Energieverbruik hier, energieverbruik daar,… Deze dagen kan je geen nieuwswebsite meer opendoen of het gaat over sluimerverbruik, besparingstips, touroperators die zeggen dat we energievluchtelingen gaat hebben deze winter (naar Benidorm en Tenerife),..

Umicore gaat werknemers op vrijdag vragen te thuiswerken (uit energiebesparing) en daarnaast zijn er de verhalen hoeveel je kan besparen door NIET te gaan thuiswerken en op kantoor te gaan zitten deze winter.

Daar ik veel thuis werk (en dat ook ga blijven doen) en daarnaast wel een leuk thuisnetwerkje heb nu, wilde ik wel eens weten wat dit mij aan elektriciteit kost op een jaar. Zeker daar onze elektriciteitsleverancier (Ecopower) het ook niet meer aankan en we van een vast contract naar een soort tijdelijk contract vliegen vanaf november (met prijs maal 2 van 0,27€/kWh naar geschat 0,56€/kWh). 🙈😬

Als je aan stroomverbruik denkt, weet dat ook datacenters het lastig gaan hebben, want als er iets een hoop stroom verbruikt… 🙈

Maar hoe zit dat nu bij ons? Tijd om wat te gaan geeken en alles uit te meten en berekenen. 🤓😅

 

Hoe meten en de kwh berekenen?

Meten is weten natuurlijk, dus stap 1 was eens een verbruiksmeter bestellen. Let er trouwens altijd op, dat je een Belgisch model gaat bestellen, daar het Nederlandse stroomnetwerk net iets anders werkt van aarding (randaarding versus pinaarding). Je zoekt dus een energiemeter met penaarde. (PS: je kan zoiets ook bij de doe het zelf zaken met ecocheques kopen). Ik heb er eentje gekocht met een draad, waardoor ik eenvoudiger alles kan volgen, als ik het ergens onbereikbaar heb moeten inpluggen.

 

Daarnaast hebben we de formule nodig om van de gemeten Watt naar kWh te gaan (t = 24h voor een dag dus).
E(kWh) = P(W) × t(hr) / 1000

Een handige online Watt -> kWh calculator hiervoor.

 

En daarna was het een zaak van overal die meter eens tussen de zaken gaan steken en een tijdje de meting in de gaten te gaan houden.

 

Belangrijke tip, daar die goedkopere energiemeters inderdaad slecht lage wattages kunnen meten (ik het daarom steeds de hele zwiek gemeten ipv. toestel per toestel):

 

Thuisnetwerk – serverkast

Mijn thuisnetwerk (hoera gigabit internet op mijn bureau) en serverkastje draait natuurlijk 24/24 en bestaat uit volgende onderdelen momenteel:

 • Synology NAS DS218+ met 2 HDD’s – Maximum 18W
 • De andere Synology NAS staat standaard afgekoppeld en heeft dus een offgrid noodbackup van mijn archief.
 • TP Link switch – Maximum: 14.4W
 • Raspberry Pi (Home Assistant) – 4W
 • Myenergi  Zappi Hub (voor de laadpaal) – 3W
 • Amplifi HD Wifi router (2 keer in woonkamer en op bureau) – Max 2* 11 W
 • De ledverlichting van de serverkast staat nu standaard af 😅

Max theoretisch (W) Gemeten (W) uur/dag geschat kWh/dag kWh/jaar € aan 0,27 €/kWh/jaar € aan 0,56 €/kWh/jaar
61,4 W 42 W 24u 1 kWh 365 kWh 98,5€ 197€

 

Mijn thuisnetwerk met switch (voor 1Gigabit thuisnetwerk tussen mijn toestellen) en NAS die 24/24u draaien kosten me dus iets van 200EUR/jaar (note: we hebben zonnepanelen met nog een terugdraaiende teller 😉).

