Reeds vorige zomer was ik in Rotterdam op de global launch van de MINI Electric, maar door covid-19 redenen (zelf amper met een auto gereden die periode), had ik het voorbije weekend pas voor het eerst een exemplaar op mijn oprit staan.

Tijd om terug eens enkele wagens te gaan aanvoelen en kijken in welke richting ik ga kiezen voor een nieuwe wagen begin 2021 (daarnaast is de onderhandelingsploeg voor een mogelijke regering toch echt nadrukkelijk aan kijken voor het omschakelen van ons wagenpark naar EV’s).

Ik had ook gewoon een blogpost met 2000 woorden kunnen maken, maar ditmaal is het een korte samenvatting gecombineerd met een autovideo. Voor alles een eerste keer (en ineens een goed excuus om me eens enkele avonden met Davinci Resolve en zijn multicam support op te sluiten).

De MINI Electric rijtest video

(Enja de audio in de wagen is niet ideaal, maar de aparte audio opname via een Lavalier microfoon via mijn smartphone was erbarmelijk slecht en dus niet bruikbaar.  🙈 )

De MINI Electric facts?

Geen lang uitgeschreven blogpost dus, maar enkele belangrijke facts en figures. 😉

  • Buitenkant is de kenmerkende MINI Cooper S 3-deurs met aan de voorkant wel een dichtgewerkte frontgrill, enkel esthetische luchtinlaat en in het Cooper S logo achteraan is de S geel gemaakt.

  • De EV-technologie komt uit de BMW i3 (zie review 1 en review 2) met de top one-pedal technologie (de rempedaal amper aangeraakt tijdens mijn lange testweekend).
  • Alle toeters en bellen in de XL versie en je merkt wel dat MINI weet hoe ze een wagen moeten bouwen met veel comfort.
  • De achterbank was onbruikbaar met mijn 1.9m 🙈
  • De koffer is net goed voor gewone boodschappen met plaats voor 1 Colruyt bak.

Bereik en opladen met de MINI Electric?

  • De batterij zit in een T-vorm onder de wagen en is maar een goede 30kWh groot, wat het bereik tot 180 km in real-life gaat beperken.
  • Opladen kan via een 11kW 3fase lader intern, waardoor je op 3uur gaat opladen aan een standaard laadpaal en op 30min aan een snellader (daar wel beperkt tot 50kW). Opladen aan een gewoon stopcontact duurt natuurlijk wel even 15uur. 🙈 Dus best kies je voor het laten installeren van een laadpaal thuis.

 

Wie gaat het doelpubliek worden?

Particulieren gaan niet snel 40.000 EUR neertellen voor een bereik van 180km, maar de fiscaliteit gaat wel helpen in het segment van de bedrijfswagens.

Even 2 MINI’s vergelijken (met mijn VAA tool) om dit duidelijk te maken:

Type PK Prijs co2 Fiscale aftrekbaarheid VAA
MINI Cooper S benzine 163PK vanaf 27.000 EUR 139gr 54% 160 EUR
MINI Electric 185PK vanaf 33.000 EUR 0gr 100% 113 EUR

5.000 EUR verschil in aanschaf, maar TCO (Total cost of ownership) op 4 jaar gaat al snel in het voordeel van de MINI Electric overhellen. Zeker als je weet dat de benzinekosten voor de 1ste MINI ook maar voor 54% aftrekbaar als kost is, terwijl de elektriciteit voor de MINI Electric wel voor 100% aftrekbaar is.

Geen wonder dus dat een bepaald consultancybedrijf nu een hoop MINI Electrics heeft aangekocht als hun gekende instapwagentjes.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 jaren geleden

Zeer fijne wagens, die Mini’s!

Ik zag ze inderdaad al voorbijkomen met het gekende “D.” logo.

3 jaren geleden

Goeie en betaalbare oplossing voor draadloze lavalier: Bekijk Rode Wireless GO op: https://www.bol.com/nl/p/rode-wireless-go/9200000110233141?referrer=socialshare_pdp_iphoneapp

Herman
Reply to  Glenn
3 jaren geleden

Ahaha. Eens bekijken. Opname via 1 of andere smartphone app was niet goed.