De lager gelegen skigebieden in Frankrijk en Duitsland beleven deze winter een rampzalige winter met te warme temperaturen en geen sneeuw (in tegenstelling tot de zuidelijke alpen, Zuid-Tirol en Oostenrijk, waar deze dagen de zwaarste lawinewaarschuwingen gelden door de massale sneeuwval).

Daar een volledige skivakantie er niet inzit deze winter (combinatie Seppe en beiden hard aan het werken), waren we sinds begin december een geschikt moment voor een dagje Duitse skipistes aan het afwachten (na de afgelopen jaren reeds in Willingen en Feldberg geweest te zijn).

Vanaf afgelopen week zijn zowel hier als in Duitsland de temperaturen eindelijk beginnen zakken en kregen Willingen en Winterberg de eerste sneeuwvlokken over zich heen. Tijd om de agenda vrij te maken!

Winterberg of Willingen?

Winterberg en Willingen liggen beiden dicht bij elkaar en er is steeds de eeuwige discussie welke beter is voor een dagje Duitse skipistes.

2 jaar geleden hebben we een dagje Willingen gedaan. Dit toen op de fouts mogelijke datum van het jaar, Rosemonntag, wat ons nu alle mogelijke verlofagenda’s van Duitsland heeft doen checken. Willingen heeft een grote gondel naar de top, waarna er verschillende blauwe/rode pistes zijn. Alles is dicht bij elkaar en is overzichtelijk.
willingen skimap

Wij sliepen de nacht voor ons Willingen-dagje trouwens in 1 van de vele Duitse hotels in het centrum van Brilon. Het eerste plan voor deze snowtrip was dan ook om terug naar Willingen te rijden.

Tijdens het voorbereiden merkte ik ditmaal (gelukkig op tijd), dat er in Willingen op 31/1 en 1/2 een worldcup schansspringen is en wilde we elk risico op verkeersdrukte vermijden. Optie Winterberg dus!

Winterberg skigebied info

Winterberg kennen we vooral van Elfje haar bobsleewedstrijden op de bobbaan in Winterberg.

Afstand vanuit Antwerpen: 340km (3.5u rijden)
Skipas: 30€ (20€ tot 15 jaar) voor een dagpas (9u-16.30u)
Parkeren: gratis tot 3-4€ (wij stonden op straat voor hotel de Brabander aan P1 aan 3€)
Bijzonderheden: Kunstlicht op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond tot 22u. (19€/13€)
Liften: 25 liften (overwegend moderne zetelliften)
Pistes: 27km van blauw tot zelfs zwart – pistekaart (pistekaart gratis te krijgen bij elk tickethokje!)
Logeren: Winterberg of Brilon

Meer informatie over skigebied Winterberg op wintersporters.be.

Onze short snowtrip Winterberg

Om op vrijdagmorgen uitgerust aan de lift te staan, hebben we ditmaal een overnachting gedaan in de Holiday Inn Express in Dortmund (handig om ineens nog eens wat IHG hotelpunten mee te pakken met de vele bonuscodes, zodat we nog eens een gratis suite kunnen boeken ergens).

Doordat mijn huidige BMW volgende week 4 jaar oud is en er een nieuwe leasing aankomt, heb ik afgelopen winter geen winterbanden (nog niet echt veel last van gehad deze “winter”). Daarom zijn we met Karlien haar Fiesta naar Winterberg gereden (max 130km/u op de autobahn ipv. …. :-/ ), die wel voorzien is van de juiste schoenen. We hadden het gemakkelijk zonder winterbanden kunnen doen, maar in Duitsland moet je in winterse omstandigheden (mist, sneeuw, ijzel,…) steeds winterbanden of all season banden gebruiken, om geen kans te maken op een boete van 80€ en zelfs volle aansprakelijkheid bij elk ongeval. Hiervoor dus geen risico genomen.

Met de voorspellingen voor de enige dag van zon en goede sneeuwkwaliteit, was het dan ook best druk voor een gewone weekdag met de nodige Nederlandse scholen en vele ouders met kleine kindjes. Doordat Winterberg zich echter uitstrekt over 6 bergen hebben we nooit veel last gehad van de drukte. Bij de moderne zetelliften was het nooit lang aanschuiven en enkel bij de laatste lift (lift 5) terug naar de auto hebben we langer dan 5minuten moeten aanschuiven.
winterberg1
We hebben met ons 2 het volledige skigebied verkent. Wat natuurlijk te voorspellen was, is het feit dat het kleurengebruik iets anders is dan in de alpen. Bijvoorbeeld Piste 10 vanop de Brembergkopf is zo meer groen, dan blauw en een super goede piste om met kleine kindjes te doen (we komen zeker terug over enkele jaren!). Daarnaast is er toch meer dan genoeg afwisseling met rode en zelfs enkele zwarte stukken op de Kappe berg (bij de bobsleebaan).
pistekaart winterberg
Doordat de lopende band (liftje 24) niet werkte richting de Kappe, diende je daar een stuk omhoog te wandelen, wat maakte dat het op de Kappe lekker rustig was. Ideaal voor mijn beperkte snowboardervaring (de afgelopen 3-4 jaar wat shortski’s en 1 volle week alpen) om die zwarte piste van de Kappe in alle rust enkele keren te kunnen doen om wat zwarte piste ervaring op te doen. Fun!

Voor ons meer dan genoeg afwisseling voor een dagje (of zelfs 2-3 dagen). Enige “minpunt” was dat de efficiëntie in de pisterestaurants/bars toch echt wel te wensen overviel. Dit zijn de dagen dat ze hun rampzalige winterseizoen nog wat kunnen redden, maar telkens stelden we vast dat het personeel onderbemand aan het werk was.

terugkeren?

Het is alvast zeker dat we nog gaan terugkeren! Leuk skigebiedje met de nodige afwisseling en ideaal om met kleine kinderen (of beginners) te doen. De drukke weekends zouden we wel altijd vermijden en je mag er altijd zeker van zijn dat de meerderheid van de wintersporters uit België en Nederland komt.

Wat de rest van het seizoen zal worden is nog onzeker. Door de zonnige condities zagen we de sneeuw op sommige zuidhellingen al wat dooien en op sommige pistes kwamen er zelfs al wat stenen of gras door het sneeuwlaagje. Andere pistes (met veel sneeuwkanonnen) lagen er dan wel nog super goed bij. De volgende week zal het zeker nog goed zijn, wat de “winter” daarna brengt, dat is bang afwachten voor de locals.

Steeds goed alle webcams in het oog houden, de weersvoorspellingen nakijken en het wintersportersforum van winterberg opvolgen.

We hebben nog eens gebruik gemaakt van de Gopro Hero 3+ om wat beelden te maken van de super condities, die we hadden. Verwacht geen spectaculaire actie, maar wel een mooie weergave van Winterberg.

skiline.cc met je winterberg skipas

Nog een leuke tip, die ik vandaag op het forum van wintersporters zag voorbijkomen, is dat Winterberg sinds deze winter ook deel uitmaakt van de skitracking website skiline.cc.

Even de nummer van je skipas ingeven op deze website en je krijgt alle verschillende liften/hoogtemeters en andere leuke stats.
skiline winterberg

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
10 jaren geleden

Precies nog wel ok daar. Goed om te weten.
Ooit eens dagje Ovifat (of hoe dat gat ook noemt) gedaan in België, maar dat is voor een geoefend skiër een lachertje. Dit ziet er op de beelden al beter uit.

Reply to  Nick
10 jaren geleden

Ja Winterberg is echt wel een skigebiedje voor 1-2 dagen. Met niets te vergelijken met onze Belgische “pistes”.