Online security… Ik denk dat we het daar nog eens over moeten hebben hier. Het is waanzinnig welke phishing mails, sms’en en zelfs whatsapp berichten ikzelf (maar ook vrienden of familie) de afgelopen maanden ontvangen.

Het is dan ook duidelijk, dat de combinatie van lockdown en een verdere digitalisatie, ook in die wereld voor een professionalisering heeft gezorgd.

Dit boek van de Nederlandse journalist Daniël Verlaan (die ik al vele jaren trouw op Twitter volg)  is een aanrader voor iedereen zonder teveel technische voorkennis, maar die toch wat wilt bijleren over ransomware, phishing, wraakporno, hacking,… en andere securityproblemen. Via zijn ontdekkingen en concrete verhalen uit Nederland, leer je hoe alles in elkaar zit en hoe je jezelf ook kan beschermen hiertegen.

Het gaat dus niet over de hoog-technologische hacks door overheden (zie daarvoor het boek “Het is oorlog en niemand die het ziet”), maar de huis-tuin-keuken hacks en security problemen (denk aan de camera’s in een omkleedruimte van een sauna waardoor plots het NL handbalteam online stond)…

PS: Er staat 1 hoofdstuk in, dat ik heb overgeslagen, want ik was er niet voor in de stemming ’s avonds bij het lezen in bed… Hij waarschuwt hier mooi voor in het boek… Enja als jonge vrouw of ouder ga je na dit boek je eigen online beveiliging overal aanpassen.

Een aanrader van een boek en online te koop voor een 22EUR (hold your horses trouwens, want ik ga een boekenverkoop voor een goed doel starten 1 van de dagen en mijn exemplaar kan je dus 2de hands kopen als je snel bent 😉).

Maar is het echt zo erg?

Enkele voorbeeldjes (een kleine greep), die ik de afgelopen weken/maanden nog zag voorbijkomen.

Webshop allekabels diende een hoop klanten te waarschuwen, dat hun gegevens uit de database zijn gehaald door een werknemer. Laat me natuurlijk ook weer daar klant zijn (voor mijn afgelopen thuisnetwerk projectje), dus mijn gegevens zullen ook wel weer ergens rondzwerven bij Nederlandse phishing bendes… 🙄

Na dit boek snap je ook beter dat een phishing mail vele tussenspelers heeft.

 

 

 

En rond Bpost is het bijna dagelijks prijs dat ik er iets van zie passeren of zelf ontvang… 😱

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En deze Twitterpost van Kamal van deze ochtend is ook opvallend. Dit is momenteel echt een pest/gevaar waarbij influencers plots een dubbele Instagram account hebben, die probeert volgers om de tuin te leiden en geld afhandig te maken…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 jaren geleden

Hem eens aanschaffen als ebook om nog wat extra inzichten te verwerven

Herman
Reply to  Jeroen
3 jaren geleden

Vooral over de phishing netwerken heb ik best wat bijgeleerd…