Telenet installatie

Ik ben nog steeds een tevreden Telenet klant (al ben ik benieuwd wanneer er ooit fiber/glasvezel in ons dorp/straat wordt aangelegd wat ik dan ga doen).

In mijn Telenet installatie heb ik op 1 september alvast proactief een aanpassing gedaan. Onze stokoude Telenet digicorder heb ik voor 50EUR gaan ruilen voor zo een nieuwe kleine tv-box. Geen harde schijf meer die pokketraag werkt en 24/24u ligt te zoomen, maar een klein internetbakje dus met alle opnames in de cloud. Maar is dit ook een besparing?

De verschillen van energieverbruik van je Telenet digicorder kan je bij hen al mooi terugvinden:

 • Oude Digicorder met harde schijf: 12-20Watt
 • Nieuwe TV-box: 9-12 Watt (op de traag opstartende slimme energiestand zelfs maar 0,3W)

Maar ik heb die tv-box eens zelf  gaan meten en met de middenste energiestand meet ik maar een verbruik van 3-5W. 👌

 

Homeoffice bureau

Mijn thuiswerk bureau opstelling is al even hetzelfde en is echt mijn battlestation met volgende opstelling:

 • Apple Macbook Pro M1 Max 10-60 Watt
 • Samsung 27″ curved – Max 24W
 • Elgato Streamdeck
 • Elgato Key Light – Max 45W
 • Elgato Light Strip – Max 30W
 • Blue Yeti microfoon – 0,75W
 • Hub Caldigit TS3 Plus – kan tot max 180W, maar dat haalt deze nooit natuurlijk
 • Samsung Duo wireless charger – max 24W
 • Eenvoudige computerboxen
 • Logitech webcam
 • Zit/sta bureautafel (maar voor de toekomst ben ik ook aan het kijken voor een extra zit/sta bureau).

De andere toestellen worden nu enkel opgezet, als ze nodig zijn (geen sluimerverbruik dus): Canon printer, Epson scanner, iMac voor de kinderen,…

Max theoretisch (Watt) Gemeten (met alles aan ZONDER dat smartphone/Macbook moeten laden) Gemeten (met alles uit) werken uur/dag geschat (275d) kWh/dag kWh/jaar € aan 0,27 €/kWh/jaar € aan 0,56 €/kWh/jaar
170 W 65 W 11W 10u 0,8 kWh 234 kWh 63€ 126€

PS: Als mijn Macbook en smartphone aan het laden zijn, dan trekt mijn bureau al snel +130W trouwens, maar dit is dus niet de hele dag en zeker bij een normale thuiswerkdag amper het geval.

 

 

De samenvatting van mijn meetwerk?

Van elektriciteit ga ik me weinig zorgen maken van al dat thuiswerken momenteel. Ja die sprong maal 2 van Ecopower is stevig, maar enkel kijkend naar de meerkost op mijn bureau voor een jaar thuiswerken (en thuisnetwerkje) gaat het hier over een bedrag van 160EUR/jaar.

Enja wij hebben zonnepanelen met nog een terugdraaiende teller, maar dankzij de EV voor het huis, zijn we ondertussen terug van het net aan het halen (jaarafrekening is eind november). We gaan dit jaar een 6000kWh opwekken, maar ik vermoed ook nog een 1200kWh extra van het net halen (door die EV dus).

De volgende stap/blogpost is natuurlijk dat thuiswerken in mijn homeoffice ook thermisch comfortabeler te maken met minder gasverbruik. Daar zijn dit weekend ook wat stappen voor gebeurd, dus kom ik de volgende dagen op terug met al 2 aanpassingen.

 

Deze volgende blogpost staat nu ook online.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yves
1 jaar geleden

Waarom geen stekker met een appje? Zie er in Home Assistant FB groep verschillende voorbij komen. (Zigbee Tuya Smart Plugs? )
Ah: en zonder dat ik moet beginnen rekenen 😉 : terugverdienperiode van de 50€ voor de digicorder?