Update: deze video van me zit al bijna aan 250k YouTube views ondertussen… 😱🤷‍♂️

 

Video blijft altijd leuk om mee te experimenteren. Zo amuseer ik me geregeld met het maken van 1 of andere dom filmpje (zoals mijn Robomow knutselwerkje van vorige week) of met mijn Gopro een eventverslag te maken.

Video wordt steeds belangrijker op Facebook, via Instagram of via de live-streaming video app’s zoals Meerkat en periscope. Wie video zegt, denkt ook direct aan Youtube. De 2de grootste zoekmachine op het internet en afgelopen week mocht dit videoplatform zijn 10de kaarsje uitblazen.

Als enkele jaren heb ik al mijn video’s verhuisd naar 1 centraal Youtube kanaal, waar ik nu alles verzamel. Eerder schreef ik reeds een lange blogpost over het monetizen van Youtube video’s en door deze blogpost ben ik achter de schermen wat raad aan het geven aan een tv-ploeg, dus daar hoor je binnenkort zeker meer over.

Herman_Maes_-_YouTube

Viraal gaan dankzij Youtube suggested video’s

De amateuristische video’tjes die ik maak bereiken meestal een eerder klein publiek, waar ik me al heel gelukkig stel als er meer dan 1000 views op een bepaalde video komen. Groot was dan ook mijn verbazing om toevallig te merken dat mijn video van het Michelin CrossClimate event ineens meer dan 10.000 views heeft mogen ontvangen.

Tijd om even hierin te duiken, want het is met zulke lucky hits, dat je dus veel kan leren voor de toekomst.

Michelin_CrossClimate_tyretest_-_YouTube

Via de Analytics van mijn Youtube channel kan ik mooi bekijken vanwaar die vele duizenden views nu ineens vandaan komen en dan merkte ik dat Youtube deze video als suggested video aan het promoten is.
Analytics_-_YouTube

Wat verder onderzoek brengt aan het licht, dat mijn video getoond wordt naast bijvoorbeeld deze video van Michelin Italy, die meer dan 88K aan views op deze video hebben. Dankzij de juiste thumbnail foto en titel van mijn video, zijn er 3500 mensen, die vanuit deze Michelin Italy video zijn doorgeklikt naar mijn video.
The_MICHELIN_CrossClimate_Experience_-_YouTube

Opvallend is trouwens dat mijn video zelfs in Duitsland niet getoond zal worden, daar de rechtenhebbende muzikanten blijkbaar geen akkoord hebben gesloten voor de Duitse markt. Hierdoor wordt de video geblokkeerd voor Duitse Youtubekijkers…
youtube blocked content

Youtube tips voor suggested video

  • Description en titel steeds in het Engels
  • Goed nadenken over de titel, in de hoop dat Youtube en goede match kan maken.
  • Custom thumbnail gebruiken ipv. Youtube zelf iets te laten kiezen.
  • Juiste keuze van muziek maken. Een rechtenvrij muziekstuk is nog altijd het beste, maar kost ook meer werk.

Daarnaast heb ik ook de nieuwe functie van het toevoegen van een card met een link naar “the associated website” van mijn Youtube kanaal uitgevoerd. Zo krijg je nu op de video een uitvouwbare Youtube card met een extra call-to-action om naar mijn blogpost door te klikken. Natuurlijk heb ik de nodige UTM tagging toegevoegd, zodat ik kan meten of er daadwerkelijk iemand doorklikt.
Michelin_CrossClimate_tyretest_-_YouTube

Voor wie het Michelin CrossClimate filmpje nog niet heeft gezien, hier nogmaals een kans. 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arnout Van den Bossche
9 jaren geleden

Helaas blijft het ‘suggested video’ feest niet duren. Na enige tijd vindt Youtube het welletjes geweest en moet je andere dingen beginnen doen. Het liefst van al is dat Youtube ad’s kopen. Ik heb een video waar dit is bij gebeurd. Als je wil stuur ik je de stats
I.v.m. Suggested video: vergeet ook niet de ’tags’, want die beïnvloeden ook de rechterbalk. Dat is al gebleken uit de testen die ik heb gedaan.