Vroeger ging ik echt van elk gelezen boek een aparte blogpost maken, maar die tijd heb ik echt niet meer en die tijd steek in nu liever in vroeger naar bed gaan en een boek lezen.

Als ik even terugtel, dan sluit ik 2021 af met 12 gelezen boeken. Niet slecht voor een jaar, waar ik nog nooit zoveel uren gewerkt heb (1 van de “voordelen” als freelancer dat je dit ook weet 🙈). Een jaar dat ik weinig tv heb gezien en geen enkele Netflix serie…

Dus wat lag er op mijn nachtkastje dit jaar?

 

  1. “van Zero naar Hero op bol.com” (mijn blogpost over het boek)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Het boek dat ik dit jaar echt aan tientallen mensen heb aangeraden en in veel van mijn webinars als ultieme tip voorbijkwam. Een super praktisch boek rond e-commerce, webshop optimalisatie en marketplaces.

Op welke manier schrijf je de beste webshop teksten, welke psychologie kan je gebruiken in prijsaanduidingen, hoe drijft een marketplace als bol.com zij verkopen op,…?

 

 

 

 

2.“Ik weet je wachtwoord”(mijn blogpost)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dit gaat al snel een klassieker worden om cadeau te doen aan familie of vrienden, die hulp nodig hebben na een phishing aanval of ransomware problemen.

Daniël Verlaan is gekend in Nederland als dé technologiejournalist, die zich vastbijt in ondergrondse communities om securityproblemen of ongure internetverhalen te gaan onderzoeken.

Deze is al naar een lezer van deze blog verstuurd (wat ik binnenkort nog eens ga doen met wat boeken via mijn nieuwsbrief).

 

 

 

 

3. Blackout  (met mijn bijhorende blogpost) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Afgelopen 2 jaar hebben we gemerkt dat onze samenleving soms toch niet zo stabiel is, dan we dachten (Covid19 of bvb de overstromingen rond Luik). Dit boek is een klassieker, die nog wat verder gaat in doemscenario.

Wat als de elektriciteit in heel Europa zou uitvallen voor dagen/weken? Een scenario, dat ik liever niet meemaak en me in mijn blogpost toch heb afgevraagd of ik wel goed voorbereid ben hierop.

 

 

 

 

4. Where we work ⭐️⭐️⭐️⭐️

Kan er een meer 2020-2021 boek zijn dan dit grote salontafel boek? Een heerlijk hardcover boek vol met foto’s van homeoffices en thuiskantoren (bijeengebracht in een tiental categorieën).

Heerlijk om inspiratie op te doen en om ’s avonds even 10minuten vast te nemen en door te bladeren. Bekijk zeker het online inkijkexemplaar maar eens.

 

 

 

 

5. The cult of We ⭐️⭐️⭐️⭐️

WeWork was ooit 1 van de meest waardevolle startup (als je naar hun waardering keek), maar bleek niet meer dan een zeepbel opgeblazen door zijn oprichter Adam Neumann.

Een verblindende focus op geld, een steeds grotere waardering en denken dat je de wereld aan het veranderen bent (terwijl je gewoon coworking spaces gaat verhuren). Veel geleerd over hoe een IPO werkt bij een startup (al was die redelijk faliekant bij hen van poging).

Groter is niet altijd beter… Best een stevige klepper om te lezen en het boek heeft me echt enkele weken gekost.

 

 

 

6. Achter de schermen van de BBI ⭐️⭐️⭐️⭐️

Een ideaal boek voor een verlengd regenweekend (ik las het in een Airbnb met zicht op de havengeul van de parel van de kust), dat vlot en leuk leest. 1 lange rant van Karel Anthonissen aan het adres van onze politiek, een zekere Karel De Gucht, onze belastingsinspectie,…

Je krijgt een inkijk in verschillende fraudeverhalen van families en grote bedrijven, doordat er door de procedures tegen hem, deze zaken publiek zijn geworden en hij dus zijn zwijgplicht niet overtreedt. Dat hij ook wel “een figuur” is, die in zijn boek zijn eigen rol wat bijkleurt, is natuurlijk ook wel een gegeven.

