Deze zomer zullen tussen 14 en 26 augustus de eerste Youth Olympic games georganiseerd worden te Singapore. De 16 jaar oude Andrea Van Hoorne (BEL26) is 1 van de uitverkoren Belgische deelnemers. Daar Andrea een goed surfmaatje van me is, gaan we via dailybits.be de volgende maanden de nodige aandacht besteden aan de YOG (of JOG zoals het BOIC gebruikt) en Andrea haar voorbereiding.

We gaan van start met een klein interview met Andrea (dat ze me doormailde vanop het trainingskamp in het Nederlandse Medemblik). De volgende weken zullen we hier alle info brengen over haar materiaal, voorbereiding en doelen op deze eerste Youth Olympic Games. Bijkomende vragen mogen steeds doorgestuurd worden.

Andrea, kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Andrea, ik ben 16 en ik woon in Lier. Mijn grootste passie is windsurfen en ik vind dan ook dat ik te ver van de zee woon. Ik volg Wetenschappen Sport op het Atheneum te Lier. Ik surf tegenwoordig vooral in de Bic Techno 293 One Design klasse. De Bic Techno is een typische jeugdplank om wedstrijden mee te varen. Het grote voordeel van de Bic techno, is het feit dat deze een groot volume heeft, waardoor we haast altijd kunnen varen. De Bic techno kan dan ook in alle condities gebruikt worden voor wedstrijden (wat voor de Olympische spelen zeer belangrijk is).

Youth Olympic Games - Andrea

Je gaat in augustus deelnemen aan de YOG in Signapore, wat is dat juist voor een wedstrijd?

De YOG zijn de Youth Olympic Games en die gaan dit jaar voor de allereerste keer door. Dit zijn Olympische spelen voor jongeren van 15 en 16 jaar en ze gaan door in Singapore. De Belgische delegatie gaat met 51 atleten voor 18 disciplines en ik mag ons land hierbij vertegenwoordigen in de discipline “zeilen” of meer bepaald het windsurfen.

Youth olympic games

Je komt uit in de Bic Techno klasse, kan je voor niet-windsurfers eenvoudig beschrijven met welk materiaal jullie elkaar gaan bekampen?

Zoals ik eerder al vertelde is de Bic Techno 293 OD een echte eenheidsklasse, een jeugdboard om wedstrijden mee te varen in alle omstandigheden. Iedereen vaart met hetzelfde materiaal dus het gaat om het hebben van de beste techniek en tactiek in plaats van de dikste portefeuille. In Singapore varen we met nieuw materiaal dat door de organisatie ter beschikking gesteld wordt, waardoor iedereen zeker over hetzelfde eenheidsmateriaal beschikt.

Hoe heb je jezelf moeten kwalificeren hiervoor?

Wel, ik heb geluk gehad. Met de selectiewedstrijd op het EK te Cadiz (afgelopen kerstvakantie 2009-2010), was ik net buiten de selectie gevallen. Bij het opstellen van de selectienormen had men blijkbaar een aantal dingen over het hoofd gezien en daardoor waren er na alle selectieronden nog 7 van de 20 plaatsen vrij bij de meisjes. Omdat ik het op het WK in Weymouth vorig jaar goed gedaan heb, heb ik een Unused Quota Place toegewezen gekregen.

Weet je soms wat de condities gaan worden daar in Singapore en kan je je daarop ook specifiek voorbereiden?

Singapore ligt pal op de evenaar en daarom is het er in augustus héél warm en vochtig: gemiddeld 29° en een luchtvochtigheid van 75%. Het water is er ook erg warm waardoor er weinig wind is: voor augustus is dat gemiddeld 7 knopen. Dat betekent dus dat ik zeker mijn pomptechniek en mijn lowwind tactiek ga oefenen.

Wat zijn je plannen tot aan de YOG in Signapore? Ga je extra trainen deze weken?

Ik train alvast op mijn thuisclub (ZSC Broechem) en door de snikhete/windloze omstandigheden momenteel is dit perfect om te trainen voor Signapore. Voor ik naar Singapore vertrek ga ik ook nog eerst 5 dagen op trainingstage in Medemblik, samen met de Nederlandse Bic techno surfers. Op 21 juli vertrek ik naar het WK in Martigues in zuid Frankrijk. En tussendoor ga ik nog met mijn coach of mijn surfmaatjes varen in Zeeland of aan de Belgische kust.

Youth Olympic Games - Andrea
Youth Olympic Games - Andrea

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yves
13 jaren geleden

Go get them, Girl!
SHAKAA

Bart B-88
13 jaren geleden

Een trimsysteem voor de uithaler ken ik. Wat zijn al die andere koorden?

13 jaren geleden

trimsysteem voor neerhaler en ont-he-fly verzetbare trapezetouwtjes via hetzelfde systeem als een trimsysteem. Yep de bic techno is meer trimmen dan je zou denken, daar het een eenheidsklasse is, maakt alles een verschil!

peter b
13 jaren geleden

nog een paar katrollen en touwtjes en Andrea denkt dat ze terug in een bootje zit
anyway, goed bezig en veel succes gewenst