Elke kerstvakantie heb ik wel enkele projectjes in mijn homeoffice (gewoon omdat ik super graag prul met die zaken en hierover info opzoek en wil bijleren). Zo kwam er 3 jaar geleden een serverkastje met de nodige homenetwerk zaken en een Homeassistant installatie. Vorig jaar was het dan een ads-b lokale flightradar en een mooier ophangen van mijn Raspberry Pi’s.

Dit jaar was het tijd om die serverkast wat te upgraden en vooral op te ruimen de afgelopen weken. Een halve dag kabels mooi patchen, alle devices de nodige upgrades geven,… 🤗😅

Daar ikzelf best wel wat blogs volg over Homelabs en dergelijke home serversracks, ga ik ook maar eens alles goed documenteren. Enja dat is toch gewoon een zen-momentje. 😅

 

Het schema van de serverkast ziet er dus zo uit:

  1. Blauwe LED balk bovenaan weggewerkt met nu ook een Zigbee slimme stekker (16EUR op amazon.nl26EUR op bol.com) nu in mijn Home Assistant gehangen.
  2. Achteraan zit er bovenaan een 19″ PDU (Power Distribution Unit) stekker met schakelaar.
  3. Patchpaneel met keystones om alles mooi clean te houden aan de voorkant. Rechts zit de inkomende internetconnectie, links zitten de uitgaande kabels (naar iMac, Macbook en wifi accesspoint in mijn bureau).
  4. TP-Link switch: Ik krijg deze spijtig genoeg niet in Home assistant wegens een veel voorkomende bug bij dit model (meer mensen klagen er online over). Doet zijn ding en is stil (fanless).
  5. Mijn 2 oude Raspberry Pi 3B’s met op eentje mijn lokale flightradar en de andere heeft nu een Dark web website draaien. Op mijn eigen devices gebruik ik dit zelf niet (ik wil zien welke domme ads er allemaal voorbijkomen).
  6. Op een legbord staan de nieuwe Home Assistant Yellow (migratie van mijn Home Assistant hier naartoe gedaan) en daarnaast een Zappi Hub voor de communicatie van mijn EV laadpaal.
  7. Onderaan staan de APC UPS (de hele serverkast is ermee verbonden en kan 1 uur zonder stroom verder werken). De oudste Synology NAS heeft een dode hard disk, dus alle data is er afgehaald en gaat naar containerpark verhuizen (niet meer de moeite om deze te voorzien van een nieuwe disk). Mijn Synology DS218+ is mijn centrale NAS (al zie ik hier in 2024 wel een vervanger voor komen). Deze heeft al een RAM upgrade gehad en draait ook Docker (zie lager voor meer).

 

FYI: De upgrade van mijn Home Assistant vanop de oude Raspberry Pi 3B naar de Home Assistant Yellow (RPI CM 4 + 250GB SSD) is vooral voor meer performantie, uitbreidbaarheid en betrouwbaarheid. Ik koop zulke Raspberry Pi zaken trouwens steeds in die Deense webshop: raspberrypi.dk.

 

 

Docker containers op mijn Synology NAS

Via zogenaamde Coker containers kan je eenvoudig specifieke applicaties draaien op bijvoorbeeld je Synology NAS (in een veilig afgesloten container waarbinnen die applicatie dan draait).

 

Volgende container draaien nu (24/24) op mijn NAS. Heb je nog goede tips die ik eens kan bekijken, shoot!

 

1. Ajustesen Speedtest-tracker

Elk uur wordt er een speedtest van de Telenet internetverbinding gedaan.

 

2. dgtlmoon Changedetection.io

Lokaal followthatpage alternatief van changedetection.io. Deze gaat dus bepaalde webpagina’s controleren of er een verandering/update aan de pagina is gebeurd.

 

3. iperf31

Om de snelheid van het lokale netwerk eenvoudig te kunnen testen. Zie de blogpost hierover.

 

4. Uptime Kuma

Lokale uptime checker om te kijken of de interne zaken in het netwerk nog draaien en of deze blog nog bereikbaar is. Daarnaast heb ik er ook enkele van mijn freelance klanten inzitten, zodat ik snel op de hoogte ben, als hun website eruit zou gaan (via een Slack notificatie). Al zou ik die Uptime Kuma ook naar mijn Home Assistant installatie kunnen verhuizen nu.

 

5. Watchtower

Deze container gaat automatisch upgrades doen van de bovenstaande containers, als deze een nieuwe versie zouden hebben.

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tim
4 maanden geleden

Merci voor de changedetection.io tip! Topcontainer

Tim
4 maanden geleden

Trouwens weet ik niet of het voor de Zigbee ontvangst een goed idee is om uw HA Yellow in een kooi te steken, de antenne daarvan is zo al niet super krachtig. Voor de rest wel een topproduct.

(Uw commentsysteem eet trouwens mijn emoji’s op 🙁 )