Afgelopen vrijdag was ik wat in de media te vinden. Wat start met een private message discussie met een journalist van De Morgen, verwijzing van me naar een blogpost uit 2014,  vervolgde in een lange telefoon en werd nadien een artikel in die krant met zelfs verwijzing op de voorpagina… #thatescalatedquickly

Correct gespeeld van De Morgen, doordat ik donderdagavond de draft van het originele artikel even mocht doorlezen (van het artikel in de krant, niet de voorpagina). Altijd leuk om met journalisten, zoals Freek, van gedachten te wisselen en het correct te spelen.

 

Ons medialandschap?

Voor het vervolg van deze blogpost moet ik even iets schetsen wat de meeste mensen “uit het wereldje” wel weten, maar totaal niet gekend is bij de gemiddelde Belg (zo merkte ik afgelopen weekend).

Ons medialandschap zit nu “verspreid” over een paar grote mediagroepen. Zo heb je aan de ene kant Mediahuis (Nieuwsblad, Standaard, GVA, NRC, …) en daarnaast heb je De Persgroep (VTM, Hln, De Morgen, AD, Volkskrant, een hoop online platformen, …).

Meer en meer zijn alle redacties in die groepen aan het samenvloeien om “synergie en efficiëntie” te gaan verhogen. Binnenkort vloeien zelfs de tvredactie van VTM en de redacties van de kranten van de Persgroep samen.

Dit zelf nog eens mogen meemaken

Dus ik werk mee met een artikel van De Morgen, maar wordt op vrijdagochtend wakker met grappige en olijke HLN.be screenshots via Whatsapp van vrienden en een belachelijk sensationele titel. 🤔🙈

Even terug een paar regeltjes naar boven. Ja, De Morgen en HLN zitten in dezelfde groep en content wordt dan ook overgenomen van elkaar.

Die vrijdag maar eens beide kranten gekocht en naast elkaar gelegd. Pas dan merk je hoeveel content wordt uitgewisseld, maar waar door elke krant natuurlijk zijn Linkse/Rechtse-saus erover wordt gegooid.

Voor mijn invalshoek verwijs ik dan ook naar het artikel in De Morgen (hier in pdf-formaat dus).

Wat “Het Laatste Nieuws” heeft gedaan:

  • Zonder dat ik iets wist dat verhaal overgenomen
  • Zonder dat ik toestemming heb gegeven een foto van mij erbij gezet, die ze online hebben gevonden
  • Bepaalde passages en nuances uit het artikel geknipt
  • Er een dikke FB paywall erop gezet. Altijd ironisch bij de kritische FB-artikels deze weken.

Nog een HLN-voorbeeld van me

Het is niet de eerste keer dat ik me vragen stel bij die redactie.

Op dinsdagochtend 20 februari wil ik tram 8 nemen richting een afspraak in Antwerpen. Een minuut voordat ik de tram wilde opstappen, ga die tram op zijn zijkant liggen. De oprit van de E313 is afgesloten, dus ik tweet een foto naar Hajo Beeckman voor het verkeersnieuws.

Meteen neemt Het Nieuwsblad mijn tweet mooi over door het gebruik van de embedfunctie. Hulde hiervoor!

Wat doet HLN.be denk je? Mijn foto downloaden en onder hun eigen credits opladen. Geen verwijzing, geen embed,… 😱🙄

Lees misschien deze oude blogpost eens door, hoe de internationale media het bijvoorbeeld aanpakken?

Waarschuwing voor HLN: Ik ga in het vervolg maar eens eisen dat mijn foto’s worden weggehaald, wanneer jullie geen toestemming hebben gevraagd.

Of wacht, ik stuur jullie vandaag al even een mailtje voor deze 2 specifieke gevallen (met linkje naar deze blogpost).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 jaren geleden

HLN lijkt meer en meer op een veredelde RSS nieuwsfeed met bijhorende offline versie.
Benieuwd naar de reactie van de redactie met de vraag om de foto’s offline te halen.

Maarten
6 jaren geleden