Wat doe je zoal in Covid-tijden? Certificaten halen is bijvoorbeeld een idee (en stilt mijn honger naar kennis ook wat 🤷‍♂️). Zo haalde ik in 2020 (eindelijk) mijn vaarbrevet voor motor en zeiljachten. De volgende todo op het lijstje was dan weer het nieuwe Europese drone certificaat (ook al heb ik hier enkel nog een oude review drone liggen). 🤷‍♂️😅

Sinds 31 december 2020 is er in heel Europa (32 landen hebben zich ondertussen aangesloten) een ééngemaakte drone wetgeving van kracht gekomen met een hele mix aan categorieën en klasses. En voor de categorie van drones A1 en A3 heb je dus nu ook een certificaat nodig (hieronder vallen de meeste gekende DJI drone en mag je vrij vliegen maar niet boven mensen).

Drone categorie A1 – A3?

Zie dit overzicht (van website dronewatch.nl) waar je kan zien dat je voor de A1 en A3 klasse een online opleiding moet volgen (en je registreren als UAS piloot). Voor categorie A2 (waarbij je dichter bij mensen vliegt) moet je een aanvullende opleiding en examen doen (dat is voor een volgende avond, al lees ik overal dat dit toch wel pittig is🤷‍♂️🤪).

 

Waar kan ik die online opleiding volgen en dat examen?

In België is dat eens mooi federaal geregeld en loopt dit via de FOD mobiliteit en hun examenplatform (registreren en dan itsme gebruiken dus).

Hier krijg je GRATIS (jawel hoor) 9 modules voorgeschoteld met filmpjes met een duidelijke uitleg over veiligheid, meteo, camerawetgeving, technische werking,… (in totaal een 90min aan kijktijd als je ze braaf volledig uitkijkt). Nadien kom je dan in een examenmodule met 40 meerkeuzevragen, waarbij je minimaal 75% moet behalen. Het zijn soms best pittige of speciale vragen moet ik zeggen. Dus je moet je hoofd er wel bijhouden.

Haal je het niet (de eerste keer te snel willen zijn en net niet gehaald), dan kan je je foutieve vragen aflopen en weet je dat je daar iets fout hebt geantwoord. De 2de keer was ik dus beter voorbereid en haalde ik wel 88% 🤗. Ik had tijdens de filmpjes trouwens de nodige krabbels gemaakt van notities van bepaalde termen en afstanden.

Je ziet dat het me in totaal 64 actieve minuten heeft gekost op hun platform (1.5u bezig geweest). Dus dat valt nog goed mee in totaal.

Nadien kan je dan via de drone portal opnieuw inloggen met itsme en kan je daar je officiële certificaat downloaden in de 3 landstalen. 🥳 Hier kan je je ook als drone / UAS operator gaan registreren trouwens (ook weer gratis in BE waar het betalend per jaar is in NL) .

Hoe lang en waar is dit geldig?

Dit drone certificaat is in heel Europe en nu voor 5 jaar geldig en heeft me niets gekost, buiten een avondje tijd. In Nederland wordt het examen bijvoorbeeld georganiseerd door enkele erkende commerciële drone instellingen en betaal je dus voor het behalen van je certificaat A1-A3 en A2 een 100-300EUR. Dus we zijn eens echt verwend hier in België (momenteel dan toch nog, daarom wilde ik het nu halen, voordat er hier ook lobbywerk gaat gebeuren).

Dus ik mag nu te water, te lucht en op het veld (traktor rijbewijs is vrijgesteld voor me, daar ik voor oktober 1982 ben geboren 😅).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elke Belde
3 jaren geleden

Beste,

Ik heb op 5 mei ook mn examen gehaald, maar kan mn certificaat nog steeds niet downloaden!!
Enig idee waar dit aan kan liggen?
Heb hen al paar keer gemaild, maar krijg nooit reactie…

Reply to  Elke Belde
3 jaren geleden

Het certificaat downloaden moet je op de aparte drone portal gaan doen. https://es.mobilit.fgov.be/drones/home

Elke Belde
Reply to  herman
3 jaren geleden

Weet ik, lukt niet

ziggy
Reply to  Elke Belde
2 jaren geleden

bij mij lukte het ook niet maar wel met microsoft edge browser