Regelmatige lezers of vrienden zullen wel weten dat 1 van de vrienden uit mijn vaste vriendengroep van tijdens het studeren naar Duitsland is verhuisd. Ze woont daar nu mooi in het Zwarte woud (*Zet tune op van “Die Schwarzwaldklinik” *).

Daar we nog niet veel sneeuw gezien hebben en wel eens een lang weekend met 2 konden gebruiken, was het dus een ideale kans om nog eens 650km af te leggen richting het Zwarte woud.

Daar mijn nieuwe wagen geen winterbanden heeft en we nog aan het wachten zijn op Karlien haar nieuwe wagen (dank u LEZ-zone in Antwerpen), heb ik gelukkig van de mensen van Land Rover een geschikte testwagen ter beschikking gekregen. Bij een vorige Zwarte Woud snowtrip in 2012 waren we daar namelijk geregeld in de sneeuw vastgereden en als je dan toch 1400km gaat rijden in 1 weekend, dan liefst zo comfortabel mogelijk.

PS: ja dit is 1 van de 2 DISCO-nummerplaten die er rondrijden van deze Discovery. Funky!

Hallo Land Rover Discovery Sport

Met een 4*4 rijden we normaal doorgaans enkel op vakantie (zoals tijdens onze honeymoon in de US en op onze roadtrip in IJsland).

Dit lang weekend met een Discovery Sport was dan ook een uitgelezen kans om nog eens een stevige SUV eerlijk de kans te gaan geven.

De Discovery is de opvolger van de gekende Freelander (sinds 2015) en deze familiegeschiedenis vertaalt zich perfect in deze stoere SUV. Geen brave stad-SUV, die enkel geschikt is om op de borduur aan de schoolpoort te parkeren, maar eentje die ook zijn weg kan vinden buiten de geasfalteerde paden.

We hadden voor deze rijtest de beschikking over een Discovery Sport HSE – 2.0 Diesel met 180PK. Een versie uitgerust met de nodige luxe in en buiten de wagen en voorzien van een automaat, die met 8,9sec naar 100km/u best pittig was (voor een dergelijke zware wagen).

De VAA van dit volledig uitgerust model (met een CO2 uitstoot van 139gram) komt trouwens op 393EUR/maand. Al is er ook een eCapability model met maar 129gram CO2 uitstoot, wat een groot verschil maakt voor de VAA.

Van binnen en van buiten?

Onze HSE-versie zorgde met een groot panoramisch dak, verwarmde zetels en de nodige afwerkingdetails voor een perfecte luxe-cocon.

Wat voor ons direct opviel was de vele USB-poorten in de wagen (zowel vooraan als achteraan). Waar je bij vele wagens nog 1 miezerig low-output usb-poortje hebt vooraan hebben fabrikanten nu door, dat ook de nodige tablets, gopro’s, skibrillen, smartphones dienen opgeladen te worden.

Het begin met de wagen was voor ons wel even wennen en zoeken in alle opties waar we de nodige zaken konden programmeren. Jarenlang heb ik eerder met Duits-georïenteerde wagens gereden en de bediening was dan ook soms even zoeken.

Naar technologie waren er verschillende opties, waarmee ik zelf nog nooit mee had gereden:

  • Detectie van verkeersborden voor het aangeven van de snelheid (inclusief dynamische borden boven de weg). Er is zelfs een bijkomende Head-Up Display optie, waarbij die informatie op de voorruit wordt geprojecteerd.
  • Aanpasbare grootlampen (Automatic High Beam Assist) wat echt een topper van een functie bleek te zijn in het Zwarte Woud. Hierbij dimmen de grootlichten automatisch bij een tegenligger en schakelen nadien weer aan. Ideaal dus om ’s nachts op bergwegen te gaan rijden zonder zelf continu te moeten switchen met de grootlichten. TOPfunctie!
  • Naast adaptive cruisecontrol had deze wagen ook lane-keeping technologie.
  • Mijn huidige wagen heeft ook een achteruitrijcamera, maar bij deze Discovery konden we hem steeds inschakelen om bijvoorbeeld de nummerplaat van een bumperklever even te gaan bekijken 😉
  • Pedestrian Protection System waarbij er ook aan de buitenkant airbags openklappen bij een aanrijden met voetganger of fietser.

Naar ruimte binnenin is er echt geen klagen! Zo heb je ook de 5+2 optie, waarbij je 7 zitplaatsen hebt met een extra 3de rij (die ook voorzien kan worden van USB-poorten 😉 ).

Duits rijplezier

Voor deze trip naar het Zwarte Woud hadden we bewust NIET voor de autobahn optie gekozen langs Frankfurt, maar de optie Luxemburg, Metz, Straatsburg. Hierdoor passeerden we het Franse Haguenau (voor eeuwig in mijn tv-geheugen dankzij de serie Band of Brothers).

1 van de bekende ultieme driving roads is de route 500 vanuit Baden Baden. Wijzelf namen echter de E503/B33, die langsheen de vallei omhoog slingert. Een echter aanrader met o.a. de grootste koekoeksklok te wereld. 😉

De Discovery voelde zich dan ook meer in zijn sas in de bergen (lekker cruisen aan 70-90km/u), dan kilometersvreten aan (zeer) hoge snelheid op de autobahn. Dit natuurlijk ook door de 9-traps automatische versnellingsbak (met extra flippers aan het stuurwiel).

Wat verbruikt dat nu?

Dat deze Discovery Sport niet gemaakt is voor wie dagelijks heel België moet doorrijden mag snel duidelijk zijn. Het grootste minpunt aan deze wagen is namelijk de beperkte tankinhoud van 54L.

Dat mag geen probleem zijn bij een aerodynamische wagen (mijn Superb doet zo real-world maar 5,4l/100km), maar bij een zware SUV van 1,8ton die hoog op de weg staat wordt dit wel een probleem.

Wij hadden een verbruik van 8,5L/100km (autosnelweg + slingerende bergwegen aan max 70km/u). Deel 54L door 8,5L en je ziet dat er om de 600km moeten worden gestopt voor een tankbeurt. De tankinhoud had ik persoonlijk toch liever eerder rond de 70L gezien. Zeker met die Dieselprijs van +1,55€/L in Frankrijk en Duitsland (FYI: in Luxemburg was het 1,12€/L).

Voor de berekening van de VAA en fiscale aftrekbaarheid in 2020 kom je op volgende waarden:

  • VAA als bestuurder 2020: +300EUR
  • Fiscale aftrekbaarheid 2020: 50% (in 2019 nog 75%)

Iets voor ons?

Dit 1,8 ton zwaar beest ziet er echt top uit en in combinatie met de nodige trekkracht is deze wagen ideaal wanneer je geregeld een zware last erachter wilt hangen (caravan, paardentrailer, boot,…).

Deze Discovery hadden we perfect kunnen gebruiken in IJsland (hij kan probleemloos rivieren tot 60cm diep aan). Of zo had ik hem ook kunnen gebruiken vele jaren geleden, toen ik mijn toenmalige Zafira op een Zuid-Frans strand tot zijn assen in het zand vastreed (tijdens het BK speedsurfen).

Alle 4*4 capaciteiten zijn aanwezig en deze Discovery plaatst zich daarbij mooi tussen de Range Rover en de klassieke offroad Defender. Nu ik dit ervaren heb, wil ik binnenkort wel eens de vergelijking maken met een luxe SUV, daar de Discovery voelt en uitgerust is als sportief werkpaard.

PS: Dat ze daar goed bezig zijn met ook de introductie van de Range Rover Velar!

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments