9 Zaken die we zonder Apple niet hadden gekend

Wie mijn review van de nieuwe film “Jobs” over het leven van Apple oprichter Steve Jobs heeft gelezen, weet dat ik geen Apple fan-boy ben.

Met het wegvallen van bedrijfsicoon Steve Jobs, en de matige ontvangst van de iPhone 5C en 5S wordt Apple meermalen verweten een gebrek aan innovatie te hebben. Toch lijkt het verleden ons wat anders te vertellen. Daarom eens een overzichtje van nieuwigheden, die door Apple zijn voortgebracht de afgelopen jaren.

iPod: Muziek in de Oren

ipodiPod, het apparaat dat de mp3 speler naar een nieuw niveau tilde. Geïntroduceerd in 2001 combineerde het toestel goed geluid, een heldere interface, en een prachtig design. Daar waar de eerste iPods het moesten doen met ruimte voor slecht 1000 nummers, wisten latere versies dit met video afspeelmogelijkheden en spelletjes meer dan goed te maken.
Kenmerkend detail waren de witte oordopjes. De laatst uitgebrachte versie is de iPod Touch 5, verkrijgbaar in een 16, 32 en 64 GB versie.

 

 

Graphical User Interface: Klikken vs. Typen

Graphical User Interface, de schil die de computer transformeerde van “command line” naar “bureaublad”. Het is een innovatie geweest van Apple om het traditionele opdrachtvenster, zoals u dat wellicht nog kent van MS-DOS, om te zetten naar een bureaublad (windows + menu). Niet langer hoefden gebruikers een programma te openen middels een code. Andere pioniers binnen dit segment waren Xerox, Atari en Commodore.

IMac: All-in one pc

Een kenmerkend design, en een all-in one pc met een maximum aan hardware. De in 1998 geïntroduceerde iMac zorgde voor een opleving van het failliet gewaande Apple merk. Eveneens boorde de nieuwe computer een nieuwe markt aan. Een markt voor hippe design pc’s. Een waardig product dat nog steeds volop in ontwikkeling is. Al blijft “Bondi Blue” (eerste serie – 1998) haar charme behouden.

imac

ITunes: het legale alternatief

itunesDe muziekwereld mag Apple dankbaar zijn voor het door hun opgerichte iTunes netwerk. Door de komst van iTunes was de muziekliefhebber niet langer veroordeeld tot minder legale sharing alternatieven.
Met een gemiddelde prijs van 99 cent en de mogelijkheid om muziek te downloaden van onafhankelijke artiesten (lees: niet aangesloten bij platenlabel) wist het platform snel uit te groeien tot marktleider. Begin dit jaar werd deze groei bevestigd met het downloaden van het 25 miljardste nummer. Andere zaken die worden verkocht via de iTunes store zijn Apps, boeken, Films en Series.

 

 

iPhone: Smartphone 2.0

Het was vooral het “vloeiende” en “intuïtieve” dat de iPhone haar karakter gaf. Het met argusogen bekeken toestel, dat in 2007 de hype van de iPod moet opvolgen. Wist menig criticus zijn of haar mening te laten herzien. In navolging van de iPhone pasten concurrenten Nokia, Samsung en Google snel hun strategie aan. Laatste aanwinsten zijn de iPhone 5s en de kleurrijke 5c.

 

Apple Newton: Voorloper van de iPad

apple-newtonDe auto had nooit bestaan, wanneer niet iemand het wiel had uitgevonden. Zo is het ook een beetje met de Apple Newton. Deze vroege voorloper van de iPad was een zakcomputer (PDA) met heuse touch functionaliteiten.
Het in 1993 uitgebrachte apparaat, geprijsd op $1000, was o.a. voorzien van handschriftherkenning, een tekstververwerker en agenda functionaliteiten. Het geheel draaide op een 24mhz ARM Processor. Ondanks de innovatie, was het vooral de concurrentie (Palm Inc.), het flinke formaat, en de hoge prijs. Dat het apparaat niet het commerciële succes bracht als dat wat er van was verwacht.

IPad: Multitouch

De Apple iPad is een tablet met ondersteuning voor multitouch, deze aanraakmogelijkheden maken het gebruik van een stylus (pennetje) overbodig. Door de ruime collectie iOS apps voor de iPhone was het aanbod van apps, hetzij door compatibiliteitsproblemen niet ideaal, zeker ruim te noemen.
Opmerkelijk is echter wel het gebrek aan ondersteuning voor flash, en het ontstaan van heuse Steve Jobs scholen. Een nieuwe trend lijkt te zijn de html 5 standaard, deze wordt met name door de online game sector (casino’s) omarmt. Laatstgenoemde technologie maakt spellen zonder download mogelijk.

Apple II: De eeuwige nummer 1 of toch 2?

apple-2Een ware klassieker, geproduceerd tussen 1977 tot aan midden jaren 80, was het apparaat de eerste op grote schaal geproduceerde personal computer. De eerste versie was uitgerust met een MOS 1 mHz microprocessor, 4KB ram-geheugen en een audiocassette.
Latere versies werden voorzien van een externe 5 ¼ floppy disk, verbeterde processoren en meer werkgeheugen. Met een prijs van $1298 was het toestel bereikbaar en populair onder thuisgebruikers.

 

 

Keynotes: Presentatie of avondje uit?

stevenotesDe presentaties door wijlen Steve Jobs, groeiden uit tot een ware hype. Apple enthousiastelingen organiseerden bijeenkomsten, live streams werden geprepareerd, en ook via Twitter was de presentatie live te volgen.
Bij deze “Stevenotes” werden nieuwe producten aan het publiek getoond evenals nieuwe visies geopenbaard. Niet eerder wisten perspresentaties een dergelijke omvang te bereiken.

 

 

 

Het mag duidelijk zijn dat Apple een onuitwisbare nadruk heeft achtergelaten in de wereld van de IT en de consumentenelektronica. Al zal ik nooit een Apple fanboy worden, ik blijf wel respect hebben voor de vele innovaties. De biografie van Steve Jobs is dan ook gisteren aangekomen om de volgende herfstavonden eens uitgelezen te worden.
steve jobs biografie

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).
Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.