Reviewen en testen van techgadgets is iets waar ik zelf heel kieskeurig in ben geworden. Een doordeweeks product nog eens gaan testen, brengt niet veel nieuw meer bij. Een nieuwe evolutie of introductie op de markt, maakt het altijd wat leuker.

1,5 jaar geleden heb ik reeds eens een Lenovo tablet getest. De Lenovo Thinkpad 8 tablet was toen de eerste Windows tablet, die ik in mijn handen kreeg en daarom intrigeerde hij me toen wel.

Lenovo staat niet stil en wilt geen volger zijn, maar een pionier (weetje: Lenovo is na Apple en Samsung de 3de grootste producent van tablets).

Waar Sony de kar van waterdichte tablets heeft gekozen, heeft Lenovo als unieke USP in zijn pro tablets nu een zogenaamde LED pico-projector ingebouwd. De Lenovo Yoga Tab3 Pro tablet is daarvan het nieuwste exemplaar.

Lenovo Yoga Tab3 Pro tablet

Geen Windows OS meer op deze tablet, maar een normale Android (Android 5.1 Lollipop) ditmaal. Er zijn wat berichten te vinden over een aankomende upgrade naar Android 6.0, maar voorlopig dus nog de oudere Android versie.

De tablet heeft een scherm van 10 inch en valt direct sterk op, door de grote cilinder aan 1 van de lange kanten van de tablet.
lenovo-yoga-tablet-3-pro-10-inch-main

Deze cilinder heeft verschillende bestaansredenen:

 • Betere grip en handling van de tablet
 • Herberging van een batterij van maar liefst 10200 mAh (ter vergelijking een Ipad Air2 wifi heeft een batterij van 7340 mAh ).
 • Een ingebouwde voet kan uitgeklapt worden voor het plaatsen, hangen, leggen,… van de tablet in de houding, die jou het beste uitkomt.
 • Het paradepaardje van deze tablet zit ook in de cilinder met de ingebouwde LED projector.

Natuurlijk maakt deze cilinder en batterij de Lenovo wel een pak zwaarder, dan de steeds dunner wordende concurrentie (667gram tov. de 447 gram van een Ipad Air2).

Een tablet met een projector?!?!?

lenovo-yoga-tablet-3-pro projector
De ingebouwde projector is toch echt wel het USP van deze tablet. De eigenschappen van deze projector liggen in lijn met andere LED pico-projectors:

 • De LED DLP projector heeft een resolutie van 854 bij 480 pixels.
 • Nog belangrijker is de waarden van de lumen helderheid. Met 50 lumen is de helderheid natuurlijk beperkt.
 • Energiezuinige LED projector, waarbij er 4-5uur wordt gehaald gewoon op batterij (de projector werkt trouwens maar bij minimaal 10% batterij).
 • Kan tot een beeld van maximaal 71 inch (1,8m diagonaal) projecteren.
 • Je kan zelf de focus aanpassen voor een optimale projectie.

Zelf heb ik op mijn homeoffice wat testen gedaan overdag en ook ’s avonds.

Projectortest overdag
De test overdag vanop 1,5m op een licht muur gaf duidelijk aan, dat in een niet-verduisterde kamer de beelden niet echt bruikbaar zijn.
Yoga TAB3 pro projector test

Projectortest in het donker
In het donker is het echter een ander verhaal. Het beeld vanop 1,5m is echt helder en perfect om ergens een presentatie af te spelen of zelfs een film te kijken. Natuurlijk is het geen HD beeld, maar ikzelf stond toch echt verbaasd van wat er mogelijk is (met tenslotte een gewone tablet).

Yoga TAB3 pro projector test - donker

Premium tablet die mooi is afgewerkt

De ingebouwde projector is een stevige added value, maar het blijft natuurlijk ook een premium tablet met mooie afwerking.

Voor mij is vooral de goede batterij een belangrijk punt bij een tablet.
tab3 pro tablet batterij

Daarnaast is de ingebouwde processor en het intern geheugen van 2GB meer dan sterk genoeg voor een goede business tablet. De ingebouwde wifi antenne geeft zelfs ZEER mooie snelheden op ons interne 5G thuisnetwerk.
Yoga TAB3 pro wifi test

Het scherm is een 2560 x 1600 quad-HD scherm, wat waanzinnig goede beelden laat zien (ter vergelijking een Ipad Air2 haalt met zijn Retina scherm 2048 x 1536 pixels).

