteit van EV’s.

Schwarzwaldhochstrasse / B500

Deze autoweg doorheen de bergen van het Zwarte Woud vertrekt in Baden-Baden en is zeer geliefd bij motorrijders en huurders van sportwagens. En terecht! Eindeloze bochten doorheen een top landschap.

Deze blogpost van een travelblogger geeft je trouwens de nodige tips over de wegen en hoe je er alles uit kan halen.

 The 130 Kilometers (85 Miles) between Baden-Baden and the Swiss border is a true driver’s nirvana.

With more than a thousand Kilometers of great driving roads, little traffic (if you know where and when to go – see tips), and few and short connecting sections, the 6,000 Sq. Km (2,300 Sq. Miles) area is a wonderful motor-head playground – probably Europe’s best.

Je waant je er soms op een extra racetrack en de e-tron voelde zich dan ook in zijn sas op de kronkelige wegen, waar soms wat extra power wel handig was (al was het maar om even naar Sport-mode te switchen voor een inhaalactie).

De 200km doorheen de bergen met continu versnellen, optrekken en de remmen ingaan was een eitje en we merkten weinig extra verval op in het rijbereik.

Terugrit = Autobahnnn en lang leve Ionity

De terugrit was dag en nacht verschil. Met dank aan routeplanner abetterrouteplanner.com (ook als PWA app op je smartphone beschikbaar), waar je aangeeft welk type wagen je hebt en met hoeveel batterij je vertrekt, hadden we een perfect uitgestippelde route langs 2 Duitse Ionity chargers op de autobahn.

Dus ipv. de snellere weg langs Luxemburg, de iets tragere weg langs Duitsland, maar wel met snelladers. Wij hebben op de terugrit exact 20min en 32min aan een Ionity lader gehangen.

Het Ionity netwerk is wat de niet-Tesla EV’s echt kan doen doorbreken. In plaats van 1 of 2 50kW chargers staan er op de Ionity locaties 4-8 laders, die tot 350kW aan vermogen leveren.

Combineer dit met een flat-fee van 8EUR om te laden, wat maakte dat de terugrit super aangenaam werd (zeker daar ik op de autobahn ook hoge snelheden kon aanhouden en dus niet aan 90km/u op economie diende te rijden).

Dankzij de snellader in de e-tron en de optimalisatie voor Ionity kan de e-tron dan ook vol laden. Zo zie je hier dat we 60kWh op 32min konden laden. Aan de flat-fee van 8EUR komt dit op 0,13EUR/kWh en voor de e-tron dus op een kostprijs 3,2EUR voor 100km rijbereik. Dat wil ik een Q5 of Q7 eens zien doen op de autobahn aan 150km/u. 😉

De e-tron laadt trouwens zo snel, dat de combinatie van e-tron en 350kW Ionity snellader wel gevoelig is voor storingen. Bij de eerste lader lukte het niet en gelukkig had ik de tip gezien om dan gewoon de Ionity hotline (vriendelijke EN support) te bellen, die remote de charger kunnen herstarten, waarna het wel lukte. Bij de 2de lader werkte alles vlekkeloos.👌

In Belgie zijn er nu 4 Ionity locaties met ultrasnelle laders en hopelijk wordt dit snel landelijk verder uitgebreid, want zo wordt elektrisch laden echt wel top.

Terug thuis: laden in het Belgische straatbeeld

In onze woonplaats staan er 2 trage laders van 11kW, waar de e-tron dan ook 8,5uur heeft aangehangen om terug opgeladen te geraken. Het is al wel mooi dat alle laadpassen bij de vele palen werken, maar heb je thuis zelf geen laadmogelijkheid, dan is het toch behelpen zo. De beste tip is natuurlijk voor het laten plaatsen van een laadpaal thuis.

Een tip is trouwens dat je bij meer en meer Lidl’s gratis 30min kan laden (meestal kan er maar 1 auto tegelijkertijd, maar de 2de auto kan al ingestoken worden en start dan automatisch) aan een charger tot 50kW (zie dit Chargemap overzicht). We zagen dan ook veel EV’s en hybride eigenaars hun wagen inpluggen om nadien hun boodschappen te gaan doen.

Het overzicht van Lidl’s met gratis laadpalen.

Met een elektrische wagen op vakantie?

Ik mag blij zijn dat onze terugrit zo goed liep, want anders had ik mijn vrouw nooit kunnen overtuigen van toekomstige vakanties met een EV. 😉

Je moet anders gaan rijden en plannen, maar het kan dus perfect en aan een lagere kostprijs, dan met een conventionele wagen. Zeker als je ziet dat we bij onze 2 hotels ’s nachts gratis mochten laden (Holiday Inn in Straatsburg heeft 2 22kW laders en, ons vast, Soleo hotel in Bad Dürrheim heeft ook een thuislader voor zijn eigen i3 en voor gasten).

Dusja op vakantie gaan met een EV kan perfect (als je 50kW “snelladers” kan vermijden en vooral aan de +150kW laders kan laden), of we die heenrit met onze kinderen erbij hadden overleefd, is een andere vraag. De terugrit langs Duitsland dan weer wel. Het is dus leren van goed te plannen en even op voorhand de route uitstippelen (andere toptips in dit artikel van Herman van Autobahn 😉 ).

De e-tron is Duitse topklasse en ik kijk er naar uit, dat ze het energieverbruik nog naar beneden kunnen brengen, om zo het rijbereik nog te kunnen toenemen. De aangekondige e-tron 50 (72kWh batterij en ook 11.000EUR goedkoper) met een kleinere batterij zou ik persoonlijk alvast niet aanraden (als je er ook mee op vakantie wilt 😉 ).

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stein
4 jaren geleden

Tesla heeft dan niet de mooie afwerking maar het supercharging netwerk is wel een gigantische meerwaarde. Geen laadproblemen gehad in Frankrijk en op 3 jaar nog nooit moeten aanschuiven om te kunnen laden. Ik heb zelfs pas recentelijk een laadkabel gekocht om op andere netwerken in te pluggen (omdat we op het werk nu ook laadpalen hebben). 0 range anxiety met Tesla.

Reply to  Stein
4 jaren geleden

Klopt zeker. Tesla zijn gouden zet was het zwaar sponsoren van hun netwerk en dit zit echt goed ineen. Al kwam ik ook heel wat Tesla 3’s tegen, die niet gratis mogen laden in Tesla netwerk.

Reply to  Herman Dailybits
4 jaren geleden

Daarnaast is Ionity sneller dan het Tesla SC netwerk als je een Tesla 3 hebt. En aan 8 euro per beurt…

4 jaren geleden

Herman, wat was je werkelijke verbruik tijdens zowel heen- als terugrit?

Reply to  Frank Louwers
4 jaren geleden

Wij kwamen op 24.8 kWh /100km heen en terug.

Reply to  Herman Dailybits
4 jaren geleden

En enkel de terugweg? 🙂