 

 

 

7. Wij zijn Bellingcat ⭐️⭐️⭐️⭐️

Bellingcat is het collectief, dat OSINT (Open-source intelligence) tot een hoger doel heeft verheven. Bekend zijn hun online onderzoeken naar de Russische schuldigen achter het drama van MH17, de gifgasaanvallen in Syrië,…

In dit boek komt zowel het ontstaan van het collectief als de echte stap-voor-stap weg in het onderzoeken. Hoe ze van het kleinste online bewijs stap na stap tot het groter geheel zijn gekomen.

 

 

 

 

8. De strijd om Uber ⭐️⭐️⭐️

Ook hier het duister verhaal van hoe Uber groot is geworden en tijdens het lezen eind november ook nog eens zeer relevant met de Uber-ban in Brussel. Waar het boek van Wework liet zien dat die startup puur gebouwd is op een luchtkasteel, is er bij Uber wel degelijk een desruptief business model, maar ook desruptieve manier van ondernemen.

Uber heeft gelukkig net op tijd de positie van CEO kunnen weghalen bij Travis Kalanick en doorschuiven naar Dara Khosrowshahi.

 

 

 

9. Video marketing Like a Pro (mijn blogpost over het boek) ⭐️⭐️⭐️

Clo Willaerts heeft al wel enkele boeken uitgebracht en dit boek is dan ook een volgend boek in haar serie van educationele handboeken. Ideaal als handboek in een marketingrichting met alle vormen van videomarketing, videoplatformen,…

Ikzelf was al wel mee in wat er in dit boek voorbijkomt, maar dus echt ideaal voor wie nu toch eens wat wilt bijleren over het medium video.

 

 

 

10. Echt ondernemen ⭐️⭐️

Een ondernemersboek geschreven door de Nederlandse juriste @charlotteslaw. Leuk voor wie nieuw is in freelancen of ondernemen en een kickstart wilt krijgen in contracten, businessmodellen,… Ikzelf was er snel door persoonlijk. Maar wie dus net wilt starten is het wel een aanrader. Een NL versie dus van “The future is freelance” van Kirsty Hulse.

 

 

 

 

11. The Ultimate Roblox Book: An Unofficial Guide ⭐️

Wie jonge kinderen, een ipad en een lockdown achter de rug heeft, zal de gamewereld van Roblox ondertussen ook wel kennen. In dit gameplatform kan je eenvoudig zelf ook games bouwen en publiceren en laat ik me daar eens ingewerkt in hebben. Zwaar veel papapunten gescoord bij de zoon, maar ik geef toe dat er betere online tutorials zijn, dan dit boekje. Wel goed voor de basisconcepten even te leren kennen.

 

 

 

12. No rules rules ⭐️

Het verhaal van Netflix, maar dan eigenlijk vanuit een HR invalshoek over hoe geweldig hun cultuur wel niet is en hoe ze hun interne processen regelen. Dat het een vertaling was, die misschien de nodige nuances mist, maakt het er misschien niet beter op.  Neen, geen boek dat ik met plezier aan het lezen was en overkwam als teveel management blabla.

 

 

 

 

Liggen nog te wachten op me… 🙈

Ik heb steeds in mijn todo list app wat boeken staan, die ik nog wil kopen en jawel er ligt dan ook nog een stapeltje te wachten op me (zij liggen te wachten, de rest staat al). In het laatste weekend van dit jaar probeer ik alvast een headstart te nemen door dat boek over booking.com eens uit te lezen en die biografie van Will Smith moet ik ook maar eens starten.

 

  • De machine – Het verhaal van booking.com dat niet altijd zo proper is gelopen voor hotels bvb.
  • Will – De autobiografie van Will Smith 👑
  • Investeren in de 2de helft van je leven – 2022 is het jaar waarin  ik tram 4 opstap, dus me maar eens beginnen inwerken in dit soort boeken. 😅🤷‍♂️
  • Alles is onder controle! – Over de mythes van organiseren in tijden van crisis en geschreven door o.a. Bert Brugghemans (commandant van de Antwerpse Brandweer).
  • Filmmaker’s Handbook, The (fifth Edition) – Als ik ooit eens in quarantaine moet voor 2 weken, dan zwoeg ik me door dit boek vol alle technische tips & tricks rond video.
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments