Zit je in het marketingwereldje, dat gaat de naam Steven van Belleghem normaal gezien zeker wel een belletje doen rinkelen. Steven zijn eerste boek “De conversation manager” las ik reeds in 2011 en was de start van social media revolutie bij vele bedrijven. Van enkel pure push communicatie, naar het beheren van conversaties met hun klanten.

3 boeken later (zoals  bvb. “The conversation company“) zijn we aangekomen in dat rare jaar 2020, waarbij hij midden in de lockdown zijn nieuwe boek “The offer you can’t refuse” heeft geschreven. Alleen al daarom is dit boek uniek, omdat je doorheen de tekst de nieuwe realiteit voelt, waar ook Steven in terecht is gekomen.

Normaal had hij dit voorjaar weer de wereld rondgevlogen naar keynotes op conferenties (zo zag ik hem zelf het eerst spreken in 2015 op een partner event op het bol.com HQ) en nu zat Steven zelf thuis bij zijn gezin in Knesselare aan zijn bureau.

 

The offer you can’t refuse?

Doorheen het boek krijg je verschillende kijkpunten op deze quote. Zo wil je als bedrijf alles zo goed mogelijk op orde hebben (van prijs, product, klantenservice, bijdragen tot een betere wereld…), zodat je klanten vanzelf klant worden en blijven.

Maar daarnaast is er toch ook de verdere automatisatie en centralisatie van onze aankopen als consument. Denk maar aan de grote platformen Amazon, Booking.com die als centraal verkoopplatform een steeds dominantere positie krijgen in de toegang naar klanten.

Met de opkomst van voice interfaces zoals Alexa (van Amazon), ga je dan tot op een punt komen waar het algoritme voor jouw gaat beslissen welk kattenvoer of welk merk melk zal geleverd worden (of dit zelfs automatisch gaat doen).

Waar we in de fysieke supermarkt nog een (artificiële) keuze hebben uit de rekken, gaan de steeds meer geautomatiseerde interfaces die keuze meer en meer voor ons gaan maken (zonder dat we ook een eigen prijsvergelijking kunnen maken).

Of wat denk je van de verdere stap, waarbij je koelkast automatisch melk gaat bijstellen. Wordt dit dan de ultieme “offer you can’t refuse” voor ons als klant?

Daarnaast zijn robotics in combinatie met quantum computing nog 2 van die technologieën die onze samenleving voorgoed gaan veranderen. Voor wie de video nog niet heeft gezien, kijk zeker eens naar MKBHD zijn video over die robotten van Boston Dynamics. Ik ben geen fan van honden, maar ik weet nog niet of dit dan voor mij de oplossing zou zijn.. 😉😱

 

Volg ik Steven helemaal?

Ik volg hem zeker op de meeste punten in het boek, maar bijvoorbeeld in het stukje over 5G gaat hij net iets te vlot mee met de gekende platte voorbeelden en het al dan niet essentieel zijn van de 5G technologie op zich hierbij.

Ik ben zeker ook een believer van 5G in de toekomst (zie over welke 5G ik het heb), maar dan wel voor de juiste use cases (bijvoorbeeld in de Antwerpse haven of in een fabriek) en niet enkel voor sneller als consument video te kunnen afspelen. Het is enkel zo dat je de anti-5G paniek kan tegengaan.

Ook zijn voorbeeld van de Nederlandse verzekeraar Centraal Beheer, die nu ook zonnepanelen begint te verkopen, vind ik zelf vanuit marktstandpunt eerder een slechte zaak. Mogen we gaan verwachten dat hun brandverzekeringen duurder worden voor huizen zonder hun eigen zonnepanelen? De plaatsingsdienst van rookmelders snap ik in hun verhaal nog wel, maar we moeten opletten om niet alles in steeds grotere dominante spelers te gaan steken (zie het boek van Geert Noels “Gigantisme”).

 

Moet je dit boek kopen?

Ik verwacht wel dat dit boek opnieuw een referentieboek zal worden de komende maanden (jaren), waarbij er zal verwezen worden naar dat unieke moment in onze recente geschiedenis. Dat moment dat ons normale leven zoals we dit kende, op zijn kop is gezet (en waar onze economie plots nog digitaler werd).

Daarnaast brengt Steven ook zeer veel praktijkvoorbeelden van buiten onze Belgische/Europese bubbel, zodat je beter een zicht krijgt op wat er allemaal aan het gebeuren is bij bedrijven in Azië, Afrika,…

Het boek voelt alvast echt premium aan en is daarnaast ook super aangenaam van font en tekstspacing, zodat het een ideaal boek is om ’s avonds nog even een half uur vast te nemen voor het slapen gaan.

Enja natuurlijk is het online te koop bij de blauwe jongens voor 29,9 €.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments