Ikzelf ben geen echte boekenliefhebber, maar op vakantie of in de zomer kan ik me wel eens volledig laten gaan in management en internetstory-gerelateerde boeken (zie mijn tech boekenlijstje).

Steven Van Belleghem heeft met het uitbrengen van zijn vorige boek “The conversation manager” een kleine revolutie doen ontstaan in het denken en handelenvan vele bedrijven. De laatste jaren is de functieomschrijving conversation manager minder en minder exotisch aan het worden. Terecht daar de hele maatschappij een snelle verandering aan het ondergaan is en bedrijven die nu niet meestappen, de trein gaan missen.

De consumentenwereld is hard aan het veranderen en ook in het consultancy B2B-segment ondervind ik dagelijks de veranderende manier van samenwerken en verwachtingen.

Met zijn nieuw boek The conversation company gaat Steven weer een stap verder en wordt her grote geheel bekeken. Hoe kan je jou bedrijf zelf gaan aanpassen richting het omzetten van conversaties in functie van het doel van je bedrijf.
The conversation company
Tijdens onze afgelopen snowtrip ben ik in een review-exemplaar van het boek gedoken en vorige week nogmaals wat zaken terug gelezen tijdens een NMBS-treinrit. Hierdoor weer wat tips en concrete actiepunten rijker in functie van mijn bijberoep-blogonderneming Daily Bits en mijn hoofdberoep als SAP HR consultant waar ik een 20tal klanten bijsta in hun HR/payroll-processen.

The conversation company

Ik ben in het boek eens wat kleine puntjes gaan opzoeken die ik kan toepassen op mijn blog als werkpunten.

Bestaande klanten zijn meestal onontgonnen conversatiepotentieel

1 van de markante herkenbare puntjes i het feit dat vele bedrijven enkel nieuwe klanten belonen en zo een conversatiepotentieel laten liggen bij hun trouwe/tevreden klanten. Zeer herkenbaar in de praktijk. Ik heb op deze blog reeds geregeld zaken weg gegeven (boek1, boek2, aankoopbon,…) en steeds een mooie manier om regelmatige bezoekers iets terug te geven.

Toevallig heb ik afgelopen weekend bij mijn hosting bedrijf hun 1ste kwartaalwedstrijd #engage gewonnen. Een eenvoudig concept om bestaande/tevreden klanten conversaties te laten opstarten. Zelf ben ik oprecht een tevreden klant van mijn webhoster (ik kan al wel wat vergelijken na 10 jaar bloggen) en heb ik dan ook een linkje naar hen in mijn februari-blogpost geplaatst.

Het positieve vs. het negatieve

Een volgend puntje is om als bedrijf te gaan focussen op positieve word-of-mouth en niet enkel het negatieve.

Negeer geen kritiek, maar ga je ook niet vastpinnen op enkel de negativiteit. Ikzelf heb ondertussen ook de keuze gemaakt deze blog een positieve insteek te geven in tegenstelling tot vele andere blogs, waar het meestal zagen en kankeren is op alles wat beweegt (sorry Dries, maar dit is echt wel een werkpuntje voor jou als politieker in spé).

Steven haalt in zijn boek enkele mooie voorbeelden aan van bedrijven die niet-tevreden-geld-terug principes gebruiken en dit succesvol gebruiken. Akkoord je hebt steeds mensen die misbruik gaan maken van een dergelijk systeem, maar om het met Steven zijn woorden te zeggen: Ga niet alles afstemmen op de 5% losers, maar focus op de 95% andere klanten.

Content-kwadranten

In “The conversation company” gaat het over de 4 C’s (Customer experience, Conversation, Content en Collaboration). Vooral het Content-hoofdstuk heb ik met aandacht gelezen daar de 4 content-kwadranten een perfecte toepassing hebben op iedereen met een blog.

Kies je voor eigen unieke content zeer toegespitst op een kleine niche (zoals Erik Loots succesvol heeft gedaan met zijn speedsurfingblog.com enkele jaren geleden). Of ga je met bestaande content een grote markt aanspreken en het risico lopen op een blog met content, die iedereen al lang gezien heeft?
conversation company content kwadranten

Community’s

Elk merk heeft nood aan enkele community’s en ook hier probeer ik dit principe geregeld toe te passen. Zo gaat het boek de verschillende behandelen tussen grote/open en kleine/gesloten community’s, die je als merk kan gaan opzetten en gebruiken voor het activeren van conversaties en het uitlokken van collaboratie.

Voor de lancering van de redesign van dailybits.be ben ik in mijn reacties op zoek gegaan naar de trouwste bezoekers/reageerders op deze blog. Deze heb ik via mail de vraag gesteld kritisch mijn nieuwe blog-design te gaan beoordelen en daaruit zijn vele tientallen mails gekomen. Van zeer grote designfouten van me tot de meest kleine detailzaken zijn er toen naar boven gekomen.

Een schitterende manier van directe feedback van zowel design-freaks, UI-mensen als gewone blogbezoekers.

The conversation manager vs. company

Ik heb mijn exemplaar van “The Conversation Manager” er nog eens bijgenomen en direct besloten dit nog eens te herlezen.

“The conversation company” is net iets groter ingesteld en is dan ook vooral toepasbaar op bedrijven, waarbij “The conversation manager” sneller inzetbaar is als gewone klant/werknemer/blogger/social media gebruiker. Beide boeken vullen elkaar aan en na het lezen van het ene, zal je waarschijnlijk weer nieuwe zaken leren uit het herlezen van het andere boek (wat ik eens ga testen).

Beide boeken zijn een echte aanrader door de leesbare schrijfstijl en vele praktische voorbeelden van merken, campagnes en bedrijven. Ook zijn blog theconversationmanager.com brengt steeds mooie blogposten over de verschillende principes.

Mijn review-exemplaar ga ik trouwens doorsturen naar een Nederlands koppel waarmee ik 2 weken geleden een super interessant brainstorm-namiddag heb gehad omtrent web-marketing. Onderstaande slideshare brengt de grootste principes in een notendop.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
12 jaren geleden

Steven heeft wel iets met Zappos. Niet dat het een slecht voorbeeld is, maar het is toch een beetje zijn stokpaardje.

De content-kwadranten was ik al eens eerder tegengekomen elders. In feite zegt het dat ik best een heel netwerk van blogs zou beginnen om meer succes te trekken, maar daar voel ik absoluut geen behoefte toe. Dat ‘competitive’ hoekje is ook een uitdaging. 🙂