De uitklappende achterklep maakt het handig om de tablet ergens te gaan plaatsen en je kan hem blijkbaar zelfs aan een keukenrek hangen hierdoor (voor gebruik in de keuken).
lenovo-yoga-tablet-3-pro-hang-mode-1

Natuurlijk heeft deze tablet ook een back- en front-camera (13MP en 5MP), maar buiten videocalling/skypen met de front-camera zie ik geen nut aan camera’s in een tablet.

Als laatste grote aandachtspunt is het schitterende geluid. De ingebouwde JBL stereospeakers met Dolby Atmos-geluid geven echt een goed geluid en de aanwezig Dolby Surround demo is verbazingwekkend goed.

Mijn bemerkingen op deze Lenovo tablet

Natuurlijk heb ik ook wel enkele (kleine) bemerkingen.

1. Zoals in andere reviews is de stabiliteit van de tablet niet super. Ik ondervind ook veel kleine glitches. Na het installeren van de nodige updates was dit gelukkig opgelost. Het is duidelijk dat er hard aan de firmware wordt gesleuteld.

2. Lenovo blijft een IT-bedrijf met een IT-geschiedenis. Getuige dit upgrade-scherm, dat ik plots zag voorbijkomen. Niet echt gebruiksvriendelijk en zelfs schrikwekkend voor de gemiddelde niet-technische persoon.

lenovo upgrade scherm

3. De 2 belangrijke knoppen (aan/uit en aanzetten van projector) zitten aan beide kanten van de cilinder. Beide knoppen zijn gelijk en ik heb er continu fouten tegen gemaakt. de projector willen inschakelen en foutief de tablet uitschakelen en omgekeerd. Maak die knoppen iets anders van gevoel en je hebt direct een betere UX voor je gebruikers.

4. Zoals bij de meeste smartphones/tablets is het aangegeven aantal beschikbare opslagruimte met een korreltje zout te nemen. Van de 32GB blijft nog een 21GB over om apps en content op de tablet te plaatsen. Gelukkig is er wel een MicroSD slot om de opslagruimte zelf te kunnen uitbreiden.

Yoga TAB3 pro storage

5. Lenovo heeft in 2015 de nodige kritiek gekregen over preinstalled software op hun pc’s, persoonlijk ben ik ook geen fan over de vele eigen apps, die reeds voorgeïnstalleerd op de tablet staan.

Conclusie van test Yoga Tab3 Pro?

De ingebouwde projector maakt dat deze Yoga Tab3 Pro goed opvalt tussen de andere tablets. Ikzelf zie volgende use cases voor deze tablet:

 • Vertegenwoordigers die veel op locatie gaan en zo nu en dan wel eens snel iets willen kunnen projecteren.
 • Ideaal om op reis met kinderen een tekenfilm ergens te projecteren voor hen of samen de vakantiefoto’s al te kunnen bekijken. Of bijvoorbeeld EK matchen zien in groep op een camping (of waarom niet in de tuin op je huis?).
 • Echte Netflix/Stievie fans, die bijvoorbeeld op kot zitten of wel eens op groot scherm een serie willen bekijken. In combinatie met het goede geluid perfect mogelijk.

Met een prijskaartje van 499EUR (bij o.a. Coolblue) is deze tablet zeker niet bij de goedkope Android tablets te plaatsen. De afwerking is er gelukkig wel naar en ook de ingebouwde projector rechtvaardigt dit prijskaartje.

In vele techblog tests komt de Tab3 Pro nu als beste entertainment tablet uit de reviews en dit is zeker terecht. Een Youtube review, die mooi alles op een rijtje zet.


Enkele collega’s hadden de prijs trouwens minimaal 25-30% hoger ingeschat bij het uitpakken van deze Tab3 Pro.

Reviewgadget van het moment: Lenovo Yoga Tab3 Pro tablet met ingebouwde projector. Voor de echte Netflix fans of voor on the road tijdens meetings. #gadget

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments