Ik blijf verder de verschillende elektrische wagens eens zelf aan de tand voelen. In dit rijtje heb ik reeds de Smart Electric drive 2012, de Nissan Leaf 2018, de Jaguar I-PACE 2018 en BMW i3 2016 en BMW i3 2019 mogen ondervinden.

Een model dat de afgelopen maanden ongemerkt plots hard aan populariteit aan het winnen  is, is de Hyundai Kona EV. Deze Zuid-Koreaanse EV is zo in het leasinglandschap aan het opkomen  en mijn ex-werkgever heeft er blijkbaar al een 30tal besteld.

Dus tijd om zelf eens te ondervinden, waarom deze EV plots opkomt in de leasingmarkt?

De looks van de Hyundai Kona EV?

Deze Kona is een typische crossover SUV, zoals je nu bij de meeste merken ziet verschijnen. Waar we 10 jaar geleden allemaal monovolume gingen (ik pleit ook schuldig met toen een Zafira en Touran), is het nu allemaal crossover geworden.

Wat direct opvalt is de gesloten grille vooraan, die zijn voor- en tegenstanders zal hebben, maar natuurlijk volledig in functie van de aerodynamica is.

Vooraan is er meer dan ruimte met ook een zwevende middenconsole. Achteraan is het net ok met 2 grote kinderstoelen (met mijn 2 kinderen die nog niet teveel plaats innemen), maar mijn 1.9m werkt natuurlijk niet echt mee.

Wat ook wel opvalt is de kleine koffer. Met een kofferinhoud van 332L is dit toch eerder beperkt en de Kona had dus best nog een langere “poep” mogen hebben in ruil voor wat meer koffer. Ik reken meestal in bakken water en hier zie ik maximaal plaats voor 4-5 bakken water, terwijl mijn dagelijkse Skoda Superb er 15 eenvoudig in de koffer kwijt kan.

 

Rijervaring met de Kona EV?

Met een gemiddeld verbruik van kWh/100km, kom je dus met de 64kWh batterij op een 400km real-life uit. Volgens de WLTP-normen is er trouwens een (theoretisch) rijbereik van 449km. Hiermee staan ze mee aan de kop in het rijtje EV’s van rijbereik. Hier zitten we dus aan getallen, waarmee de gemiddelde  Belg echt al wel wat dagen kan doorkomen, zonder elke dag te moeten opladen.

Met een spurt van 7,6 seconden naar 100km/u, zit je nog altijd heerlijk EV vinnig en in sportmode is het heerlijk om het gaspedaal soms eens goed in te duwen (204pk – 395Nm koppel). Dat de topsnelheid op 167km/u is begrensd vind ik  persoonlijk geen enkel probleem (en kom niet af met Duitsland hé! 😉 ).

De banden (P215/55HR17) zijn er trouwens niet op voorzien, want een sprintje vanuit stilstand op nat wegdek vanaf een roodlicht gaf toch het nodige doorslippend gedrag van de voorwielaandrijving, die gewoon te krachtig is op dergelijk moment.

De Kona is trouwens voorzien van alle nieuwe snufjes, gaande van lane-assist, hulp bij het achterwaarts uitparkeren tot ook een extra HUD-paneel (head-up display), dat je toont hoeveel je mag rijden en je huidige snelheid. Als klein verbeterpuntje het feit dat ik met mijn 1.9m dat HUD-scherm nooit echt goed in mijn gezichtsveld had.

Op lage snelheid maakt de Kona trouwens een specifiek synthesizer geluid, dat bedoeld is om zwakke weggebruikers ook aan te geven, dat er een EV achter hen aankomt (dit wordt trouwens verplicht in de EU binnenkort).

Belangrijk om weten is dat de Kona een instelbaar one-pedal systeem heeft, zoals je nu meestal ziet in de elektrische wagens. Via flippers aan het stuurwiel kan je het one-pedal regeneratie systeem aanpassen, maar ik voelde me toch beter met de andere one-pedal systemen in reeds eerder geteste EV’s.

Opladen gebeurt trouwens vooraan aan de wagen, wat toch een handige plaats is dan aan de zijkant bij andere wagens (zeker als de laadpaal dan aan de andere kant staat). Met de interne 7,2 kWh enkelfasige oplader (zoals ook de I-Pace, E-tron,…) ben je natuurlijk wel even bezig. Met dank alwaar aan deze heldere oplaadtabel van ev-database.nl. Aan een gewoon huis stopcontact de Kona willen opladen is dus misschien niet het beste idee.

Ik had iets van 15-16 kWh verbruik per 100km, wat aan 0,25EUR/kWh uitkomt op een kostprijs van 3,75EUR – 4EUR/100km. Heb je zonnepanelen, dan heb je natuurlijk andere getallen. 😉

 

Wordt dit de nieuwe Dailybits wagen?

Sinds begin maart liggen er 24 zonnepanelen op ons dak (Oost-West opstelling) om reeds klaar te zijn voor een eventuele EV over enkele jaren. Ik zie zeker waarom de Kona nu populair aan het worden is. Het “gunstige” prijskaartje met de nodige ruimte in de wagen maakt deze wagen zeker aantrekkelijk!

Met een full-option Sky uitvoering vanaf 48.000EUR zit je toch wel goedkoper dan vele andere EV’s.

Voor de berekening van de VAA en fiscale aftrekbaarheid in 2020 kom je op volgende waarden:

  • VAA als bestuurder 2020: 137EUR
  • Fiscale aftrekbaarheid 2020: 100% (in 2019 nog 120%)

De te kleine koffer is in ons gezin momenteel nog de show-stopper (zeker daar we erover aan het nadenken zijn om de 2de wagen in het gezin weg te doen). In de stad is de compacte wagen natuurlijk handiger bij het parkeren, maar daar heb ik amper mee te maken, dus zoek ik net iets meer ruimte.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
IvoB
5 jaren geleden

Als de omvang van de koffer een issue is koop of lease je toch gewoon de e-Niro? Technisch bijna identiek maar met een grotere binnenruimte en kofferinhoud. Het interieur is ook nog eens beter afgewerkt dan bij de Kona EV. Wij hebben de Kona EV in gebruik tot de e-Niro effectief (levertijd 11 maanden) kan geleverd worden.

Reply to  IvoB
5 jaren geleden

Die tip heb ik inderdaad al meer gekregen en ga ik ook verder bekijken.